Τρόπους παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων αναζητεί το Ιράν

Κυριακή, 05 Μαΐου 2019 17:34
UPD:17:41
REUTERS/RAHEB HOMAVANDI

Tο Ιράν έχει κινητοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει ώστε να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις –που η Τεχεράνη χαρακτηρίζει παράνομες- και να συνεχίσει να πωλεί πετρέλαιο, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου, Αμίρ Χοσεϊν Ζαμανίνια.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν πέρυσι από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν και πρόσφατααποφάσισαν να μην ανανεώσουν τις εξαιρέσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, διαμηνύοντας στις χώρες εισαγωγής ιρανικού αργού –κυρίως κράτη της Ασίας- ότι πρέπει να σταματήσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από την Τεχεράνη, ειδάλλως κινδυνεύουν με κυρώσεις.

Το Ιράν από την πλευρά του απαντά στην Ουάσιγκτον ότι θα συνεχίσει να εξαγάγει πετρέλαιο, αψηφώντας τις κυρώσεις. «Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους πόρους της χώρας και πωλούμε πετρέλαιο στην γκρίζα αγορά», μετέδωσε ο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του κ. Ζαμανίνια. Ο Ιρανός αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την γκρι αγορά. Στις αρχές όμως της δεκαετίας και επί εποχής κυρώσεων, το Ιράν θεωρείτο ότι πωλούσε πετρέλαιο σε πολύ χαμηλές τιμές και συχνά μέσω ιδιωτικών εταιρειών. «Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρές αποφάσεις για την χρηματοοικονομική μας διαχείριση και η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αυτό», δήλωσε ο κ. Ζαμανίνια, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για λαθρεμπόριο αλλά «για αντιμετώπιση των κυρώσεων που δεν τις θεωρούμε νόμιμες»

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα