Προς δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο ο χαλκός

Μετά τις απεργίες στο Μεξικό και την Ινδονησία
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2006 14:06

ΔΕΥΤΕΡΗ συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο οδεύει να σημειώσει ο χαλκός στο Λονδίνο, μετά τη διακοπή στα ορυχεία της Ινδονησίας και του Μεξικό, που μείωσε τις παγκόσμιες προμήθειες του μετάλλου.

Μια εθνική απεργία στο Μεξικό, μείωσε την παραγωγή από τα δύο μεγαλύτερα ορυχεία της χώρας. Ο αποκλεισμός από τους εργαζόμενους που ήταν οπλισμένοι με ξύλα και τόξα στο ορυχείο Grasberg της Freeport McMoRan Copper & Gold Inc. στην Ινδονησία, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, μείωσε τις προμήθειες για τρεις ημέρες.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange στις 11:35 π.μ. ήταν δύο δολ. χαμηλότερα στα 4.965 δολ. ο μετρικός τόνος. Το μέταλλο αυτήν την εβδομάδα σημείωσε άνοδο 2,4%, μετά την άνοδό του κατά 0,9% την εβδομάδα που πέρασε. Το μέταλλο που χρησιμοποιείται για ηλεκτρικά καλώδια και ηλεκτρικά σύρματα, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 5.100 δολ. ο τόνος στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο χαλκός για παράδοση Μαΐου στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, σημείωσε άνοδο 2,5% φθάνοντας στα 46.830 γιουάν (5.827 δολ.) ο τόνος. Τα αποθέματα που ελέγχονται από το Χρηματιστήριο, υποχώρησαν 16.475 τόνους, ποσοστό 29%, φθάνοντας στους 39.678 τόνους, τη μεγαλύτερη μείωση μέσα σε 10 μήνες.

Τα αποθέματα στις αποθήκες που ελέγχονται στο Λονδίνο, τη Σαγκάη και τη Ν. Υόρκη, υποχώρησαν 3,7% αυτήν την εβδομάδα, φθάνοντας στα 194.139 τόνους ή λιγότερο από πέντε ημέρες της παγκόσμιας ζήτησης.

Η Grupo Mexico ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοι επέστρεψαν χθες στην εργασία τους. Η απεργία διήρκεσε δύο ημέρες και ενδέχεται να συνεχιστεί, εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τα αιτήματα των εργαζομένων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης, Napoelon Gomez, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Μεξικό, Radio Formula.

Mεταξύ των λοιπών μετάλλων για παράδοση σε τρεις μήνες στο Λονδίνο, το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 44 δολ., ποσοστό 1,8%, φθάνοντας τα 2.460 δολ. ο τόνος. Το νικέλιο υποχώρησε 20 δολ. στα 15.275 δολ. ο τόνος. Ο μόλυβδος υποχώρησε 8 δολ. στα 1.227 δολ. ο τόνος και ο κασσίτερος σημείωσε απώλειες 75 δολ., φθάνοντας στα 7.850 δολ. ο τόνος. Ο ψευδάργυρος τέλος υποχώρησε 37 δολ., φθάνοντας στα 2.358 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα