Wall Street: Πώς ξέμεινε από «καύσιμα» ο ενεργειακός κλάδος

Σάββατο, 04 Μαΐου 2019 12:15
REUTERS/ATEF HASSAN

Ένα ράλι διαρκείας των μετοχών έχει οδηγήσει τον δείκτη S&P 500, τον πλέον αντιπροσωπευτικό της αμερικανικής αγοράς, σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο ένας κλάδος όχι απλά έχει χάσει το ράλι, αλλά κινείται εδώ και καιρό με την όπισθεν. Πρόκειται για εκείνον της ενέργειας, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να επωφεληθεί ούτε από τη δυναμική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ούτε από την αισθητή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου- δύο παράγοντες, που θα έπρεπε να έχουν ανοίξει την «όρεξη» των επενδυτών για ενεργειακές μετοχές. 

Την ώρα που ο αμερικανικός δείκτης καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 10% τους τελευταίους 12 μήνες, ο κλάδος ενέργειας στον δείκτη παρουσιάζει απώλειες 13%. Σε διάστημα πέντε ετών μάλιστα οι ενεργειακές μετοχές έχουν χάσει το 31% της αξίας, ενώ ο S&P 500 έχει ενισχυθεί σχεδόν 60%. 

Η εκτίναξη της αμερικανικής παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ είναι ένας από τους παράγοντες, που ασκούν πίεση στις ενεργειακές μετοχές, καθώς ο εντεινόμενος ανταγωνισμός συμπιέζει το περιθώριο κέρδους σε βενζίνη και πετροχημικά. Υπάρχει, ωστόσο, και ακόμη ένα εμπόδιο, που καλούνται να περάσουν οι μετοχές του κλάδου, όπως εξηγούν αναλυτές στο Reuters. Είναι η αρνητική διάθεση των επενδυτών απέναντί τους. Πολύ απλά οι εταιρείες έχουν αποτύχει να τους πείσουν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνεπάγεται οπωσδήποτε και δική τους ανάκαμψη. 

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη του 35% από τις αρχές του έτους, εν μέρει εξαιτίας της υψηλότερης των εκτιμήσεων ζήτησης, αλλά πρωτίστως στον απόηχο των δραστικών περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα. 

Ακόμη και οι πιο συγκρατημένοι οικονομολόγοι βλέπουν την τιμή του πετρελαίου να παραμένει σταθερά πάνω από τα 60 με 65 δολάρια το βαρέλι στο σύνολο του έτους. Αυτό το διάστημα το μπρεντ είναι πάνω από τα 70 δολάρια και το αμερικανικό αργό πάνω από τα 61 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο από την έναρξη του τρέχοντος τριμήνου και ενώ ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 3%, ο κλάδος ενέργειας στον δείκτη παρουσιάζει και πάλι πτώση της τάξης του 3,6%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα