ABB Grain, GrainCorp, CBH Group: Πώληση σταριού στο Ιράκ

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2006 09:32

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την πώληση σταριού στο Ιράκ, έκλεισε η ABB Grain Ltd. της Αυστραλίας, η GrainCorp Ltd. και η CBH Group, αυξάνοντας την προοπτική να αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο μονοπώλιο πώλησης σταριού της Αυστραλίας, AWB Ltd. στην τρίτη σε μέγεθος αγορά της χώρας.

Οι τρεις εταιρείες θα εργαστούν μαζί για να καλύψουν την παραγγελία για 250.000 μετρικούς τόνους σταριού, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, μετά τη συμφωνία της AWB να μην ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στις ανταγωνίστριές της, καθώς κατηγορείται ότι χρημάτιζε το καθεστώς του Χουσεΐν για να κερδίσει πωλήσεις.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, John Howard ρωτήθηκε για το μονοπώλιο της AWB στις εξαγωγές σταριού, μέσω του γραφείου του, καθώς η χώρα επιδιώκει να διασώσει τις σχέσεις της με το Ιράκ και οι αγρότες ψάχνουν αγοραστές για τη δεύτερη σε μέγεθος εσοδεία τους ρεκόρ.

Οι μετοχές της AWB υποχώρησαν 36% με την έναρξη της έρευνας στις 16 Ιανουαρίου, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίεπδα σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών την 1η Μαρτίου. Σημείωσαν άνοδο 26 σεντς, ποσοστό 7%, φθάνοντας στα 3,97 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 4:15 μ.μ. κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Σύδνεϋ.

Οι μετοχές της ΑΒΒ της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής κριθαριού της χώρας, σημείωσαν άνοδο 8,5% από την έναρξη της έρυνας και της GrainCorp, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης σταριού της Δυτικής Αυστραλίας, κέρδισαν 10%.

Η Αυστραλία η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σταριού στον κόσμο, πούλησε 1,5 εκατ. τόνους σταριού στο Ιράκ την περίοδο 2004-2005, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας τη ςχώρας.

Τον Φεβρουάριο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την τελευταία εσοδεία σταριού κατά 3,7%, στους περίπου 25 εκατ. μετρικούς τόνους. Συνολικά οι εξαγωγές θα είναι ύψους 4,1 δισ. δολ. Αυστραλίας (3 δισ. δολ. ΗΠΑ) τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα