ΕΚΤ: Επιμένει στα «nein o Βάιντμαν

Σάββατο, 04 Μαΐου 2019 09:42
UPD:09:48
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Το προτεινόμενο «κλιμακωτό επιτόκιο» για την ανακούφιση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια της ΕΚΤ μπορεί να αποβεί μεγαλύτερο από τα οφέλη της. Η προειδοποίηση έρχεται δια στόματος του διοικητής της Μπούντεσμπανγκ, Γενς Βάιντμαν, ο οποιός και φέρεται να είναι ένα από τα φαβαρί για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ εξετάζει αν θα απαλλάξει τις τράπεζες από μέρος των επιβαρύνσεών τους που προκύπτουν από το αρνητικό επιτόκιο (-0,4%) που επιβάλλει στις καταθέσεις τους, καθώς ανησυχεί για την αδύναμη κερδοφορία τους. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης ωστόσο σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι ιδιαίτερα θετικός απέναντι στην ιδέα.

«Η δυνητική ανακούφιση από τα κλιμακωτά επιτόκια, πρόταση που είναι υπό συζήτηση, θα ήταν αξιοσημείωτη, αλλά τελικά περιορισμένη» υπογράμμισε ο Βάιντμαν από τη βήμα συνεδρίου στη Φραγκφούρτη, προσθέτοντας ότι «το όφελος θα είναι πιθανόν μικρότερο από το επιπλέον κόστος που θα προκληθεί από την αλλαγή στις προσδοκίες για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής».

Μία κλιμάκωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποφέρει μία επιστροφή της τάξης των 5 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές. Δεδομένης, όμως, της πολυπλοκότητάς του, ένα τέτοιο σχέδιο είναι απίθανο να εφαρμοσθεί για μικρή μόνο περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι τα αρνητικά επιτόκια θα ισχύσουν για ακόμη μεγαλύτερη περίοδο. 

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα