Morgan Stanley: Αναβαθμίζει Εθνική και Eurobank, υποβαθμίζει Alpha και Πειραιώς

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 12:31
UPD:15:20
REUTERS/ARND WIEGMANN

Στην αναθεώρηση των συστάσεών της για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησε η Morgan Stanley, σημειώνοντας σε ανάλυσή της ότι οι τιτλοποιήσεις δεν αναμένεται να αποτελέσουν τη λύση για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα πάνω τη σύστασή της για την Εθνική Τράπεζα και Eurobank Ergasias, υποβαθμίζοντας για τις Alpha Bank και Tράπεζα Πειραιώς. Στην ανάλυση, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι το ισχυρό ράλι των τραπεζικών μετοχών δεν αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη.

Αναλυτικότερα, η Morgan Stanley αναθεώρησε σε υπεραπόδοση(overweight) τη σύστασή της για τις Eθνική και Eurobank Ergasias, ενώ υποβάθμισε σε υπο-απόδοση(underweight) τη σύστασή της για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Οι αναλυτές της Morgan Stanley ορίζουν ως τιμή-στόχο στο 1,20 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, 1 ευρώ για τη Eurobank Ergasias, στα 3,10 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στο 1,30 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, οι τιτλοποιήσεις αποτελούν βασικό εργαλείο για τις αποτιμήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μετά την ανακοίνωση της Eurobank για αναδιάρθρωση και λαμβάνοντας παράδειγμα από την Ιταλία. Από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να επωφεληθούν όλες οι μετοχές των τραπεζών. «Το σχέδιο της Eurobank αντιπροσωπεύει τον πιο ελκυστικό οδικό χάρτη προς την ανάκαμψη. Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη προσέγγιση πιθανότατα να μην αποτελέσει τη λύση για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Το κόστος(πλήγμα στο κεφάλαιο) θα πρέπει να σταθμισθεί έναντι του οφέλους(αποφυγή κινδύνου στον ισολογισμό). Η ανάλυσή μας για τους ισολογισμούς των τραπεζών δείχνει ότι οι ζημίες επί της έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια(ΝΡΕ) υπονομεύει γρήγορα το κεφαλαιακό πλεονέκτημα(υψηλό CET1) εκεί όπου οι προβλέψεις για τη κάλυψη των μη-εξυπηρετούμενων εκθέσεων δεν είναι επαρκείς», αναφέρει η Morgan Stanley.

Στην ανάλυση, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει ότι το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών από τις αρχές του έτους «δεν συμβαδίζει, κατά την άποψή μας, με τα θεμελιώδη». Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σημειώνουν άνοδο 13%-94% από τις αρχές του έτους, καθώς η αγορά προεξοφλεί μια ταχύτερη λύση στο ζήτημα της ποιότητας ενεργητικού. «Θεωρούμε ότι οι μετοχές δεν προεξοφλούν την επικείμενη απόκλιση στην εξυγίανση των ισολογισμών», υπογραμμίζεται στην ανάλυση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα