Θ. Βενιάμης: Αναγκαία η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας

«Ραχοκοκαλιά» της ελληνικής ναυτιλιακής συστάδας η ποντοπόρος ναυτιλία
Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 09:47
UPD:10:13

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Στην ανάγκη ίδρυσης και ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλιακής συστάδας, της οποίας ραχοκοκαλιά αποτελεί η ποντοπόρος ναυτιλία, αναφέρθηκε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, σε χαιρετισμό του, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ημέρες Θάλασσας 2019» του Δήμου Πειραιά, στο ΕΒΕΠ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την πρωτοβουλία τριών θεσμικών φορέων, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά για το ελληνικό ναυτιλιακό cluster, με την επωνυμία «Maritime Hellas».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη, η ίδρυση σχετικά πρόσφατα του Maritime Hellas ήρθε να καλύψει ένα κενό στην οργάνωση του ελληνικού ναυτιλιακού cluster και να εμποδίσει τις αδόκιμες προσπάθειες για την κάλυψη του δικαιώματος εκπροσώπησης αυτού από τρίτους  μην καθ' ύλην αρμόδιους φορείς.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ υπενθύμισε ότι η ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την ύπαρξη και ανάπτυξη του ναυτιλιακού cluster, προσθέτοντας ότι η διαμόρφωση κάθε πολιτικής και δράσης πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ναυτιλίας.

Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, ότι τρίτες χώρες ανταγωνιστικών ναυτιλιακών cluster προσπαθούν να προσελκύσουν την ελληνόκτητη ναυτιλία με στόχο την ενδυνάμωση της στρατηγικής και οικονομικής τους θέσης  στο διεθνές ναυτιλιακό γίγνεσθαι.

Στο Μέγαρο του ΕΒΕΠ, παρουσία ισχυρών ονομάτων του ελληνικού εφοπλισμού αλλά και εκπροσώπων από τον βιομηχανικό και εμπορικό κόσμο της πόλης, ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ναυτιλίας για την ενίσχυση του γεωστρατηγικού και εμπορικού ρόλου της χώρας, ενώ τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας.

Όπως είπε, βασικό μέλημα της χώρας μας θα πρέπει να είναι  o συνδυασμός και εφαρμογή μέτρων, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, για τη στήριξη και περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας, μέσω της οποίας θα διατηρήσει το στρατηγικό της πλεονέκτημα, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας και θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη ναυτιλία τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Σημείωσε ότι η επένδυση ενός δολαρίου στη θάλασσα αποδίδει τέσσερα δολάρια στη ξηρά, και ότι για κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ από τη ναυτιλία δημιουργείται 1,6 εκατ. ευρώ επ' ωφέλειά της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ για κάθε θέση απασχόλησης στη ναυτιλία δημιουργούνται 2,3 θέσεις στη στεριά.

Για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Βενιάμης, η ποντοπόρος ναυτιλία και το ναυτιλιακό πλέγμα μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για τα επόμενα χρόνια εφόσον  διαφυλαχτεί η ανταγωνιστικότητα και άρα η βιωσιμότητα του κλάδου δημιουργώντας προοπτικές ενίσχυσης της οικονομίας και σημαντική μείωση της ανεργίας. Στόχος του ελληνικού εφοπλισμού είναι η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι και παράλληλα τη πιστοποίηση των συνακόλουθων πολιτικής  κοινωνικής και στρατιωτικής της διάστασης και δημιουργία ενός ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να επαναπροωθηθεί η χώρα στα διεθνή  επιχειρηματικά δρώμενα. Ένας είναι ο στόχος: ανταγωνιστικές και ποιοτικές υπηρεσίες, είπε.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης κατέθεσε πρόταση για το ιστορικό μέγαρο του ΝΑΤ στο Πειραιά, που είναι προς αξιοποίηση. Συγκεκριμένα πρότεινε στους παρευρισκόμενους να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε το συγκεκριμένο κτήριο να σωθεί και να επιστρέψει στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεώργιος Πατέρας αναφέρθηκε με τη σειρά του στο cluster και τόνισε πόσο μπορεί να βοηθήσει έναν επαγγελματία της ναυτιλίας και μία επιχείρηση να αναπτυχθεί αφού συμβάλλει στη δημιουργία συνεργιών, ενώ κάνει γνωστούς ευρέως τους συμμετέχοντες σε αυτό.

Τέλος ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ανέβηκε στο βήμα και πρότεινε να μετονομαστεί το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε Θεμιστόκλειο Πανεπιστήμιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα