Εμπορικός πόλεμος: Η προθεσμία, οι όροι και το τίμημα 

Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 21:20
UPD:21:27
REUTERS/ALY SONG

Για πρώτη φορά από την έναρξη του εμπορικού πολέμου η Κίνα δήλωσε ξεκάθαρα τι επιζητεί στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο από την Ουάσιγκτον ότι έχει ένα μήνα μπροστά της να καταλήξει σε μία συμφωνία, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή δασμών στο σύνολο των κινεζικών προϊόντων, που εισάγονται στην αμερικανική αγορά. 

Σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Λίου Χε, ξεκαθάρισε πως για να είναι εφικτή μία συμφωνία, η οποία θα δώσει τέλος στον «πόλεμο», θα πρέπει οι ΗΠΑ να αποσύρουν όλους τους πρόσθετους δασμούς, να θέσουν στόχους για την αγορά κινεζικών προϊόντων, που ανταποκρίνονται στην πραγματική ζήτηση και να εξασφαλίσουν «ισορροπία και αξιοπρέπεια» και για τις δύο πλευρές. 

Οι τρεις όροι του Λίου αποκαλύπτουν πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για τη συμφωνία. Οι ΗΠΑ θέλουν οι δασμοί (ή ένα μέρος τους) να παραμείνουν σε ισχύ ως δικλείδα ασφαλείας έως την πλήρη τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους των Κινέζων. Απαιτούν παράλληλα δραστική αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα, χωρίς να δίνουν καμία υπόσχεση για τις αγορές κινεζικών, αφού όπως επισημαίνουν το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα έναντι του «δράκου» αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. 

Ζητούν επίσης ουσιαστικά από το Πεκίνο να παραδεχθεί τις κατηγορίες περί κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και να λάβει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

EURONEWS

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων, στην τελευταία ημέρα των σινο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων, αν και ο Τραμπ υιοθέτησε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους, ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχαϊζερ έδωσε προθεσμία 30 ημερών.  Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ και ειδικά το τι θα γίνει με τις εισαγωγές, που δεν έχουν ακόμη μπει στο στόχαστρο πρόσθετων δασμών. 

Οι Αμερικανοί ήθελαν να αποφύγουν αύξηση των δασμών σε έξυπνα κινητά, λαπτοπ και άλλα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά και τεχνολογικά γκάτζετ, ωστόσο ίσως τελικά το τολμήσουν.  Με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να μην μπορούν να στραφούν εν μία νυκτί σε εναλλακτικές αγορές, οι δασμοί δεν πληγώνουν μόνο τις κινεζικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και τα αμερικανικά νοικοκυριά. Ο κλάδος της μεταποίησης δε, προειδοποιεί για απώλεια έως και 400.000 θέσεων εργασίας από δασμούς και τα προβλεπόμενα αντίποινα. 

Η αιμορραγία θα μπορούσε να συνεχιστεί και στις αγορές που έχασαν πάνω από 2 τρισ. δολ. την περασμένη εβδομάδα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, WSJ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα