Mπλόκο από τους οδηγούς των Uber και Lyft - διαμαρτύρονται για τους μισθούς

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 15:12
UPD:15:20
REUTERS/Phil Noble

Στους δρόμους σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο κατέβηκαν σήμερα  οι οδηγοί των Uber και  Lyft, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς.

Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται εν όψει της πολυσυζητημένης αρχικής δημόσιας εγγραφής της Uber, η οποία αναμένεται να διαβεί την Παρασκευή το κατώφλι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και με αποτίμηση έως και 91,5 δισ. δολάρια.

Στη Βρετανία, οι οδηγοί είχαν προγραμματίσει να μπλοκάρουν επί εννέα ώρες την εφαρμογή της Uber σε Λονδίνο, Μπέρμινγχαμ, Νότιγχαμ και Γκλασκώβη. Εκατοντάδες οδηγοί επρόκειτο να διαδηλώσουν το απόγευμα έξω από τα γραφεία της Uber στο Λονδίνο.

Οι οδηγοί των Uber και Lyft –των μεγαλύτερων εταιρειών στις online υπηρεσίες συνεπιβατισμού-  έχουν προγραμματίσει επίσης εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον οκτώ πόλεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων Νέα Υόρκη, Σικάγο και Σαν Φρανσίσκο. Στους δρόμους κατέβηκαν και οι οδηγοί της Uber σε Αυστραλία και συγκεκριμένα σε Σίδνεϊ, Μπρισμπέιν και Μελβούρνη, όπως μετέδωσε το σωματείο μεταφορών της Αυστραλίας.

Οι διαδηλώσεις στο Λονδίνο οργανώθηκαν από το Ανεξάρτητο Σωματείο Εργαζομένων Μεγάλης Βρετανίας(ΙWGB), που υποστηρίζει ότι τα στελέχη της Uber θα επωφεληθούν από την αρχική δημόσια εγγραφή, την ώρα που οι οδηγοί  λαμβάνουν πολύ χαμηλές αμοιβές.

Οι οδηγοί των Uber και Lyft εργάζονται υπό καθεστώς που δεν τους συμπεριλαμβάνει στην κατηγορία των υπαλλήλων, γι’ αυτό και εξαιρούνται από ορισμένα επιδόματα, όπως ο κατώτατος μισθός και η κοινωνική ασφάλιση.

Η Lyft ανακοίνωσε και αποτελέσματα, με τις ζημίες στο πρώτο τρίμηνο να ανέρχονται στο 1,14 δισ. δολάρια, εν μέρει εξαιτίας των εξόδων που συνδέονται με την αρχική δημόσια εγγραφή της. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να διπλασιάσει τα έσοδα, στα 776 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 95% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Eίναι η πρώτη φορά από τηνεισαγωγή της στο χρηματιστήριο, στα τέλη Μαρτίου, που η Lyft ανακοινώνει αποτελέσματα. Ο μήνας του μέλιτος στη Wall Street αποδείχθηκε πολύ σύντομος, με τη μετοχή της να υποχωρεί από τη δεύτερη ημέρα κάτω από την τιμή αρχική δημόσιας εγγραφής των 72 δολαρίων, έχοντας χάσει σχεδόν 15%, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τις ζημίες σχεδόν ενός δισ. δολαρίων του 2018.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα