Σήμερα η λειτουργία της Νέας Χρηματιστηριακής Αγοράς

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2001 09:19
UPD:11:10

Αρχίζει σήμερα η λειτουργία της ΝΕΧΑ, με πρώτη εισαγωγή τις μετοχές της εταιρείας Unibrain, Ανώνυμη Εταιρεία παραγωγής λογισμικού και ηλεκτρονικών συστημάτων πολλαπλών χρήσεων.

Ο συνολικός αριθμός των μετοχών της εταιρείας ανέρχεται σε 3.800.000 κοινές ονομαστικές.

Οπως ανακοινώθηκε από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η ελληνική κεφαλαιαγορά στην προσπάθειά της να βοηθήσει τις καινοτόμες και δυναμικές εταιρείες της ελληνικής οικονομίας, να δημιουργήσει νέα επενδυτικά προϊόντα για το επενδυτικό κοινό και να ανταγωνιστεί ισότιμα, άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές, δημιούργησε τη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά (ΝΕΧΑ).

Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με την έναρξή της ανοίγουν νέοι ορίζοντες ανάπτυξης για όλους τους παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, αφού αποτελεί τον προπομπό των καινούριων αγορών του ΧΑΑ.

Βασική καινοτομία της νέας αυτής αγοράς αποτελεί ο θεσμός του Ειδικού Διαπραγματευτή.

Αυτός, είναι μέλος του Χρηματιστηρίου (δηλαδή, χρηματιστηριακή εταιρεία) και έχει σκοπό με τις εντολές αγοράς και πώλησης που υποχρεούται να εισάγει διαρκώς στο σύστημα, να ενισχύσει την ρευστότητα των μετοχών των οποίων και θα αναλάβει την Ειδική Διαπραγμάτευση.

Η νέα αυτή αγορά ως επακόλουθο της ανωτέρω καινοτομίας, αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της ρευστότητας, στη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των μετοχών, και στη διεύρυνση των επιλογών του επενδυτικού κοινού.

Η ΝΕΧΑ θα αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης για τις εταιρείες της νέας οικονομίας της Ελλάδας, βοηθώντας σημαντικά στην υλοποίηση των πρωτοποριακών επενδυτικών προγραμμάτων τους.

Η διοίκηση και τα στελέχη του ΧΑΑ, σε συνεργασία με όλους τους παράγοντες της αγοράς θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της Νέας Χρηματιστηριακής Αγοράς να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα