Βρετανία: Η κάλπη «σήκωσε» τη στερλίνα- αλλά για πόσο;

Σάββατο, 04 Μαΐου 2019 18:01
REUTERS/DADO RUVIC

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Βρετανία, τα οποία ήταν ουσιαστικά ένα «ράπισμα» τόσο για τους Τόρις όσο και για τους Εργατικούς, πυροδότησαν ένα ράλι της στερλίνας. Και τούτο γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα αναγκάσουν τα δύο μεγάλα κόμματα είτε να προχωρήσουν γρήγορα σε έναν συμβιβασμό για το Brexit είτε να επιλέξουν τη λύση του δεύτερου δημοψηφίσματος.

Το γεγονός ότι τα κόμματα, που τάσσονται υπέρ της Ε.Ε. ενισχύθηκαν αισθητά στην κάλπη, στέλνει σίγουρα ένα μήνυμα στις βρετανικές πολιτικές δυνάμεις.  

Χάρη στο ράλι της Παρασκευής η στερλίνα βίωσε την καλύτερη εβδομάδα της εδώ και δύο μήνες. Και την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να επαναλάβει την επιδοση αυτή, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα ενισχυθεί στα 1,32 δολάρια εάν υπάρξει συμφωνία Τόρις- Εργατικών. 

Τίποτα όμως δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο στη βρετανική πολιτική σκηνή, όπως έχουμε καταλάβει πολύ καλά την τελευταία τριετία. Έτσι δεν αποκλείεται και ένα οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων των δύο κομμάτων, που θα οδηγούσε το βρετανικό νόμισμα σε πτώση, κοντά στα 1,29 δολάρια. 

Σημειώνεται ότι σήμερα η στερλίνα κινείται στα 1,31 δολάρια, ενώ πριν από το δημοψήφισμα τoυ 2016, που έδειξε Brexit η ισοτιμία ήταν στα 1,43 δολάρια ανά στερλίνα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα