Εμπορικός πόλεμος και οικονομία ρίχνουν την κορόνα σε ναδίρ 10ετίας

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 16:33
UPD:16:59
shutterstock

Στις «συμπληγάδες» του εμπορικού πολέμου και των εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της σουηδικής οικονομίας εγκλωβίσθηκε η κορόνα, με το σουηδικό νόμισμα να υποχωρεί σε ναδίρ δεκαετίας έναντι του ευρώ.

Η κορόνα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στις 10,7321 έναντι του ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2009. Η κορόνα εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων από τις χώρες του G-10, έχοντας απωλέσει από τις αρχές του έτους το 5% της αξίας της έναντι του ενιαίου νομίσματος, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση της σουηδικής οικονομίας. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Σουηδία στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016.

Η στάση αναμονής από την πλευρά της σουηδικής κεντρικής τράπεζας(Riksbank) -έχοντας αφήσει να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, ενώ παράλληλα παρέτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων- εντείνει τις πιέσεις προς την κορόνα. Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν και φαίνεται να μην προβληματίζεται από τη διολίσθηση της κορόνας.

Πέραν των απωλειών έναντι του ευρώ, η κορόνα υποχωρεί σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, αγγίζοντας την προηγούμενη εβδομάδα τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα