Volkswagen: Απαραίτητο το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης

Τρίτη, 07 Μαρτίου 2006 13:50

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του ομίλου Volkswagen

Η συστηματική αναδιάρθρωση των παραδοσιακών εργοστασίων της Volkswagen είναι «αναπόφευκτη» για να εξασφαλιστεί το μέλλον της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, δήλωσε κατά τη σημερινή ετήσια συνέντευξη Τύπου του ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος της VW AG Μπερντ Πισετσρίντερ.

Ο Πισετσρίντερ, ο οποίος δίνει μάχη για την επέκταση του συμβολαίου του, είπε ότι είναι πεπεισμένος πως η Volkswagen θα επιτύχει το στόχο κερδοφορίας προ φόρων ύψους 5,1 δισ. ευρώ που έχει θέσει για το 2008, καθώς προσπαθεί να δώσει ώθηση στις πωλήσεις με την εισαγωγή στην αγορά 28 νέων μοντέλων και νέων εκδόσεων παλαιών μοντέλων μέσα στην επόμενη διετία ενώ ταυτοχρόνως μειώνει το κόστος με την περικοπή έως και 20.000 θέσεων εργασίας ή περίπου του 20% του εργατικού δυναμικού στη δυτική Γερμανία.

Η Volkswagen προσπαθεί να μειώσει το κόστος καθώς συρρικνώνεται το μερίδιο που ελέγχει στην αγορά των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι πωλήσεις στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του πλανήτη μειώθηκαν κατά 37% στα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ, το 2005, το μερίδιο της VW συρρικνώθηκε στο 1,3%, από 1,5% το 2004.

Στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά επιβατηγών του πλανήτη, την κινεζική, το μερίδιο της Volkswagen συρρικνώθηκε, πέρυσι, στο 17,3%, στη βάση απευθείας πωλήσεων στους πελάτες, από 25,2% το 2004 στη βάση πωλήσεων σε ντίλερς.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο Πισετσρίντερ άρχισε να προσφέρει πακέτα πρόωρης συνταξιοδότησης, για να ενθαρρύνει χιλιάδες Γερμανούς εργαζομένους να αποχωρήσουν οικειοθελώς, στο πλαίσιο συμφωνίας με το προσωπικό της Volkswagen το Νοέμβριο του 2004 η οποία εγγυάται τις θέσεις εργασίας μέχρι το 2011 αντί παγώματος των μισθών που θα αποφέρει εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Το τμήμα αυτοκινήτων της Volkswagen επανήλθε στην κερδοφορία το 2005, καθώς τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ - το 2004 πραγματοποίησε ζημίες 142 εκατ. ευρώ - λόγω του προγράμματος εξοικονόμησης δαπανών, γνωστού ως "ForMotion".

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της VW AG το 2006 εμφανίστηκε, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κάνοντας λόγο για αύξηση των λειτουργικών κερδών, εξαιρουμένων εκτάκτων κερδών ή δαπανών, και για ελαφρά αύξηση των πωλήσεων και εσόδων στο σύνολο του έτους.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα