ING: Προειδοποιεί τον ευρωπαϊκό Νότο για νέα «χαμένη δεκαετία» στην απασχόληση

Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 12:53
UPD:13:00
REUTERS/PEDRO NUNES

Έχει περάσει μία δεκαετία από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που εξελίχθηκε σε κρίση χρέους και βαθιά οικονομικο-κοινωνική κρίση στην Ευρωζώνη. Παρά την πρόοδο, οι βαθιές πληγές που άνοιξαν στην αγορά εργασίας, δεν έχουν κλείσει παντού. Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή της η ING και προειδοποιεί για «ακόμη μία χαμένη δεκαετία» για την απασχόληση σε ορισμένες περιοχές της ηπείρου. Το καμπανάκι είναι πιο ηχηρό για την Ελλάδα και τις άλλες οικονομίες του Νότου. 

Το ποσοστό ανεργίας σε αρκετές περιοχές ανά την Ευρώπη παραμένει «πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα», σημειώνει η ING, υπενθυμίζοντας ότι στις χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης, δηλαδή στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, μεταξύ η ανεργία των νέων εξακολουθεί να υπερβαίνει το 30%. Ορισμένες περιφέρειες των τριών χωρών έχουν καταδικαστεί στο να έχουν για πολύ ακόμη ένα διαρθρωτικά φυσικό ποσοστό ανεργίας άνω του 10%, προειδοποιεί η έκθεση. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ολλανδικής τράπεας η αγορά εργασίας και η δυναμική της επηρεάζονται άμεσα από τις ψηφιακές υποδομές, το πόσο ευάλωτη είναι μία οικονομία στην παγκοσμιοποίηση, την ποιότητα της εκπαίδευσης και την καινοτομία. 

Διαπιστώνουν μάλιστα μία «ισχυρή σύνδεση» ανάμεσα στην πρόσβαση σε ευρυζωνικό Διαδίκτυο και την ανάπτυξη της απασχόλησης και θυμίζουν στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το 28% των Ελλήνων, το 26% των Ιταλών και το 35% των Βούλγαρων δεν έχουν χρησιμοποιήσει το Ιντερνετ το τελευταίο τρίμηνο. 

Η ING κάνει λόγο για «τεράστια απόκλιση» ανάμεσα σε αστικοποιημένες και αγροτικές περιοχές όπως και ανάμεσα σε «νέες» και «γηρασμένες». Αυτή «επιβεβαιώνει το χάσμα της κοινωνίας ανάμεσα σε περιοχές, που είναι ευάλωτες σε εκροές πληθυσμού και σε παρατεταμένη υψηλή ανεργία και σε εκείνες που αναπτύσσονται πιο δυναμικά και ευνοούνται από τις νέες κοινωνικές τάσεις», σημειώνει. 

Υπογραμμίζει ότι σε αρκετές περιοχές στον Νότο απαιτούνται βελτιώσεις δραστικές σε όλους τους παράγοντες που αναφέρθηκαν (εκπαίδευση, καινοτομία, ψηφιακές υπηρεσίες κτλ), εάν δεν θέλουν να χάσουν ακόμη μία δεκαετία. Και αυτό είναι απολύτως αναγκαίο από τη στιγμή που το πολιτικό περιβάλλον δεν φαίνεται να επιτρέπει την όποια σκέψη για αναδιανομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταλήγει. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα