Όλο το ν/σ για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων

Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2006 12:15

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων »

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου

¶ρθρο 1. Σκοπός

1. Για την επιχειρηματική ανάπτυξη και οικονομική πρόοδο της χώρας, καθώς και την υλοποίηση του ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μπορούν να οργανώνονται Επιχειρηματικά Πάρκα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

2. Η ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας και αποσκοπεί :

α) στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης,

β) στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, γ) στην περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης και

δ) στη βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα, σε περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

¶ρθρο 2 . Ορισμοί

1. Επιχειρηματικό Πάρκο (ΕΠ) είναι ένα οργανικά ολοκληρωμένο σύνολο δομών, υπηρεσιών και υποδομών που ιδρύεται και λειτουργεί για την υποστήριξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του άρθρου 3 του παρόντος νόμου. Τα επιχειρηματικά πάρκα διακρίνονται στους παρακάτω Τύπους :

Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α: είναι ο χώρος που καθορίζεται, οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής επιχειρήσεων κάθε είδους και δραστηριοτήτων του ν. 3325/2005 (ΦΕΚ Α’ 68) κάθε βαθμού όχλησης.

Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Β: είναι ο χώρος που καθορίζεται, οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής επιχειρήσεων κάθε είδους και δραστηριοτήτων του ν. 3325/2005 μέσης και χαμηλής όχλησης.

Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Γ: είναι ο χώρος που καθορίζεται, οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής επιχειρήσεων κάθε είδους και δραστηριοτήτων του ν. 3325/2005 χαμηλής όχλησης.

Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου : είναι ο χώρος που καθορίζεται, οριοθετείται και πολεοδομείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής επιχειρήσεων συγκεκριμένων μόνο κλάδων δραστηριοτήτων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι Τεχνοπόλεις.

Τεχνόπολη είναι ο χώρος, στον οποίο εγκαθίστανται βιομηχανίες νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Οι χώροι αυτοί χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα περιβάλλοντος και μπορούν να περιλαμβάνουν οικιστικά συγκροτήματα, στα οποία ενσωματώνονται οι αναγκαίες αστικές λειτουργίες.

2. Επιχειρηματικό Σχέδιο : το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για την ίδρυση, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση Επιχειρηματικού Πάρκου, με τις οποίες τεκμηριώνονται η σκοπιμότητα και η βιωσιμότητά του, η συμβατότητα του συγκεκριμένου Τύπου Επιχειρηματικού Πάρκου με την προστασία του περιβάλλοντος και την επιλογή της θέσης ανάπτυξης αυτού.

3. Εταιρία ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου (ΕΑΕΠ) : το νομικό πρόσωπο που έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας του ν. 2190/1920 (ΦΕΚ Α’ 37) όπως ισχύει, το οποίο αναλαμβάνει τη σύνταξη και υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου και τη διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου μέχρι τη μεταβίβασή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

4. Χωροθετημένος χώρος υποδοχής επιχειρήσεων : η έκταση ή η περιοχή που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις γενικών ή ειδικών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης ή περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης του ν. 2742/1999 (ΦΕΚ Α’ 207), ή ρυθμιστικών σχεδίων του άρθρου 2 του ν. 2508/1997 (ΦΕΚ Α’ 124) ή, γενικότερα, σύμφωνα με τα πλαίσια και τις κατευθύνσεις της χωροταξικής πολιτικής, στον οποίο αναπτύσσονται τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Χωροθετημένους χώρους υποδοχής επιχειρήσεων αποτελούν και οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί, από ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, ως περιοχές όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση δραστηριοτήτων του παρόντος νόμου είτε, ειδικότερα, ως περιοχές οχλουσών επαγγελματικών εγκαταστάσεων (ή ΕΟ) ή μη οχλουσών επαγγελματικών εγκαταστάσεων (ή ΕΜ) ή που έχουν θεσμοθετηθεί στα πλαίσια των Ζ.Ο.Ε. ή των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ).

5. Οργανωμένοι χώροι υποδοχής μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων : οι χωροθετημένοι χώροι που έχουν οργανωθεί ή θα οργανωθούν για την υποδοχή τέτοιων δραστηριοτήτων και περιλαμβάνουν ΒΙΠΕ που οργανώθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4458/1965 (ΦΕΚ Α’ 33), ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεις και άλλες μορφές Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (ΒΕΠΕ) που οργανώθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2545/1997 (ΦΕΚ Α’ 254), καθώς και τα Επιχειρηματικά Πάρκα που οργανώνονται ή θα οργανωθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

6. Ως δραστηριότητες υψηλής, μέσης και χαμηλής όχλησης, κατά την έννοια του παρόντος, νοούνται οι αναφερόμενες στα άρθρα 3 και 4 του ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α’), όπως ισχύει, και στις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού.

7. Εκμετάλλευση Επιχειρηματικού Πάρκου : η αξιοποίηση του σύμφωνα με το Επιχειρηματικό Σχέδιο, που περιλαμβάνει και την εκ μέρους της Εταιρίας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου πώληση, μίσθωση, χρηματοδοτική μίσθωση ή δωρεά ακινήτου όπως αναφέρεται στο εδάφιο 13 του παρόντος άρθρου ή, εν γένει, οποιαδήποτε ενοχική σύμβαση παραχωρήσεως της χρήσεως ακινήτων προς επιχειρηματική αξιοποίηση.

8. Διοίκηση και διαχείριση Επιχειρηματικού Πάρκου : το σύνολο των ενεργειών που σχετίζονται με τη λειτουργία του, τη συντήρηση των υποδομών και την παροχή υπηρεσιών, όπως, λεπτομερώς, περιγράφονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου.

9. Κανονισμός Λειτουργίας : ο καθορισμός των όρων λειτουργίας και χρήσης των υφιστάμενων υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, των τελών που θα επιβάλλονται για την κάλυψη των εξόδων διοίκησης και διαχείρισης και των απαιτούμενων συμπληρωματικών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες χορηγήθηκε η έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

10. Ως διασφάλιση έκτασης νοείται η κυριότητα ή η σύμβαση 30ετούς τουλάχιστον μίσθωσης ή παραχώρησης, εν γένει, ή σχετικό προσύμφωνο βέβαιης χρονολογίας ή η συμμετοχή ιδιοκτητών γης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΕΠ.

11. Έργα υποδομής : τα δίκτυα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, όμβριων, τα τηλεπικοινωνιακά ή ευρυζωνικά δίκτυα, τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, το δίκτυο φυσικού αερίου, έργα σύνδεσης δικτύων, η Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων, έργα διαμόρφωσης τοπίου, έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου καθώς και άλλα, κατά περίπτωση, έργα που προορίζονται για την εξυπηρέτηση βασικών λειτουργιών των εγκατεστημένων επιχειρήσεων ή για την προστασία του περιβάλλοντος.

12. Κοινόχρηστοι χώροι : οι χώροι πρασίνου, οι χώροι πλατειών, οι χώροι στάθμευσης, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι χώροι εγκατάστασης των έργων υποδομής.

13. Κοινωφελείς χώροι ή εγκαταστάσεις : τα γήπεδα ή τα κτίρια ή ο εξοπλισμός που προορίζονται για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όπως κτίριο διοίκησης, πυροσβεστικός σταθμός, παιδικοί σταθμοί, εστιατόρια, ξενοδοχεία, εκθετήρια προϊόντων, χώροι για διοργάνωση παρουσιάσεων ή συνεδρίων, χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων ή για άλλους εκπαιδευτικούς σκοπούς, χώροι ή εγκαταστάσεις για ποιοτικό έλεγχο προϊόντων ή για άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες.

14. Αναγκαστικός Συνεταιρισμός ΕΠ : Ένωση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων που αναλαμβάνει τη διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου προς επιδίωξη της εύρυθμης λειτουργίας και περαιτέρω ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου και συστήνεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.

¶ρθρο 3. Επιτρεπόμενες δραστηριότητες

Στα Επιχειρηματικά Πάρκα εγκαθίστανται και λειτουργούν :

α) Επιχειρηματικές δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα σύμφωνα με τον Τύπο του Επιχειρηματικού Πάρκου και δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα,

β) Πολιτιστικού και θεματικού χαρακτήρα δραστηριότητες σε ειδικού τύπου θεματικά πάρκα,

γ) Κέντρα καινοτομίας

δ) Ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια που σχετίζονται με εφαρμοσμένη βιομηχανική, ενεργειακή, μεταλλευτική έρευνα, κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, εργαστήρια παροχής υπηρεσιών ποιότητας ή και υψηλής τεχνολογίας, καθώς και εγκαταστάσεις που συνδέονται ή αξιοποιούν τα αποτελέσματα των εργασιών των ερευνητικών κέντρων ή των εργαστηρίων και σχολές τεχνικής κατεύθυνσης,

ε) ‘’Θερμοκοιτίδες’’ επιχειρήσεων, δηλαδή οργανωμένοι χώροι όπου εγκαθίστανται επιχειρήσεις και τους παρέχονται υπηρεσίες οργάνωσης, λογισμικού, τεχνικής υποστήριξης, σχεδιασμού προϊόντων, τεχνογνωσίας και άλλων υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της επιχείρησης,

στ) Δραστηριότητες υποστηρικτικές ή υποβοηθητικές της λειτουργίας των επιχειρήσεων του Επιχειρηματικού Πάρκου, καθώς και παραρτήματα, υποσταθμοί ή υπηρεσιακές μονάδες δημοσίων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, κοινωφελών οργανισμών και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

¶ρθρο 4. Χώροι οργάνωσης Επιχειρηματικών Πάρκων

1. Η ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων επιτρέπεται σε χωροθετημένους χώρους υποδοχής επιχειρήσεων, των οποίων τα γενικά και ειδικά χαρακτηριστικά, όπως και της ευρύτερης περιοχής, εξυπηρετούν τους σκοπούς του Επιχειρηματικού Πάρκου και η μορφολογία του εδάφους είναι κατάλληλη για την υποδοχή των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου Τύπου Επιχειρηματικού Πάρκου.

2. Απαγορεύεται η οργάνωση Επιχειρηματικών πάρκων εντός ζώνης προστασίας αρχαιολογικών χώρων, εντός δασών ή δασικών εκτάσεων, τόπων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή προστατευόμενων από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, όπως αυτά ορίζονται από τις οικείες διατάξεις, και, γενικά, σε χώρους ή θέσεις όπου, από άλλες διατάξεις, απαγορεύονται οι αντίστοιχες χρήσεις του Τύπου του Επιχειρηματικού Πάρκου.

3. Εάν, σε χωροθετημένους χώρους υποδοχής επιχειρήσεων, όπου αναπτύσσονται Επιχειρηματικά Πάρκα, περικλείονται νησίδες δασικής έκτασης, αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διέλευση ή τη δημιουργία κοινόχρηστων δικτύων χωρίς τη δυνατότητα ανέγερσης οικοδομής επ’ αυτών και μόνο εάν αυτό επιβάλλεται από λειτουργικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζεται η διατήρηση της συνολικής έκτασης του πρασίνου και προβλέπονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τρόποι αποκατάστασης, όπου απαιτείται.

4. Ο χώρος οργάνωσης του Επιχειρηματικού Πάρκου είναι χώρος που προορίζεται, αποκλειστικά, για την εξυπηρέτηση των σκοπών ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου και οι υποδομές του, κοινόχρηστες και μη, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από οποιονδήποτε τρίτο, χωρίς την άδεια του ασκούντος τη διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου.

¶ρθρο 5. Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΕΠ)

1. Η πρωτοβουλία ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου ανήκει στην Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΕΠ), η οποία πρέπει να έχει απαραίτητα τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1920 (ΦΕΚ Α’ 37).

2. Σκοπός της Εταιρίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του άρθρου 3 του παρόντος νόμου.

3. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΕΠ μπορούν να μετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται με την παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ Α’ 28), Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομαρχιακές ή δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, επιμελητήρια, καθώς και ενώσεις, σύνδεσμοι ή κοινοπραξίες αυτών.

4. Το Μετοχικό Κεφάλαιο της ΕΑΕΠ ανέρχεται τουλάχιστον στο είκοσι τοις εκατό (20%) της αξίας του συνολικού αρχικού προϋπολογισμού του έργου, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της γης, της οποίας την κυριότητα έχει η ΕΑΕΠ. Από το Μετοχικό Κεφάλαιο το ήμισυ τουλάχιστον πρέπει να είναι καταβεβλημένο σε μετρητά.

5. Η ΕΑΕΠ έχει τεχνική και οικονομική συγκρότηση κατάλληλη για την υλοποίηση του έργου, η οποία αποδεικνύεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων της παραγράφου 4β του άρθρου 6 του παρόντος νόμου.

6. Η ΕΑΕΠ είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη του Επιχειρηματικού Σχεδίου, για τη συγκέντρωση και προώθηση των απαραίτητων στοιχείων στις αρμόδιες αρχές, για τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων και την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου. Η ΕΑΕΠ είναι υπεύθυνη έναντι των αρχών, αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται, επιχειρηματικά, το Επιχειρηματικό Πάρκο.

¶ρθρο 6. Προϋποθέσεις ίδρυσης

1. Για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου υποβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης αίτηση από την ΕΑΕΠ που συνοδεύεται:

α) από τεχνοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας και

β) από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπονείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Με τις μελέτες της προηγούμενης παραγράφου τεκμηριώνεται η συμβατότητα των χρήσεων του Επιχειρηματικού Πάρκου με τις ισχύουσες χωροταξικές ρυθμίσεις, η καταλληλότητα της συγκεκριμένης έκτασης για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Επιχειρηματικού Πάρκου, η τήρηση των προϋποθέσεων του παρόντος νόμου, η σκοπιμότητα και βιωσιμότητα της επένδυσης, στις οποίες λαμβάνεται υπόψη και το κόστος των απαιτούμενων πρόσθετων εξωτερικών υποδομών, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής των έργων όσο και κατά το στάδιο της λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, η τεχνική και οικονομική ικανότητα της ΕΑΕΠ να υλοποιήσει το Επιχειρηματικό σχέδιο, καθώς και η συμβολή του έργου στην τοπική και εθνική οικονομία.

3. Η ΕΑΕΠ μπορεί να υποβάλλει την αίτηση και όταν βρίσκεται στο στάδιο της σύστασής της (εταιρία υπό σύσταση).

4. Με τη Μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας :

α) Αποδεικνύεται η σκοπιμότητα ανάπτυξης και η βιωσιμότητα του Επιχειρηματικού Πάρκου.

β) Αποδεικνύεται η ικανότητα της ΕΑΕΠ να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο και συγκεκριμένα :

ι) Η δυνατότητα καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 και η προσκόμιση στοιχείων που τεκμηριώνουν την εξασφάλιση της συνολικής χρηματοδότησης της επένδυσης,

ιι) Η διασφάλιση, τουλάχιστον, στο ογδόντα τοις εκατό (80 %) της κατάλληλης έκτασης που θα καταλάβει το Επιχειρηματικό Πάρκο. Η εδαφική αυτή έκταση μπορεί να ανήκει ολικά ή μερικά στην ΕΑΕΠ ή να περιέλθει σε αυτή δυνάμει απαλλοτρίωσης ή να ανήκει σε τρίτους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να αποτελέσουν τα ακίνητά τους τμήμα του Επιχειρηματικού Πάρκου.

γ) Συνυποβάλλεται σχέδιο τεχνικής οργάνωσης του Επιχειρηματικού Πάρκου, όπου καταγράφονται:

ι) η κατ’ αρχήν πολεοδομική οργάνωση της περιοχής,

ιι) γενικό σχέδιο διάταξης και περιγραφής των έργων υποδομής, των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του Επιχειρηματικού Πάρκου,

ιιι) αρχική εκτίμηση του προϋπολογισμού των σχετικών έργων,

ιν) ενδεικτικά, η χωροταξική κατανομή των δραστηριοτήτων του Επιχειρηματικού Πάρκου με στόχο την διάταξή τους κατά τομείς δραστηριοτήτων, ώστε η ανάπτυξη της μιας δραστηριότητας να μην εμποδίζει ή να μην παρενοχλεί την ανάπτυξη της άλλης, να ευνοείται η δημιουργία και η αξιοποίηση κοινόχρηστων ή κοινωφελών υποδομών και η συνεργασία και δικτύωση των επιχειρήσεων.

δ) Προσκομίζονται σχετικοί χάρτες, στους οποίους καταγράφονται οι τρόποι προσπέλασης στις εξωτερικές υποδομές και τα πρόσθετα εξωτερικά έργα, όπου απαιτείται η κατασκευή τους, η αρχική εκτίμηση του φυσικού μεγέθους και του προϋπολογισμού των έργων αυτών. Το κόστος των εξωτερικών υποδομών συνεκτιμάται κατά την τεκμηρίωση της βιωσιμότητας του έργου.

5. Με την αίτηση συνυποβάλλεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εκπονείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζονται οι κυκλοφοριακές επιπτώσεις τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής όσο και κατά το στάδιο λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εξειδικεύονται και προσδιορίζονται λεπτομερώς:

α. Οι τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η ΕΑΕΠ, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έγγραφα που πρέπει να προσκομίζει για την απόδειξη αυτών.

β. Ο τύπος και το περιεχόμενο της αίτησης της υποψήφιας ΕΑΕΠ .

γ. Τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνουν οι μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που υποβάλλονται από τις ΕΑΕΠ.

δ. Ο ειδικότερος προσδιορισμός των κριτηρίων επιλογής της προτεινόμενης θέσης του Επιχειρηματικού Πάρκου, όπως κλήσεις εδάφους, αποστάσεις από άλλες υφιστάμενες χρήσεις.

ε. Τα παράβολα που συνοδεύουν την αίτηση και τη μελέτη σκοπιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας.

στ. Οι προδιαγραφές των Επιχειρηματικών Πάρκων Τύπου Α , Β , Γ και Ειδικού Τύπου.

ζ. Κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή αυτού του άρθρου.

¶ρθρο 7. Έγκριση Επιχειρηματικού Πάρκου

1. Η ΕΑΕΠ, η θέση, η έκταση, τα όρια και τα έργα του Επιχειρηματικού Πάρκου με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό τους και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων 'Εργων και του, κατά περίπτωση, συναρμόδιου Υπουργού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από γνώμη του κατά τόπο αρμόδιου Νομαρχιακού Συμβουλίου. Για τα Επιχειρηματικά Πάρκα που ιδρύονται στα όρια του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης απαιτείται, επιπλέον και, η γνώμη των Οργανισμών Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλη περιοχή, όπου λειτουργεί αντίστοιχος Οργανισμός. Η προθεσμία για τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και του αρμόδιου Οργανισμού είναι σαράντα (40) ημέρες από την υποβολή της σχετικής αίτησης προς αυτούς. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, η υπουργική απόφαση εκδίδεται χωρίς τις γνωμοδοτήσεις αυτές, αμέσως μετά την παρέλευση της προθεσμίας.

2. Εάν στο Επιχειρηματικό Σχέδιο περιλαμβάνεται έκταση που καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2971/2001(ΦΕΚ Α’ 285), η διαδικασία παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας. Η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι παραχώρησης εκδίδεται με πρωτοβουλία της ΕΑΕΠ. Για την εκτέλεση των έργων στον αιγιαλό ή στην παραλία εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2971/2001 .

3. Στα Επιχειρηματικά Πάρκα ή σε τμήματα αυτών μπορεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης να συνιστώνται Ελεύθερες Ζώνες ή να αναγνωρίζονται Ελεύθερες Αποθήκες ή Τελωνειακές Αποθήκες ή Χώροι Προσωρινής Αποθήκευσης, η ίδρυση και λειτουργία των οποίων διέπεται από τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές τελωνειακές διατάξεις.

4. Για την έγκριση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου λαμβάνονται υπόψη :

α. Η τήρηση των προϋποθέσεων του παρόντος νόμου και, ειδικότερα, των άρθρων 4,5 και 6 αυτού,

β. Η σκοπιμότητα και βιωσιμότητα του έργου και η συμβολή του στην τοπική και εθνική οικονομία,

γ. Το κόστος και οι τεχνικές δυσχέρειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων εξωτερικών υποδομών.

5. Η απόφαση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου ορίζει, ειδικότερα, τα εξής:

α. Η θέση, η έκταση και τα όρια του Επιχειρηματικού Πάρκου με αναφορά σε τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:5.000 και 1:10.000 με συντεταγμένες κορυφών.

β. Ο τύπος του Επιχειρηματικού Πάρκου και οι κατηγορίες επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν .

γ. Τα προβλεπόμενα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των κοινόχρηστων και κοινωφελών έργων, καθώς και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός τους.

δ. Το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

ε. Οι ειδικότεροι όροι και τα ειδικότερα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από την ίδρυση και τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

6. Μετά την έκδοση της απόφασης για την έγκριση ανάπτυξης και μέχρι την έκδοση της απόφασης έγκρισης επιχορήγησης του Επιχειρηματικού Πάρκου αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών μέσα στα όρια του Επιχειρηματικού Πάρκου με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του άρθρου 20 .

7. Η απόφαση έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου επέχει θέση έγκρισης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) κατά τις διατάξεις του ν. 1650/1986, όπως ισχύει και των κανονιστικών αποφάσεων που εξεδόθησαν σε εφαρμογή αυτού, όπως ισχύουν κάθε φορά, τόσο για το Επιχειρηματικό Πάρκο όσο και για την εγκατάσταση ή επέκταση σε αυτά μεταποιητικών και λοιπών επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

8. Η μεταβολή της έκτασης και των ορίων του Επιχειρηματικού Πάρκου μετά την έγκριση ανάπτυξής του επιτρέπεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 6, 7, 8 και 10 του παρόντος νόμου, με την προϋπόθεση ότι η χρήση γης δεν απαγορεύει την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Για επεκτάσεις ή τροποποιήσεις που αφορούν εκτάσεις γης συνολικά μικρότερες από το δεκαπέντε τοις εκατό (15 %) της αρχικής έκτασης δεν απαιτείται η εκ νέου προσκόμιση των μελετών και στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 6, αλλά απαιτείται μόνο η τοπογραφική αποτύπωση της έκτασης και η τεκμηρίωση με τα αντίστοιχα στοιχεία και δικαιολογητικά ότι και για το νέο χώρο πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος νόμου και η χρήση γης είναι συμβατή με την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου.

¶ρθρο 8. Εξασφάλιση έκτασης

1. Εφόσον η ΕΑΕΠ έχει διασφαλίσει το ογδόντα τοις εκατό (80%) της έκτασης που θα καταλάβει το Επιχειρηματικό Πάρκο και της χορηγηθεί η έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου, για το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%) της συνολικής έκτασης που ανήκει σε τρίτους πλην της ΕΑΕΠ κατόχους γης μπορεί :

α) είτε να επέρχεται συμφωνία, η οποία περιβάλλεται τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, μεταξύ των κατόχων της γης και της ΕΑΕΠ για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου στα πλαίσια του παρόντος νόμου. Στην περίπτωση αυτή οι κάτοχοι της γης συμμετέχουν στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου ανάλογα με τη γη που κατέχουν και παραλαμβάνουν αντίστοιχα πολεοδομημένη γη,

β) είτε, σε αντίθετη περίπτωση, απαλλοτριώνεται η έκταση γης μέχρι το 20% της συνολικής έκτασης, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2882/2001 υπέρ και με δαπάνες της ΕΑΕΠ.

2. Επιτρέπεται η λειτουργία υφιστάμενων δραστηριοτήτων εντός της έκτασης του Επιχειρηματικού Πάρκου, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 3, με την προϋπόθεση είτε ότι θα μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΕΠ με ποσοστό, τουλάχιστον, ανάλογο της αξίας της έκτασης που κατέχουν είτε ότι θα συμμετέχουν στη διαδικασία πολεοδόμησης του Επιχειρηματικού Πάρκου. Οι επιχειρήσεις αυτές οφείλουν να συμμορφωθούν με τους όρους του κανονιστικού πλαισίου και του Κανονισμού Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου.

¶ρθρο 9. Πολεοδόμηση των Επιχειρηματικών Πάρκων

1. Μετά την απόφαση ανάπτυξης τα Επιχειρηματικά Πάρκα πολεοδομούνται. Προς το σκοπό αυτό καταρτίζεται από την ΕΑΕΠ πολεοδομική μελέτη με βάση οριζοντιογραφία και υψομετρικό τοπογραφικό και κτηματογραφικό διάγραμμα. Η πολεοδομική μελέτη πρέπει να περιλαμβάνει το πολεοδομικό- ρυμοτομικό σχέδιο, τον πολεοδομικό κανονισμό, έκθεση που περιγράφει και αιτιολογεί τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τους όρους δόμησης, τις χρήσεις γης και τους σχετικούς περιορισμούς ή απαγορεύσεις ή υποχρεώσεις και κάθε άλλη ρύθμιση που επιβάλλεται από πολεοδομικούς λόγους.

2. Οι προδιαγραφές των πολεοδομικών μελετών, οι όροι δόμησης για κάθε Τύπο Επιχειρηματικού Πάρκου και κάθε σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται τα παρακάτω όρια :

Συντελεστής κάλυψης μέχρι 60%

Συντελεστής δόμησης μέχρι 1.6

Ελάχιστο εμβαδόν γηπέδων 1000 τ.μ. για Επιχειρηματικά Πάρκα Τύπου Α και Τύπου Β και 500 τ.μ. για τους υπόλοιπους Τύπους ΕΠ.

Ελάχιστο ποσοστό πρασίνου 5%

Ελάχιστο ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων 30% υπολογιζόμενο επί της συνολικής επιφάνειας του Επιχειρηματικού Πάρκου. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται χώροι εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου με ήδη διαμορφωμένη τέτοια χρήση. Από το ποσοστό των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων τουλάχιστον ποσοστό 5% θα αφορά χώρους πρασίνου και 5% χώρους για κοινωφελείς εγκαταστάσεις και κτίρια . Ο συντελεστής κάλυψης για τα κοινωφελή κτίρια δεν θα ξεπερνάει το 50%.

Στην ίδια απόφαση καθορίζονται τα στοιχεία που πρέπει να υποβληθούν για τη διαπίστωση των παραπάνω προϋποθέσεων, ο τύπος και το περιεχόμενο των μελετών και των λοιπών στοιχείων, τα παράβολα και το ύψος αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

3. Η πολεοδομική μελέτη εγκρίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας ύστερα από γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος. Η εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης πραγματοποιείται με την κατάρτιση από την ΕΑΕΠ πράξης εφαρμογής που εγκρίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας.

4. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων (οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εκτάσεων) που βρίσκονται μέσα στα όρια του Επιχειρηματικού Πάρκου και εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο οφείλουν να συμμετάσχουν στις δαπάνες για τη δημιουργία των κοινόχρηστων χώρων και των έργων υποδομής με εισφορές σε γη και σε χρήμα.

5. Η εισφορά σε γη αποτελείται από ποσοστό επιφάνειας κάθε ιδιοκτησίας πριν από την πολεοδόμησή της, το οποίο ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) της αρχικής έκτασης της ιδιοκτησίας, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Σε περίπτωση εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας, τα ποσοστά εισφοράς σε γη εφαρμόζονται στο εμβαδόν που αντιστοιχεί στο ιδανικό μερίδιο κάθε συνιδιοκτήτη, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου. Ως εμβαδόν ιδιοκτησίας για τον υπολογισμό της εισφοράς σε γη θεωρούνται τα εμβαδά που έχουν οι ιδιοκτήτες κατά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου. Σε εισφορά σε γη υποχρεούνται και οι ιδιοκτησίες που ανήκουν στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ ή άλλα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα. Οι κοινόχρηστοι χώροι, που υφίστανται μέσα στα Επιχειρηματικά Πάρκα κατά την ημερομηνία έγκρισης της ανάπτυξής του, συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό της εισφοράς σε γη των ιδιοκτητών, με εξαίρεση τους δρόμους του δημοτικού, κοινοτικού, επαρχιακού ή εθνικού οδικού δικτύου και τους χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο ή τους ΟΤΑ . Τα εδαφικά τμήματα που προέρχονται από εισφορά σε γη διατίθενται για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων μέσα στα Επιχειρηματικά Πάρκα, για τη δημιουργία περιμετρικής ζώνης πρασίνου και για άλλους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις μέσα στο Επιχειρηματικό Πάρκο.

6. Η εισφορά σε χρήμα υπολογίζεται στο εμβαδόν της ιδιοκτησίας, όπως αυτή διαμορφώνεται με την πράξη εφαρμογής και ανέρχεται στο δέκα οκτώ τοις εκατό της αξίας που έχει αυτή κατά το χρόνο της έγκρισης της πράξης εφαρμογής. Η εισφορά αυτή βεβαιώνεται από την αρμόδια υπηρεσία, εισπράττεται σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις και αποδίδεται στην ΕΑΕΠ για την υλοποίηση των κοινοχρήστων χώρων και των έργων υποδομής.

7. Σε περίπτωση αδυναμίας εισφοράς σε χρήμα, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται σε αντίστοιχη εισφορά γης. Σε περίπτωση που τα οικόπεδα προέρχονται από μετατροπή χρηματικής εισφοράς σε εισφορά σε γη πλεονάζουν, τότε η ΕΑΕΠ μπορεί να χρησιμοποιεί τη γη αυτή για τις χρήσεις που επιτρέπονται στο Επιχειρηματικό Πάρκο ή να την εκποιεί ή να παραχωρεί τη χρήση της. Επίσης σε περίπτωση που κριθεί από την αρμόδια υπηρεσία ότι η εισφορά σε γη πρέπει να ληφθεί από μη ρυμοτομούμενο τμήμα ιδιοκτησίας, πλην όμως το τμήμα αυτό δεν είναι αξιοποιήσιμο πολεοδομικά ή δεν προβλέπεται από την πολεοδομική μελέτη ή η αφαίρεσή του είναι φανερά επιζήμια για την ιδιοκτησία, μπορεί να μετατρέπεται σε ισάξια εισφορά σε χρήμα που διατίθεται αποκλειστικά για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων ή έργων υποδομής στο Επιχειρηματικό Πάρκο.

8. Μόλις η ΕΑΕΠ καταρτίσει την πολεοδομική μελέτη και την πράξη εφαρμογής έχει υποχρέωση να τις δημοσιοποιήσει. Ενστάσεις κατά της υπό έγκριση πολεοδομικής μελέτης ή της πράξης εφαρμογής υποβάλλονται στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ο οποίος αποφασίζει επ’ αυτών πριν από την έγκριση. Η διαδικασία δημοσιοποίησης της πολεοδομικής μελέτης και της πράξης εφαρμογής, υποβολής και εκδίκασης των ενστάσεων, οι σχετικές προθεσμίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

9. Μέχρι την έκδοση της απόφασης επιχορήγησης των Επιχειρηματικών Πάρκων οι εκτάσεις που προέρχονται από εισφορές σε γη περιέρχονται προσωρινά στην κατοχή της ΕΑΕΠ, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι καθώς και κτίρια και κάθε είδους εγκαταστάσεις που κρίνονται αναγκαίες για τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

¶ρθρο 10. Τελική Απόφαση Έγκρισης - Επιχορήγησης έργων υποδομής Επιχειρηματικών Πάρκων

1. Η τελική απόφαση έγκρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση της επταμελούς επιτροπής του άρθρου 11. Σε περίπτωση επιχορήγησης, στην ίδια απόφαση καθορίζονται το ύψος των επιλέξιμων δαπανών και το ποσοστό επιχορήγησης. Για έργα που χρηματοδοτούνται από Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π.) στη Γνωμοδοτική Επιτροπή μπορεί να παρίσταται ένας εκπρόσωπος της οικείας Περιφέρειας που ορίζεται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Η ΕΑΕΠ για να λάβει την έγκριση επιχορήγησης του Επιχειρηματικού Πάρκου πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις :

α) Να έχει συστήσει την ανώνυμη εταιρία,

β) Να έχει διασφαλίσει τελεσίδικα το 100% της γης σύμφωνα με το άρθρο 8,

γ) Να προσκομίσει εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη,

δ) Να έχει εκπονήσει όλες τις τεχνικές μελέτες των έργων υποδομής, στις οποίες ενσωματώνονται, επίσης, προμελέτες των απαιτούμενων έργων εξωτερικής υποδομής,

ε) Να υποβάλλει τις μελέτες και τα στοιχεία της έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου επικαιροποιημένα, εφόσον υπάρχουν αλλαγές,

στ) Να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των έργων,

ζ) Να υποβάλει προς έγκριση σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου,

η) Να καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 2% του προϋπολογισμού της επένδυσης, η οποία επιστρέφεται μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των έργων υποδομής η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται μόνο μετά τη διαπίστωση από τα αρμόδια όργανα ελέγχου ότι αποκαταστάθηκε πλήρως το τοπίο. Σε διαφορετική περίπτωση η εγγύηση καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

2. Η υποβολή των απαραίτητων στοιχείων και δικαιολογητικών γίνεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται μέχρι έξι (6) μήνες με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης της Εταιρίας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου, εφόσον έχουν προχωρήσει και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν, εντός της προθεσμίας παράτασης, οι ενέργειες που απαιτούνται για την τελική έγκριση. Εάν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, ανακαλείται αυτοδικαίως η απόφαση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

¶ρθρο 11. Γνωμοδοτική Επιτροπή

Για την έκδοση της απόφασης επιχορήγησης των Επιχειρηματικών Πάρκων συγκροτείται επταμελής γνωμοδοτική επιτροπή που εισηγείται το ύψος των επιλέξιμων δαπανών, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και το ποσοστό επιχορήγησης της επένδυσης και κάθε άλλη συναφή πρόταση για την έκδοση της απόφαση επιχορήγησης.

Η σύνθεση, η συγκρότηση, οι αρμοδιότητες και τα διαδικαστικά θέματα λειτουργίας της επταμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Το ύψος της αμοιβής των μελών της επιτροπής και των οργάνων ελέγχου καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 38 του ν. 3325/2005 (ΦΕΚ Α’ 68).

¶ρθρο 12. Επιλέξιμες δαπάνες

1. Οι επιλέξιμες δαπάνες για την ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων αφορούν :

α) στην εκπόνηση μελετών και σχεδίων υποδομών,

β) στην κατασκευή έργων υποδομής,

γ) στην κατασκευή κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομών και εγκαταστάσεων και στη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου,

δ) στις ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις και στον μηχανολογικό εξοπλισμό για κοινές υπηρεσίες των Επιχειρηματικών Πάρκων,

ε) τον εξοπλισμό ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποδομών, τις διευκολύνσεις στη χρησιμοποίηση νέων σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής,

στ) δαπάνες σύνδεσης με δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών και φυσικού αερίου,

ζ) δαπάνες για την επίβλεψη και διοίκηση του έργου και

η) απόκτηση γης μέχρι 10% του κόστους των τεχνικών έργων.

Οι παραπάνω δαπάνες μπορούν να επιχορηγούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης από πιστώσεις που προέρχονται είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακών Ενισχύσεων (Ε.Τ.Π.Α.). Εάν η πηγή επιχορήγησης προέρχεται από κοινοτικούς πόρους, ως τελικός δικαιούχος ορίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης.

2. Η δημόσια επιχορήγηση υπολογίζεται επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και μπορεί να καλύψει ποσοστό, μέχρι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, που προβλέπεται από το χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα. Ειδικότερα, για την κάθε περιφέρεια της χώρας, το ανώτατο ποσοστό είναι αυτό που προβλέπεται ανά περιοχή στο Παράρτημα Α του παρόντος νόμου.

Η ίδια συμμετοχή δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 25% του επενδυτικού σχεδίου.

Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου το ύψος των επιλέξιμων δαπανών που εγκρίθηκαν προς επιχορήγηση μπορεί να διαφοροποιείται, όμως στην περίπτωση αυτή, η αύξηση του προϋπολογισμού δεν μπορεί να ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισμό σε ποσοστό ανώτερο του δέκα τοις εκατό (10%).

4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης, η διαδικασία της επιχορήγησης, η διαδικασία ελέγχου της πορείας εκτέλεσης των επιχορηγούμενων έργων, οι όροι και η διαδικασία εκταμίευσης της επιχορήγησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στη χρηματοδότηση των Επιχειρηματικών Πάρκων.

¶ρθρο 13. Διαπίστωση ολοκλήρωσης των έργων

1. Η εκτέλεση των εργασιών για την οργάνωση του Επιχειρηματικού Πάρκου αρχίζει μετά την έκδοση της τελικής απόφασης έγκρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

2. Η παρακολούθηση των έργων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσής τους, γίνεται με ευθύνη των μηχανικών της ΕΑΕΠ, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης ή πιστοποιημένου Φορέα διαπιστευμένου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ή φορείς ελέγχουν την τήρηση των όρων της απόφασης έγκρισης, του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης των έργων, την τήρηση των όρων και του χρονοδιαγράμματος σύμφωνα με την απόφαση χρηματοδότησης, των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και την ύπαρξη των απαιτούμενων αδειών, προκειμένου να επιτραπεί η συνολική ή τμηματική έναρξη λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου.

3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ύστερα από επιτόπιο έλεγχο τριμελούς οργάνου ελέγχου διαπιστώνεται η ολοκλήρωση των έργων υποδομής. Η απόφαση αυτή επέχει θέση άδειας λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου. Επιτρέπεται η τμηματική διαπίστωση ολοκλήρωσης των έργων υποδομής, εφόσον αυτό είναι δυνατό από τεχνικής άποψης.

4. Τα έργα υποδομής των Επιχειρηματικών Πάρκων πρέπει να ολοκληρώνονται εντός δύο (2) ετών από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης επιχορήγησης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να χορηγείται παράταση ενός έτους με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Πρόσθετη παράταση δώδεκα (12) μηνών μπορεί να χορηγείται σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένα απρόβλεπτα εμπόδια για την πρόοδο των εργασιών και, εφόσον η πρόοδος των έργων βρίσκεται σε σημείο που μπορεί να εκτιμηθεί ότι, εντός της νέας αυτής προθεσμίας, είναι δυνατή η ολοκλήρωση των έργων .

5. Εάν κατά το στάδιο της εκτέλεσης των εργασιών για την οργάνωση του Επιχειρηματικού Πάρκου, προκύψει ανάγκη τροποποίησης των έργων, η ενδιαφερόμενη ΕΑΕΠ υποβάλλει τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1δ και 1ε του άρθρου 10 που αφορούν στη συγκεκριμένη τροποποίηση, προκειμένου να εκδοθεί μετά την εισήγηση της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής η σχετική απόφαση.

¶ρθρο 14. Εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων

1. Η εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα γίνεται μετά από την έγκριση της ΕΑΕΠ και με σύμβαση που συνάπτεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας, όπου δηλώνεται ρητά από τις εγκαθιστάμενες επιχειρήσεις ότι έλαβαν γνώση και αποδέχονται τον Κανονισμό Λειτουργίας. Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης με την οποία αποκτά δικαίωμα εγκατάστασης στο Επιχειρηματικό Πάρκο ο ενδιαφερόμενος.

2. Η ΕΑΕΠ λαμβάνει γνώση για όλες τις περαιτέρω μεταβιβάσεις γηπέδων από τους ιδιοκτήτες τους συνυπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις, καθώς και για όλες τις μεταβολές στον παραγωγικό εξοπλισμό των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, κατά το διάστημα που ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου. Μετά τη μεταβίβαση της διοίκησης και διαχείρισης από την ΕΑΕΠ, για τις παραπάνω μεταβολές λαμβάνει γνώση και συνυπογράφει τις σχετικές συμβάσεις ο εκάστοτε φορέας άσκησης της διοίκησης και διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

3. Εάν στα όρια του νομού λειτουργεί οργανωμένος χώρος υποδοχής επιχειρήσεων, που μπορεί να υποδεχτεί δραστηριότητες μέσης ή υψηλής όχλησης και στον οποίο υπάρχει ικανή διαθεσιμότητα βιομηχανικών γηπέδων, η χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας δραστηριοτήτων μέσης ή υψηλής όχλησης έξω από τον χώρο αυτό επιτρέπεται, μόνον, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Νομαρχιακού Συμβουλίου ύστερα από εισήγηση της Δ/νσης Ανάπτυξης, η οποία θα εκφραστεί κατά το στάδιο των ισχυουσών διαδικασιών αδειοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

4. Οι δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3325/2005 (ΦΕΚ Α’ 68) δεν υποχρεούνται στην έκδοση άδειας εγκατάστασης όταν εγκαθίστανται σε οργανωμένους χώρους υποδοχής επιχειρήσεων, στους οποίους επιτρέπεται η αντίστοιχη δραστηριότητα. Για μονάδες χαμηλής όχλησης η έγκριση περιβαλλοντικών όρων εξετάζεται κατά το στάδιο της έκδοσης της άδειας λειτουργίας και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η βεβαίωση χρήσης γης, υποβάλλονται στην αρμόδια για την έκδοση της αδείας λειτουργίας υπηρεσία της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η άδεια λειτουργίας σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνει και τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της μονάδας χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Μονάδες που απαλλάσσονται από την έκδοση αδείας λειτουργίας, εφόσον εγκαθίστανται σε Επιχειρηματικά Πάρκα κατατάσσονται στην Γ κατηγορία από πλευράς επιπτώσεων στο περιβάλλον του ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α’). Στις παραπάνω περιπτώσεις δεν απαιτείται έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την έκδοση άδειας οικοδομής και αρκεί βεβαίωση του ασκούντος τη διοίκηση και διαχείριση ότι η μονάδα υπάγεται στις κατηγορίες αυτές. Στην περίπτωση που η διάθεση των υγρών αποβλήτων γίνεται σε κεντρική Μονάδα Καθορισμού Αποβλήτων (ΜΚΑ) που λειτουργεί υπό την εποπτεία του φορέα διοίκησης και διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου δεν απαιτείται έγκριση διάθεσης αποβλήτων από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που ελέγχει την κεντρική ΜΚΑ. Στην περίπτωση αυτή, για να συνδεθεί η μονάδα με το δίκτυο ακαθάρτων του Επιχειρηματικού Πάρκου πρέπει να λάβει έγκριση από το φορέα διοίκησης και διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας.

5. Η λειτουργία των επιχειρήσεων επιτρέπεται μετά την ολοκλήρωση των υποδομών και την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης σύμφωνα με το άρθρο 13 του παρόντος. Κατ’ εξαίρεση, προϋφιστάμενες του Επιχειρηματικού Πάρκου επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 8.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης μπορούν να θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τη μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων από τον αστικό ιστό πόλεων ή από περιοχές όπου έχει αλλάξει η χρήση γης σε Επιχειρηματικά Πάρκα, όπου επιτρέπεται η αντίστοιχη χρήση.

7. Για την εγκατάσταση πυροσβεστικού σταθμού η ΕΑΕΠ παραχωρεί άνευ ανταλλάγματος γήπεδο από κοινωφελή χώρο στο πυροσβεστικό σώμα.

¶ρθρο 15. Διοίκηση και διαχείριση

1. Η διοίκηση, η διαχείριση και η, εν γένει, λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας που καταρτίζεται από την ΕΑΕΠ και υποβάλλεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του άρθρου 6 του παρόντος νόμου. Με την ίδια διαδικασία τροποποιείται ο παραπάνω Κανονισμός με πρόταση της EAEΠ ή του φορέα που ασκεί τη διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου.

2. Με τον Κανονισμό Λειτουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου ρυθμίζονται τα εξής:

α. Οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων στο Επιχειρηματικό Πάρκο,

β. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των ακινήτων και οι περιορισμοί της ιδιοκτησίας τους προς όφελος της λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, καθώς και των λοιπών εγκατεστημένων επιχειρήσεων .

γ. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις επί των κοινόχρηστων χώρων, υποδομών και εγκαταστάσεων,

δ. Τα ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση και διαχείριση και, ιδίως, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων,

ε. Η αμοιβή του ασκούντος τη διοίκηση και διαχείριση για τις παρεχόμενες από αυτόν υπηρεσίες,

στ. Οι απαιτούμενες για τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου δαπάνες και ο τρόπος είσπραξης και κατανομής τους στους ιδιοκτήτες γης και τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις,

ζ. Ο τρόπος και το είδος εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων χώρων, έργων και υπηρεσιών,

η. Οι υποχρεώσεις για τη συντήρηση και ανάπτυξη των έργων υποδομής του Επιχειρηματικού Πάρκου.

θ. Ο ηλεκτροφωτισμός των κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων, η αποκομιδή των απορριμμάτων

ι. Η διαδικασία ελέγχου των επιχειρήσεων από το ΕΑΕΠ ή το φορέα διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου,

ια. Καταγράφονται οι όροι και οι περιορισμοί που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την αρχική έγκριση, τους οποίους πρέπει να τηρούν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις,

ιβ. Η διάρκεια της πρώτης διαχειριστικής περιόδου και κάθε διαχειριστικής περιόδου

ιγ. Ο τρόπος λήψης αποφάσεων,

ιδ. Κάθε λεπτομέρεια που έχει σχέση με τη διοίκηση, τη διαχείριση και την, εν γένει, λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

3. Μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και την έκδοση της απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 13 του παρόντος και, εφόσον το ζητήσει η πλειοψηφία των κατόχων γης, η οποία προσδιορίζεται από την έκταση βιομηχανικών οικοπέδων που κατέχουν, η διοίκηση και διαχείριση μπορεί να μεταβιβάζεται στους κατόχους γης. Η μεταβίβαση της διαχείρισης και διοίκησης στους κατόχους γης γίνεται υποχρεωτικά όταν μεταβιβαστεί ποσοστό γης που αντιστοιχεί στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) της πολεοδομημένης έκτασης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Για τη μεταβίβαση της διοίκησης και διαχείρισης, συγκαλείται, με πρωτοβουλία των κατόχων γης ή της ΕΑΕΠ, γενική συνέλευση των κατόχων της γης για την εκλογή τριμελούς επιτροπής. Έργο της επιτροπής είναι η σύσταση νομικού προσώπου, που έχει τη νομική μορφή ανώνυμης εταιρίας ή εταιρίας περιορισμένης ευθύνης ή συνεταιρισμού και η οποία θα αναλάβει οριστικά τη διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου στο πλαίσιο του Κανονισμού Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου. Η διοίκηση και διαχείριση μεταβιβάζεται από την ΕΑΕΠ στο νομικό πρόσωπο που θα συσταθεί με σχετική σύμβαση που εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

4. Μετά τη μεταβίβαση της διοίκησης και διαχείρισης από την ΕΑΕΠ, ποσοστό που ανέρχεται στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) των καταβαλλόμενων από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις δημοτικών τελών, περιέρχεται στο φορέα διοίκησης και διαχείρισης και αποτελεί μαζί με τυχόν πρόσθετα τέλη που θα επιβάλλονται στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις πόρο για την κάλυψη των εξόδων διοίκησης και διαχείρισης.

5. Η διοίκηση και η διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου μπορεί να μεταβιβάζονται με την διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 3 σε τρίτο ή ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου στον ΟΤΑ, στη διοικητική περιφέρεια του οποίου εντάσσεται το Επιχειρηματικό Πάρκο. Στη σχετική σύμβαση ρυθμίζονται και οι οικονομικοί όροι και τα έσοδα που θα αξιοποιούνται και που περιλαμβάνουν :

α) Συνεισφορές των επιχειρήσεων ανάλογα με την χρήση , τεκμαρτή ή

πραγματική των υποδομών

β) Ποσοστό των δημοτικών τελών που καθορίζεται στο 70% αυτών

γ) ¶λλα κοινόχρηστα έσοδα.

6. Η υποχρέωση των ιδιοκτητών αδόμητων οικοπέδων για την καταβολή των εξόδων διοίκησης και διαχείρισης περιορίζεται σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) των εξόδων που θα του αντιστοιχούσαν αν το οικόπεδο είχε δομηθεί.

7. Οι κοινόχρηστοι χώροι και εγκαταστάσεις του Επιχειρηματικού Πάρκου πρέπει να μεταβιβάζονται με σύμβαση άνευ ανταλλάγματος, που περιβάλλεται τον τύπο συμβολαιογραφικού εγγράφου, εντός τριών μηνών από τη μεταβίβαση της διοίκησης και της διαχείρισης στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Οι κοινωφελείς χώροι, κτίρια και εγκαταστάσεις πρέπει να μεταβιβάζονται στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός τριών ετών από τη μεταβίβαση της διοίκησης και διαχείρισης. Μετά την πάροδο του χρόνου αυτού διατίθενται ελεύθερα και σε μη εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Για τον καθορισμό του τιμήματος μεταβίβασης των κοινωφελών χώρων μπορεί να λαμβάνεται υπόψη εκτός από την εμπορική και λογιστική αξία των ακινήτων και :

α) Η χρήση που προβλέπεται για τα γήπεδα σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

β) Ο τρόπος χρηματοδότησης από ιδιωτικούς ή δημόσιους πόρους των υφιστάμενων επί των παραπάνω γηπέδων υποδομών, κτιρίων και εγκαταστάσεων,

γ) Τα, τυχόν, δικαιώματα επί των χώρων αυτών,

δ) Η διαμορφωμένη χρήση των ακινήτων και οι κοινωνικές ανάγκες που αυτά εξυπηρετούν.

Σε περίπτωση ύπαρξης ισοδύναμων προσφορών τρίτων και εγκατεστημένων επιχειρήσεων , προτιμώνται οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

¶ρθρο 16. Σύσταση αναγκαστικού συνεταιρισμού ΕΠ

1. Αν η διαδικασία του προηγούμενου άρθρου δεν οδηγήσει σε σύσταση του νομικού προσώπου διοίκησης και διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου, συγκαλείται με όμοια διαδικασία ιδρυτική γενική συνέλευση των φορέων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και των κατόχων γης στο Επιχειρηματικό Πάρκο, κατά την οποία προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπως προσέλθουν σε καθορισμένο τόπο και χρόνο για την ίδρυση του Συνεταιρισμού, την ψήφιση και υπογραφή του καταστατικού, την εκλογή προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, τον καθορισμό ψήφων και για όλα, εν γένει, τα ζητήματα που αφορούν, κατά τις διατάξεις του παρόντος, στη σύσταση και λειτουργία του Συνεταιρισμού. Η πρόσκληση τοιχοκολλείται σε εμφανές σημείο δέκα ημέρες πριν τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης. Στη συνέλευση αυτή παρίσταται εκπρόσωπος της Περιφέρειας. Το ψηφιζόμενο καταστατικό υποβάλλεται με μέριμνα του συγκαλούντος τη συνέλευση στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας προς τελική έγκριση. Με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας καθορίζεται η ονομασία, η έδρα και η περιοχή του Συνεταιρισμού.

2. Για την απαρτία της πρώτης συνέλευσης απαιτείται να παρίστανται ιδιοκτήτες ή κάτοχοι γης που εκπροσωπούν τουλάχιστον το ήμισυ της πολεοδομημένης επιφάνειας του Επιχειρηματικού Πάρκου. Εφόσον δεν επιτευχθεί η παραπάνω απαρτία με νέα πρόσκληση της ΕΑΕΠ συγκαλείται νέα συνέλευση εντός δεκαπέντε ημερών από της προηγούμενης και η πρόσκληση τοιχοκολλείται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1, πέντε ημέρες πριν από τη συνέλευση αυτή. Κατά τη δεύτερη αυτή συνέλευση, στην οποία παρίσταται επίσης εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, αρκεί για την απαρτία η παρουσία ιδιοκτητών ή κατόχων γης που εκπροσωπούν το είκοσι τοις εκατό (20 %) της επιφάνειας του Επιχειρηματικό Πάρκο. Εάν παρίστανται λιγότεροι, τότε η ΕΑΕΠ καταρτίζει το καταστατικό και το υποβάλλει προς έγκριση στο Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας.

3. Θεωρούνται μέλη του Συνεταιρισμού όσοι έλαβαν μέρος στη Συνέλευση και υπέγραψαν το καταστατικό. Από της εγκρίσεως από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας του ψηφισθέντος από τη συνέλευση καταστατικού θεωρούνται ως μέλη του Συνεταιρισμού όλοι οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι γης.

4. Στην περίπτωση της παραγράφου 2 από της εγκρίσεως του καταστατικού καθίστανται μέλη όλοι οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι γης του Επιχειρηματικό Πάρκο και μπορεί ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας να αναθέσει προσωρινώς την άσκηση καθηκόντων Διοικητικού Συμβουλίου σε διορισμένο από αυτόν Επίτροπο, ο οποίος μεριμνά για την ταχεία σύγκληση της συνέλευσης των μελών του Συνεταιρισμού προς εκλογή τακτικού Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Το καταστατικό του Συνεταιρισμού συντάσσεται κατά τα ισχύοντα στο ν.1667/1986 (ΦΕΚ Α’ 196), είναι συμβατό με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου και περιέχει :

α) την επωνυμία, την έδρα και το σκοπό του συνεταιρισμού. Ως επωνυμία ορίζεται η αναγραφόμενη στην παράγραφο 15 του άρθρου 2 του παρόντος, ως έδρα το κτίριο διοίκησης του Επιχειρηματικού Πάρκου και ως σκοπός η εύρυθμη λειτουργία και η περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των παροχών του Επιχειρηματικού Πάρκου προς τα μέλη του,

β) το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση των μελών,

γ) τους όρους εξόδου και εισόδου των μελών,

δ) την έκταση της ευθύνης των συνεταίρων,

ε) το ύψος της συμμετοχής του κάθε μέλους,

στ) τον ορισμό προσωρινής διοικητικής επιτροπής που θα μεριμνήσει για την έγκριση και τη σύγκλιση της πρώτης γενικής συνέλευσης για ανάδειξη των οργάνων της διοίκησης του συνεταιρισμού.

6. Η εγκριτική απόφαση και το καταστατικό του Συνεταιρισμού του Επιχειρηματικού Πάρκου καταχωρούνται σε ειδικό μητρώο το οποίο τηρεί η οικεία Περιφέρεια. Στο μητρώο αυτό αναγράφονται ιδιαίτερα ο αριθμός και η ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης, η επωνυμία, η έδρα και η περιοχή του Συνεταιρισμού. Επίσης, τηρείται πίνακας των διαγραφόμενων και των εγγραφόμενων νέων μελών, καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Την ευθύνη της κατάθεσης και του περιεχομένου των πινάκων έχει το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιχειρηματικού Πάρκου. Κυρωμένα αντίγραφα των εγκριτικών αποφάσεων και των καταστατικών αποστέλλονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να καταχωρηθούν σε ειδικό αρχείο.

7. Η Γενική Συνέλευση, η οποία είναι το ανώτατο όργανο του Συνεταιρισμού, συγκαλείται, συγκροτείται, συνεδριάζει και αποφασίζει σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 1667/1986.

8. Οι συνεταιρισμοί των Επιχειρηματικών Πάρκων διοικούνται από διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου εκλέγονται από τη γενική συνέλευση και είναι υποχρεωτικά ιδιοκτήτες ή κάτοχοι γης του Επιχειρηματικό Πάρκο.

9. Κάθε μέλος του Συνεταιρισμού υποχρεούται στην καταβολή ετήσιας εισφοράς, που καθορίζεται από τη γενική συνέλευση. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης μπορεί να επιβληθεί έκτακτη εισφορά προς αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών. Για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων και την άσκηση του αρμόδιου οικονομικού ελέγχου ο Συνεταιρισμός υποχρεούται στην τήρηση ταμείου στο οποίο καταχωρούνται τα πάσης φύσης έσοδα και οι δαπάνες του. Ο επόπτης προβαίνει μια φορά το χρόνο σε ταμειακό έλεγχο του Συνεταιρισμού.

10. Το οικονομικό έτος του Συνεταιρισμού άρχεται από την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Στην αρχή του έτους συντάσσεται ο ετήσιος προϋπολογισμός του Συνεταιρισμού και απολογισμός του προηγούμενου έτους. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα έσοδα από κάθε πηγή και τα πραγματοποιηθέντα έξοδα, αναλυτικώς, κατά κατηγορία δραστηριότητας. Ο προϋπολογισμός υποβάλλεται προς έγκριση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου στη Γενική Συνέλευση προς έγκριση ή, τυχόν, τροποποίηση και ακολούθως στην εποπτεύουσα αρχή προς έλεγχο της νομιμότητας και έγκριση.

11. Ως ανώτερη εποπτική αρχή των αναγκαστικών συνεταιρισμών Επιχειρηματικών Πάρκων καθορίζεται η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ως άμεση εποπτεύουσα αρχή καθορίζεται η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας. Η εποπτεία έχει ως σκοπό την νόμιμη λειτουργία του Συνεταιρισμού Επιχειρηματικού Πάρκου και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, το Υπουργείο Ανάπτυξης προβαίνει στην παροχή οδηγιών, την διατύπωση προτύπων καταστατικών, τη σύνταξη μελετών και διενέργεια ερευνών επί των προβλημάτων των Συνεταιρισμών. Η εποπτεία συνίσταται και στη διαπίστωση των τυχόν παραβάσεων του Νόμου, του καταστατικού του Συνεταιρισμού και του Κανονισμού Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου και στην αποκατάσταση της νόμιμης λειτουργίας αυτών.

12. Απόφαση προς εκούσια διάλυση του Συνεταιρισμού από τη Γενική Συνέλευση δεν επιτρέπεται. Ο Συνεταιρισμός διαλύεται με τον ίδιο τρόπο που συνεστήθη, ήτοι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

13. Για θέματα που δε ρυθμίζονται από το άρθρο αυτό εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις του αστικού και του εμπορικού κώδικα.

¶ρθρο 17. Εξωτερικές υποδομές

1. Οι εξωτερικές υποδομές που απαιτούνται, σύμφωνα με το Επιχειρηματικό Σχέδιο, να κατασκευαστούν για την απρόσκοπτη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου, καταγράφονται στην απόφαση αρχικής έγκρισης ανάπτυξής του. Εξ αυτών τα δημόσια έργα εντάσσονται, κατά προτεραιότητα, στα προγράμματα των αντίστοιχων φορέων και υλοποιούνται υποχρεωτικά εντός του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των έργων του Επιχειρηματικού Πάρκου. Η αρχική εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων αυτών γίνεται από τον αρμόδιο για την εκτέλεση του έργου φορέα, εγγράφως, και αποστέλλεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση σε αυτούς των σχετικών αποφάσεων καθορισμού του Επιχειρηματικού Πάρκου.

2. Τα έργα που αναφέρονται στις εξωτερικές υποδομές και των οποίων η κατασκευή δεν ανήκει στην αρμοδιότητα δημόσιων φορέων ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά προτεραιότητα, εντάσσονται στα προγράμματα των αντίστοιχων φορέων και υλοποιούνται εντός του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των έργων του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Έγγραφη εκτίμηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των έργων αυτών, καθώς και του κόστους κατασκευής τους αποστέλλεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση σε αυτούς της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου. Το κόστος αυτών των εξωτερικών έργων υποδομής βαρύνει κατά ποσοστό που ανέρχεται στο πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού κόστους κατασκευής τους φορείς ίδρυσης και εκμετάλλευσης των Επιχειρηματικών Πάρκων και ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Περιοχές βιομηχανικών συγκεντρώσεων

¶ρθρο 18. Οργάνωση ΕΠ και πολεοδόμηση ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ ή ΖΟΕ Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων

1. Σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού ως ΒΙΠΑ- ΒΙΟΠΑ και σε ΖΟΕ με χρήση βιομηχανική μπορεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων να οργανωθεί Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β και τύπου Γ για εγκατάσταση των δραστηριοτήτων του άρθρου 3 του παρόντος.

Για το σκοπό αυτό υποβάλλεται αίτηση από τους ιδιοκτήτες γης που αποδεδειγμένα κατέχουν ποσοστό γης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο εξήντα τοις εκατό (60%) της συνολικής έκτασης και συνοδεύεται από σχέδιο τεχνικής οργάνωσης του Επιχειρηματικού Πάρκου, στο οποίο καταγράφονται

α) η κατ’ αρχήν πολεοδομική οργάνωση της περιοχής,

β) το γενικό σχέδιο διάταξης και περιγραφής των έργων υποδομής των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, εγκαταστάσεων και κτιρίων,

γ) τα κτίρια προς κατεδάφιση,

δ) η αρχική εκτίμηση του προϋπολογισμού των έργων και της δαπάνης που θα καταβάλλεται για την αποζημίωση των ιδιοκτητών των κτιρίων που τυχόν θα κατεδαφιστούν. Το κόστος αποζημίωσης κατεδαφίσεων κτιρίων και το κόστος δημιουργίας υποδομών συνυπολογίζεται στον προϋπολογισμό του έργου.

2. Οι ιδιοκτήτες γης για την οργάνωση Επιχειρηματικού Πάρκου θα πρέπει να συστήσουν Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου. Την αίτηση για την έκδοση της απόφασης οργάνωσης του Επιχειρηματικού Πάρκου μπορούν να την υποβάλλουν και όταν η ΕΑΕΠ βρίσκεται στο στάδιο της σύστασης (υπό σύσταση εταιρία) με την προϋπόθεση ότι έχουν διασφαλίσει τη συμμετοχή των ιδιοκτητών γης που κατέχουν ποσοστό γης ίσο με το 51% της συνολικής έκτασης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΕΠ. Οι ιδιοκτήτες γης έχουν την υποχρέωση της εισφοράς σε γη και σε χρήμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ακόμη και αν δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο φορέα οργάνωσης.

3. Με την απόφαση της παραγράφου 1 καθορίζονται οι μελέτες, τα έργα που απαιτούνται για την εξυγίανση των περιοχών και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών καθώς και τα κτίρια που πρόκειται να κατεδαφιστούν.

4. Οι δαπάνες που αφορούν την κατασκευή των εγκεκριμένων έργων και οι δαπάνες για την αποζημίωση κατεδάφισης κτιρίων, κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από την εισφορά σε χρήμα, καλύπτονται από δημόσια επιχορήγηση, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό ενίσχυσης του Περιφερειακού Χάρτη ενίσχυσης της Ελλάδας. Επιπλέον δαπάνες καλύπτονται από το Φορέα υλοποίησης.

¶ρθρο 19. Εισφορά σε γη και σε χρήμα

1. Για τη δημιουργία υποδομών κάθε ιδιοκτήτης γης υποχρεούται σε εισφορά σε γη και σε χρήμα. Το ποσοστό εισφοράς σε γη ορίζεται στο 30% της έκτασης που κατέχει ο ιδιοκτήτης της γης και η εισφορά σε χρήμα σε ποσοστό 10% της αξίας της έκτασης που απομένει μετά την εισφορά γης. Η διαχείριση των εισφορών σε γη και χρήμα γίνεται από την ΕΑΕΠ.

2. Υφιστάμενα οδικά δίκτυα εντός των ορίων του Επιχειρηματικού Πάρκου συνυπολογίζονται στην εισφορά γης , η οποία μπορεί να μειωθεί κατά το μέρος που καλύπτεται από τις υφιστάμενες κοινόχρηστες ή κοινωφελείς υποδομές.

3. Το ύψος της εισφοράς σε χρήμα καθορίζεται με βάση την αξία της γης, όπως αυτή αποτιμάται από ορκωτό εκτιμητή. Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας εισφοράς σε γη από λειτουργούσες μονάδες, η εισφορά σε γη μπορεί να μετατραπεί σε εισφορά σε χρήμα και το αντίστροφο. Η εισφορά σε χρήμα καταβάλλεται σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις στην Εταιρία που έχει οριστεί για την υλοποίηση του έργου.

4. Κατά την πολεοδόμηση οι εκτάσεις που προκύπτουν από την εισφορά σε γη προορίζονται για την δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομών και χώρων πρασίνου. Σε κάθε περίπτωση οι χώροι πρασίνου πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 5% της συνολικής έκτασης, τα έργα οδοποιίας, οι χώροι στάθμευσης, οι πλατείες, οι Μονάδες Καθαρισμού Αποβλήτων και οι υπόλοιπες κοινόχρηστες ή κοινωφελείς υποδομές πρέπει να καταλαμβάνουν το 20% της συνολικής έκτασης και ποσοστό 5% της συνολικής έκτασης προορίζεται για δημιουργία κοινωφελών χρήσεων όπως κτίριο Διοίκησης, εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών κ.α..

5. Κατά την πολεοδόμηση το ελάχιστο εμβαδόν άρτιου γηπέδου ορίζεται σε 1000 τ.μ. Γήπεδα με μικρότερη έκταση μπορούν να δημιουργήσουν άρτιο γήπεδο με συνένωση και η σχετική πράξη συνένωσης υποβάλλεται στο φορέα υλοποίησης πριν την υποβολή της πολεοδομικής μελέτης.

¶ρθρο 20. Διαδικασία περιβαλλοντικής εξυγίανσης μη οργανωμένων βιομηχανικών συγκεντρώσεων

1. Περιοχές με αυξημένη συγκέντρωση μεταποιητικών δραστηριοτήτων που παρουσιάζουν έλλειψη υποδομών και έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως οι περιοχές εγκατάστασης μη οχλουσών επαγγελματικών εγκαταστάσεων (ΕΜ), μπορεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων να κηρύσσονται περιοχές προς περιβαλλοντική εξυγίανση και να αναπτύσσονται Επιχειρηματικά Πάρκα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εφόσον οι χρήσεις γης δεν απαγορεύονται από τις κείμενες διατάξεις .

2. Η έκδοση της απόφασης αυτής γίνεται ύστερα από αίτημα των επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν το 50% των εγκατεστημένων στην έκταση υπό εξυγίανση επιχειρήσεων ή ύστερα από αίτημα του οικείου Ο.Τ.Α. ή με πρωτοβουλία των αρμόδιων για την έκδοση της απόφασης αρχών και, εφόσον συντρέχουν, σωρευτικά, οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Έχει δομηθεί από τους φορείς των εγκατεστημένων επιχειρήσεων έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20 %), τουλάχιστον, της συνολικής έκτασης,

β) Υπάρχει έλλειψη υποδομών, όπως δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης όμβριων ή ακαθάρτων, κοινόχρηστος φωτισμός, Μονάδες Καθαρισμού Αποβλήτων, χώροι για κοινωφελείς εγκαταστάσεις, που έχει ως συνέπεια τη δημιουργία περιβαλλοντικών και λειτουργικών προβλημάτων.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να αναθέτει την εκπόνηση μελετών για την εξέταση των παραπάνω προϋποθέσεων, την οριοθέτηση της περιοχής προς εξυγίανση, τον εκτιμώμενο καθορισμό των απαιτούμενων έργων και του προϋπολογισμού τους.

3. Με την απόφαση της παραγράφου 1 καθορίζονται επίσης τα εξής :

α) τα όρια των περιοχών προς εξυγίανση,

β) οι μελέτες και τα έργα που απαιτούνται για την εξυγίανση των περιοχών αυτών και για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων,

γ) ο φορέας υλοποίησης του έργου,

δ) τα ποσοστά εισφοράς σε γη και σε χρήμα.

Για τη δημιουργία των παραπάνω υποδομών, όπου απαιτείται, μπορεί να γίνεται απαλλοτρίωση των απαιτούμενων εκτάσεων.

4. Οι μελέτες και τα έργα που καθορίζονται στην απόφαση της παραγράφου 1 του παρόντος, καθώς και οι δαπάνες για, τυχόν, απαλλοτριώσεις ή οι αποζημιώσεις για κατεδαφίσεις κτισμάτων χρηματοδοτούνται κατά ποσοστό 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατά ποσοστό 50% από τους κατόχους γης, το οποίο κατανέμεται μεταξύ τους ανάλογα με την έκταση που κατέχει ο καθένας.

5. Από τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 1 μέχρι την ολοκλήρωση των εγκριθέντων έργων, μπορεί να εκδίδονται από την αρμόδια πολεοδομική αρχή, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης, οικοδομικές άδειες για τις ανάγκες νέων ή υφιστάμενων επιχειρήσεων.

¶ρθρο 21. Όροι δόμησης σε περιοχές που έχουν υποστεί περιβαλλοντική εξυγίανση στην Αττική

1. Σε περιοχές της Αττικής που έχουν υποστεί περιβαλλοντική εξυγίανση σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 20 και, εφόσον αυτό επιβάλλεται από λειτουργικούς λόγους και δεν προκαλούνται περιβαλλοντικά ή λειτουργικά προβλήματα, μπορεί να εγκρίνονται όροι δόμησης κατά παρέκκλιση των ισχυόντων στην περιοχή πολεοδομικών διατάξεων .

2. Η παρέκκλιση χορηγείται για δραστηριότητες του ν. 3325/2005 που λειτουργούν νόμιμα για τρία, τουλάχιστον, χρόνια και επεκτείνουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις. Οι όροι δόμησης δεν μπορούν να υπερβούν τα παρακάτω όρια:

· Συντελεστής κάλυψης μέχρι 45%

· Μέγιστο ύψος μέχρι 15 μέτρα

· Αποστάσεις από τα πλάγια όρια τουλάχιστον 5 μ.

· Σ.Δ μέχρι 0.9

3. Η παρέκκλιση χορηγείται ύστερα από έγκριση του αρμόδιου για την αδειοδότηση φορέα, αιτιολογείται ειδικώς και συνοδεύεται από διάγραμμα κάλυψης του γηπέδου της εγκατάστασης. Ειδικότερα, στην έγκριση παρέκκλισης περιλαμβάνονται :

α) Αναλυτική τεκμηρίωση των λειτουργικών λόγων που επιβάλλουν την προτεινόμενη παρέκκλιση. Οι λόγοι ανάγονται στις απαιτήσεις από την εγκατάσταση ή τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, από αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία ή από την ανάγκη τροποποίησης των συνθηκών αποθήκευσης πρώτων υλών, ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων. Δεν αποτελεί λόγο χορήγησης της παρέκκλισης η δημιουργία χώρων για χρήση διαφορετική από εκείνη που αφορά η άδεια λειτουργίας ή για χρήση που μπορεί να εκτελεσθεί σε διαφορετικό χώρο.

β) Αναλυτική τεκμηρίωση ότι με την προτεινόμενη επέκταση δεν επέρχονται δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, δεν δυσχεραίνεται η λειτουργία των υφιστάμενων δικτύων και υποδομών, είτε αυτών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της εξυγίανσης είτε αυτών που προϋπήρχαν, και δε δημιουργείται πρόβλημα σε άλλες δραστηριότητες άλλων φορέων ή άλλων επιχειρήσεων .

Η παραπάνω έγκριση δεν απαλλάσσει τον ενδιαφερόμενο από εγκρίσεις άλλων αρχών, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

¶ρθρο 22. Εποπτεία Επιχειρηματικών Πάρκων

1. Η εποπτεία και η παρακολούθηση της διαχείρισης και της, εν γένει, λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, της ΕΑΕΠ και του εκάστοτε Φορέα διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου ασκείται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

2. Η εποπτεία συνίσταται στη διενέργεια τακτικών ή έκτακτων ελέγχων επί των Επιχειρηματικών Πάρκων, των ΕΑΕΠ, των εκάστοτε Φορέων Διαχείρισης και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων για τη διαπίστωση της τήρησης των διατάξεων του παρόντος νόμου, του Κανονισμού Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης και επιχορήγησης του Επιχειρηματικού Πάρκου, των περιβαλλοντικών όρων και της εύρυθμης λειτουργίας και συντήρησης των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων και υποδομών. Οι τακτικοί έλεγχοι διενεργούνται επιτόπου ανά διετία μετά από έκθεση της ΕΑΕΠ ή του Φορέα διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου σύμφωνα με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. Οι έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται επιτόπου είτε μετά από αναφορά του Φορέα Διαχείρισης ή της ΕΑΕΠ είτε κατά την κρίση της ΓΓΒ οποτεδήποτε και χωρίς την υποχρέωση ειδοποίησης για τη διενέργεια του ελέγχου.

3. Οι ΕΑΕΠ και οι εκάστοτε Φορείς διαχείρισης των Επιχειρηματικών Πάρκων υποβάλλουν εκθέσεις κάθε δύο χρόνια από τη σύσταση του Φορέα διαχείρισης στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Οι εκθέσεις αυτές αναφέρονται :

α. στην κατάσταση των υποδομών,

β. στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης σύμφωνα με τις ανάγκες λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου,

γ. στην τήρηση των όρων λειτουργίας όπως περιλαμβάνονται στην απόφαση έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου και στον Κανονισμό Λειτουργίας του,

δ. σε τυχόν παραβάσεις του νόμου αυτού, του Κανονισμού Λειτουργίας και των εγκριτικών αποφάσεων ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου από μεμονωμένες εγκατεστημένες επιχειρήσεις καθώς και στις συνέπειες αυτών στη λειτουργία των υποδομών.

4. Η ΕΑΕΠ ή ο εκάστοτε Φορέας διοίκησης μπορεί, σε έκτακτες περιπτώσεις, να υποβάλλει, εγγράφως, αναφορές στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τους αναφερόμενους στην προηγούμενη παράγραφο λόγους.

5. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος, συστήνονται τα Όργανα Ελέγχου που αποτελούνται από τρία (3) μέλη με τους ισάριθμους αναπληρωτές τους.

Ως μέλη των Οργάνων Ελέγχου ορίζονται ένας υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ένας υπάλληλος της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων και ένας υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ Μηχανικών της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ο υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας έχει την ευθύνη του συντονισμού του Οργάνου Ελέγχου.

6. Μετά τη διενέργεια του ελέγχου , το τριμελές όργανο ελέγχου συντάσσει αναλυτική και λεπτομερή έκθεση σε δύο αντίτυπα, τα οποία υποβάλλονται στο Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η έκθεση του οργάνου ελέγχου, εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις, αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο, στον οποίο τάσσεται προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών να εκθέσει τις απόψεις ή αντιρρήσεις του. Εφόσον οι εξηγήσεις που θα δοθούν από τον ενδιαφερόμενο νομότυπα και εμπρόθεσμα δεν κριθούν επαρκείς, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ύστερα από εισήγηση της ΓΓΒ επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 23.

Κατά της απόφασης του Υπουργού χωρεί η άσκηση προσφυγής στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

¶ρθρο 23. Διοικητικές κυρώσεις

1.Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης των έργων υποδομής ανακαλείται αυτοδικαίως η έγκριση επιχορήγησης του άρθρου 10. Η αυτοδίκαιη ανάκληση διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Με την ίδια ή με όμοια απόφαση η ΕΑΕΠ κηρύσσεται έκπτωτη και έχει υποχρέωση να επιστρέψει τις επιχορηγήσεις που, τυχόν, έλαβε με βάση τις διατάξεις του Κώδικα περί είσπραξης δημοσίων εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) υπέρ του Δημοσίου. Η έκταση του Επιχειρηματικού Πάρκου μπορεί με όμοια απόφαση είτε να αποχαρακτηρίζεται και να προβλέπονται οι αναγκαίες επεμβάσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος είτε να ανατίθεται η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου σε άλλη ΕΑΕΠ, η οποία υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ΕΑΕΠ που έχει εκπέσει. Εφόσον η έκταση του Επιχειρηματικού Πάρκου αποχαρακτηρίζεται, η τυχόν εισφερθείσα ή απαλλοτριωθείσα έκταση επιστρέφεται στους ιδιοκτήτες της.

2. Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων των εγκριτικών αποφάσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο ή παραβίασης των όρων του κανονισμού αλλά και του λοιπού θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων είτε από την ΕΑΕΠ ή το φορέα διαχείρισης είτε από μεμονωμένες επιχειρήσεις, ο Υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να επιβάλλει τις ακόλουθες κυρώσεις :

α. Πρόστιμα ύψους μέχρι 2.000.000 € .Το ποσό αυτό μπορεί να διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

β. Ακύρωση της έκδοσης ή ανάκληση εγκριτικής απόφασης.

γ. Ολική ή μερική, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της μονάδας.

3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης θα καθοριστεί το ύψος των κυρώσεων, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης, η διαδικασία διαπίστωσης των παραβάσεων και επιβολής των προστίμων, η διαδικασία υποβολής ενστάσεων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή αυτού του άρθρου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

Μεταβατικές και άλλες διατάξεις

¶ρθρο 24. Υφιστάμενοι οργανωμένοι χώροι υποδομής

1.Υφιστάμενοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου οργανωμένοι χώροι υποδοχής επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν με το προϊσχύον θεσμικό πλαίσιο οφείλουν να ολοκληρώσουν τις υποδομές τους και τα υπόλοιπα έργα σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο εγκρίθηκε η υλοποίηση αυτών . Στη συνέχεια για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος νόμου ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 15. Η διοίκηση και διαχείριση χώρων που οργανώθηκαν σύμφωνα με το ν. 4458/1964, ως ίσχυσε, μπορεί να ανατίθεται στον οικείο ΟΤΑ με σύμβαση που συνάπτεται ανάμεσα στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και στον οικείο ΟΤΑ ύστερα από έγκριση του Υπουργού Ανάπτυξης. Αν ο χώρος εμπίπτει στα διοικητικά όρια περισσότερων του ενός ΟΤΑ, η διοίκηση και η διαχείριση ανατίθενται σε αυτόν, στα διοικητικά όρια του οποίου υπάγεται η μεγαλύτερη έκταση. Στην περίπτωση αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο Κανονισμός Λειτουργίας που είχε εγκριθεί. Ο Κανονισμός Λειτουργίας τροποποιείται με την ίδια διαδικασία που εγκρίθηκε. Αν δεν έχει εγκριθεί Κανονισμός Λειτουργίας, αυτός θα καταρτίζεται από τον ΟΤΑ και θα εγκρίνεται με την ίδια ως ανωτέρω απόφαση. Η διοίκηση και η διαχείριση των χώρων αυτών μπορεί να περιέλθει στους κατόχους γης με τη διαδικασία της παραγράφου 3 του άρθρου 15. Σε περίπτωση που ανακύψουν διαφορές μεταξύ του Φορέα διαχείρισης και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων , αυτές επιλύονται από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια.

2. Φορείς διοίκησης-διαχείρισης οργανωμένων χώρων υποδοχής επιχειρήσεων που έχουν ήδη συσταθεί εξακολουθούν να ασκούν τη διοίκηση και διαχείριση. Η υπαγωγή των χώρων αυτών στις διατάξεις του παρόντος νόμου γίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ύστερα από αίτημα του φορέα διαχείρισης. Στην περίπτωση αυτή συντάσσεται νέος Κανονισμός Λειτουργίας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

3. Μαζί με την υπαγωγή των παραπάνω χώρων στις διατάξεις του παρόντος νόμου εγκρίνεται και νέος Κανονισμός Λειτουργίας προσαρμοσμένος στις διατάξεις αυτού.

4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται τα άρθρα 1 έως 22 του νόμου 2545/1997 και οι σχετικές τροπολογίες τους.

¶ρθρο 25. Κατάργηση διατάξεων

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται :

α. Τα άρθρα 1-22 του ν. 2545/1997 πλην της παραγράφου 1 του άρθρου 21, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 30 του ν. 3325/2005.

¶ρθρο 2.. . ¶λλες διατάξεις

1. Η διάταξη της παραγράφου ?.του άρθρου ? αντικαθίσταται ως εξής :

¶ρθρο 2?. Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός αν από τις διατάξεις του ορίζεται διαφορετικά.

Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του Νόμου του Κράτους

Αθήνα, Ιανουάριος 2006



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα