Reuters: Μικρές οι πιθανότητες για άτακτο Brexit - Αναιμική η ανάπτυξη

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 14:10
UPD:14:14
EPA/CLEMENS BILAN

Μικρές πιθανότητες για ένα άτακτο Brexit διακρίνουν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, προβλέποντας ένα «βελούδινο» διαζύγιο και συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρ΄όλα αυτά, οι αναλυτές στη δημοσκόπηση εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν το διαζύγιο θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου.

Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δεν κατάφερε να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από το βρετανικό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα οι αρχές της Ε.Ε. να αποφασίσουν αναβολή του Brexit έως τα τέλη Οκτωβρίου, δίνοντας στη Βρετανίδα πρωθυπουργό τα χρονικά περιθώρια να προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να έλθουν σε συμφωνία.

Σε ερώτηση για την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου -έναντι της αρχικής προθεσμίας για αποχώρηση στις 29 Μαρτίου- 17 σε σύνολο 33 οικονομολόγων εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση. «Η αποτυχία συμφωνίας εγκυμονεί τον κινδυνο οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. να χάσουν την υπομονή τους τον Οκτώβριο και να μην επιτρέψουν νέα παράταση», επισημαίνει ο Πίτερ Ντίξον της Commerzbank. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Βρετανία έχει ξεπεράσει τον σκόπελο», προσθέτει.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, τότε που η απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ε.Ε. είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε ή ακόμη και εάν θα αποχωρήσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία ανήκουν από το 1973.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη στη δημοσκόπηση, οι πιθανότητες για ένα άτακτο Brexit είναι μόλις 15%, στα ίδια επίπεδα με την έρευνα του Απριλίου. Μόνο ένας εκ των 50 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα διακρίνει πιθανότητα πάνω από 50%.

Όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ανάπτυξη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας θα παραμείνει αναιμική, με αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ μόλις στο 0,2%-0,4% ανά τρίμηνο έως τα τέλη του 2020. Παρ' όλα αυτά, ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1,9% φέτος και στο 2% το 2021, φθάνοντας το στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.

H βρετανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα στο πρώτο τρίμηνο, έχοντας ως στήριγμα το μεταποιητικό κλάδο. Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ ανήλθαν στο 0,5%, από 0,2% στο προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής αρχής.

Ο μεταποιητικός κλάδος αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1988.

Εν μέσω αβεβαιότητας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα θα τηρήσει στάση αναμονής στη διάρκεια του 2019, προβλέποντας μία αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές της επόμενης χρονιάς, με το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία στο 1%. Η επόμενη κίνηση κατά 25 μονάδες αναμένεται το 2021, ενώ δύο οικονομολόγοι προβλέπουν μείωση την επόμενη χρονιά.


    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα