Προς μείωση επιτοκίων από τη FED;

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 18:27
UPD:18:30
REUTERS/CHRIS WATTIE

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και η «ρουκέτα» των δασμών ίσως αναγκάσει τη Φέντεραλ Ριζέρβ να κάνει στροφή 180 μοιρών στη νομισματική πολιτική, προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν πρόκειται να βιαστεί.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Fed αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο έναρξης ενός νέου κύκλου χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον Ράφαελ Μπόστιτς, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, εάν η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας συνεχισθούν και αρχίσουν να επηρεάζουν τους Αμερικανούς καταναλωτές, μειώνοντας τις δαπάνες εξαιτίας των υψηλότερων τιμών, τότε η FED ίσως να χρειασθεί να μειώσει τα επιτόκια.

«Είμαι ανοικτός στο να κάνω ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να μην παρεκκλίνουμε από το στόχο», δήλωσε ο κ. Μπόστιτς, αναφερόμενος την προοπτική εκτροχιασμού από τους στόχους της FED για πλήρη απασχόληση και πληθωρισμό 2%, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου. Ερωτηθείς εάν το «whatever it takes» συνεπάγεται και μια κίνηση προς την κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης, ο κ. Μπόστιτς απάντησε ότι «αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης, θα μπορούσε να γίνει και αυτό», συμπληρώνοντας όμως ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα βιασθεί να λάβει αποφάσεις.

Έπειτα από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, ο προέδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, πάγωσε τον κύκλο αύξησης του κόστους χρήματος, σηματοδοτώντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα είναι υπομονετική στις επόμενες κινήσεις της.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα