Εμπορικός πόλεμος: Ο Τζέιμι Ντίμον στοιχηματίζει υπέρ μιας συμφωνίας

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 11:47
UPD:11:50
REUTERS/AARON P. BERNSTEIN

Μπορεί η «επίθεση» Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα να αιφνιδίασε τις αγορές, όμως ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan Chase & Co. συγκαταλέγεται μεταξύ των αισιόδοξων ότι οι δύο πλευρές θα τα βρουν τελικά. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase & Co. διακρίνει 80% πιθανότητες για μια σινο-αμερικανική συμφωνία, διατηρώντας την αισιοδοξία του, παρότι οι απειλές της Ουάσιγκτον για αύξηση των δασμών έχουν κλονίσει τις διεθνείς αγορές.

Παρά τις «κορόνες» του Τραμπ, που απείλησε να αυξήσει την Παρασκευή στο 25% από το 10% τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, ο κ. Ντίμον θεωρεί ότι παραμένει στο τραπέζι η πιθανότητα για συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί ότι εάν τελικά διαψευσθούν οι προσδοκίες και ναυαγήσουν οι συνομιλίες, το πλήγμα θα είναι εξαιρετικά μεγάλο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Ορισμένες φορές, τα tweets(του Τραμπ) δεν εξελίσσονται τόσο άσχημα», ανέφερε ο κ. Ντίμον σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας όμως ότι δεν αναμένει πως θα υπάρξει συμφωνία έως την Παρασκευή. Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής της JPMorgan Chase, θα ήταν προτιμότερο να μην υπάρξει συμφωνία παρά μια κακή συμφωνία.

Παρά την κλιμάκωση της έντασης, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, θα μεταβεί στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά, αν και αρχικά το Πεκίνο εξέταζε το ενδεχόμενο αναβολής. Ο κ. Λιού θα συναντηθεί αύριο και στις 10 Μαϊου με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ σε θέματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, καθώς και μ ε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, σε μια ύστατη προσπάθεια της κινεζικής πλευράς να αποφύγει την αύξηση των δασμών που έχει προαναγγείλει ο Τραμπ.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα έδειξαν ότι οι κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν τον Απρίλιο, ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι η εμπορική διένεξη έχει αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία.

Στη διάρκεια του δεκάμηνου σινο-αμερικανικού πολέμου, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε κινεζικά αγαθά 250 δισ. δολαρίων, και το Πεκίνο σε αντίποινα έχει επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα 110 δισ. δολαρίων.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα