Αγώνα δρόμου κάνουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά οι εκλογές δεν αποτελούν σύμμαχο. Ο μηχανισμός που προβλέπει τη στήριξη των τιτλοποιήσεων με κρατική εγγύηση, το γνωστό και ως Asset Protection Scheme, δείχνει να πηγαίνει πίσω, περί τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν και ως τέτοιο λογίζεται ο τρόπος με τον οποίον θα δοθούν οι εγγυήσεις ώστε να μη χαρακτηρισθούν ως κρατική βοήθεια, ζήτημα που από την αρχή είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ως γνωστόν, το σχέδιο βρίσκεται στα χέρια της DG Comp προς μελέτη και έγκριση. Οι ευρωεκλογές, ωστόσο, οδήγησαν πολλά σχέδια σε κατοπινό χρόνο, μεταξύ των οποίων και τη συγκεκριμένη έγκριση. Στην αργοπορία, λοιπόν, όσον αφορά τη λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση για το APS. Οι τράπεζες Το Asset Protection Scheme (APS) πρακτικά αφορά τιτλοποιήσεις δανείων σε καθυστέρηση, με συμμετοχή επενδυτών, αλλά και με παράλληλη απόδοση κρατικής εγγύησης για το senior τμήμα των τιτλοποιήσεων αυτών, το οποίο και θα διακρατούν οι τράπεζες στα βιβλία τους.
Το όφελος του σχεδίου είναι πως η εγγύηση καθιστά τις ομολογίες αυτές απαλλαγμένες από κίνδυνο, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το βάρος στα Ενεργητικά Σταθμισμένου Κινδύνου στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στόχος του σχεδίου είναι περίπου 15 δισ. ευρώ από τα 80 δισ. των NPEs της ελληνικής αγοράς να τιτλοποιηθούν, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στη χώρα μας κατά 54 δισ. στη διάρκεια της τριετίας 2019-2021, σύμφωνα με τους στόχους των τραπεζών, όπως αυτοί υποβλήθηκαν στην ΕΚΤ.
Στην παρούσα φάση το σχέδιο αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Competition) ώστε να καταστεί σαφές πως το σχέδιο και η πρόβλεψη για εγγύηση εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν αποτελούν έμμεση κρατική εγγύηση (state aid).
Οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών εστιάζονται κυρίως στο κόστος της κρατικής εγγύησης, το οποίο πρέπει να είναι σε επίπεδο βιώσιμο και τελικώς να μπορεί να απορροφηθεί από το σχήμα. Η στάθμιση των NPEs Η επενδυτική κοινότητα δείχνει να αναμένει την εφαρμογή του APS και πιθανή καθυστέρησή του αποτελεί ένα μάλλον σημαντικό πρόβλημα.
Σε κάποιες από τις τράπεζες που ακολουθούν την τυποποιημένη μέθοδο για τον υπολογισμό των RWAs (Risk Weighted Assets), η στάθμιση των NPEs μετά από προβλέψεις υπερβαίνει το 100% (περίπου 105%-110%). Άρα καθίσταται απολύτως σαφές πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή του σχεδίου για την πορεία του κλάδου. Εφόσον, λοιπόν, η έγκριση του APS πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, η εφαρμογή του θα πρέπει να αναμένεται αρκετά αργότερα, στοιχείο το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια των τραπεζών για τον περιορισμό των NPEs με βάση τους προβλεπόμενους στόχους. Οι τράπεζες, πάντως, δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν τα θετικά της εφαρμογής του APS, καθώς η αγορά είναι αυτή που θα κρίνει τα δεδομένα.
Ε.Σακ.