Goldman Sachs: «Βραβείο» η δημόσια εγγραφή στην Κίνα

Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2006 12:23

H Goldman Sachs Group Inc. ενδέχεται να εκτοπίσει την Morgan Stanley, ως η πρώτη ανάδοχος μετοχών φέτος στην Κίνα, όταν η Industrial & Commercial Bank of China αντλήσει 12 δισ. δολ., κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της χώρας.

Η Goldman, η δεύτερη σε μέγεθος χρηματιστηριακή φίρμα των ΗΠΑ από πλευράς αξίας, έχει το προβάδισμα στην επίτευξη συμφωνίας, δύο μήνες αφού ηγήθηκε ομίλου που επενδύει περίπου 3,78 δισ. δολ. στην Industrial & Commercial, με έδρα το Πεκίνο, σύμφωνα με τραπεζίτες που γνωρίζουν καλά το θέμα. Η Industrial & Commercial, άφησε εκτός της Morgan Stanley από την προσφορά, η οποία ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή παγκοσμίως μέσα σε επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Morgan Stanley ήταν η πρώτη χρηματιστηριακή φίρμα σε εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο το 2005. Η Goldman, που είχε την τέταρτη θέση, επίσης διαχειρίζεται τη δημόσια εγγραφή της Bank of China, της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της Κίνας μετά την Industrial & Commericial, ύψους 8 δισ. δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος της Goldman, Edward Naylor στοπ Χονγκ Κονγκ, η εκπρόσωπος της Morgan Stanley στο Χονγκ Κονγκ, Cheung Po-ling και ο εκπρόσωπος της Industrial & Commercial, Xie Taifeng, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Τα στελέχη της Ιndustrial & Commercial θα συναντηθούν αύριο με τους τραπεζίτες για να συζητήσουν το θέμα της δημόσιας εγγραφής. Εκτός της Goldman, η Industrial & Commercial, ζήτησε από την Credit Suisse Group, τη Deutsche Bank AG, τη HSBC Holdings Plc, τη Merrill Lynch & Co., τη JPMorgan Chase & Co., τη Lehman Brothers Holdings Inc. και τη China International Capital Corp., που κατά ένα μέρος ανήκει στην Morgan Stanley, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, σύμφωνα με τους τραπεζίτες.

Η Industrial & Commercial ιδρύθηκε το 1948 από την κυβέρνηση για να προσφέρει προϊόντα καταθέσεων και δάνεια σε κρατικές εταιρείες. Τον περασμένο μήνα είπε ότι θα έχει φέτος λειτορυγικά κέρδη τουλάχιστον 100 δισ. γιουάν (12,4 δισ. δολ.) από 90,2 δισ. γιουάν που είχε το 2005.

Η Industrial & Commercial θα αντλήσει από την πώληση 10 δισ. έως 12 δισ. δολ., σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ενώ ενδέχεται να καταστεί η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από τότε που η Ιταλία πούλησε 19 δισ. δολ. σε μετοχές στην κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας Enel SpA τον Νοέμβριο του 1999.

Από τις επενδυτικές τράπεζες ζητήθηκε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη δημόσια εγγραφή στις 28 Φεβρουαρίου και να κάνουν την παρουσίασή τους, τέσσερις ημέρες αργότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα