Σχέδιο δέκα σημείων από το Μπουένος Άιρες για θωράκιση του πέσο

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 18:37
UPD:18:43
Reuters/Marcos Brindicci

Με τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές να απειλούν τις αναδυόμενες, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, εντείνει τις προσπάθειες για τη θωράκιση του πέσο. Ο πρόεδρος Μάκρι επιδιώκει συμφωνία με τους πολιτικούς του αντιπάλους, μεταξύ των οποίων και η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, σε μια προσπάθεια να «εξευμενίσει» τις αγορές εν όψει των προεδρικών εκλογών στα τέλη του έτους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ροχέλιο Φριγέριο, σε δηλώσεις του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες θέλει να διαπραγματευθεί «βασική συναίνεση» με την αντιπολίτευση των Περονιστών για την κατεύθυνση της χώρας. Η κυβέρνηση σκοπεύει να απευθύνει πρόσκληση στη Φερνάντες, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής, η οποία κυβερνούσε τη χώρα από το 2007 έως το 2015. 

Η πολιτική αβεβαιότητα εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και το ευρύτερο κλίμα αστάθειας πλήττουν τις αγορές της Αργεντινής, με έντονο σφυροκόπημα του πέσο και εκτόξευση των ομολογιακών αποδόσεων.

Η νομισματική κρίση του 2018, με υποχώρηση του πέσο σε ιστορικό ναδίρ, είχε οδηγήσει το Μπουένος 'Αιρες στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από τις αρχές του έτους, το πέσο υποχωρεί σχεδόν 19% έναντι του δολαρίου.

Επιχειρήσεις και επενδυτές εκφράζουν φόβους μήπως η Φερνάντες ακυρώσει ορισμένες φιλικές προς το επιχειρείν πρωτοβουλίες, επαναφέροντας μέτρα όπως αύξηση της φορολογίας και περιορισμούς στη συναλλαγματική ισοτμία του πέσο. Ο Μάκρι είχε συνομιλίες με αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης για την προώθηση του οικονομικού σχεδίου δέκα σημείων, ώστε να καθησυχάσει τους προβληματισμούς για το πολιτικό μέλλον της Αργεντινής. Η οικονομία της χώρας παραμένει σε ύφεση και ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς 55%.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα