Κατώτατοι μισθοί από 655 έως 940 ευρώ στην εστίαση

Τι προβλέπει η Διαιτητική Απόφαση 1/2019 της επιτροπής του ΟΜΕΔ
Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 17:49
UPD:17:49
EPA/ZOLTAN BALOGH

Από την έντυπη έκδοση 

Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]

Κατώτατους μηνιαίους μισθούς που κυμαίνονται σε ένα εύρος από 655,37 έως και 940,76 ευρώ μικτά, ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου, προβλέπει η απόφαση της τριμερούς επιτροπής του ΟΜΕΔ για όσους απασχολούνται στις αλυσίδες εστίασης (ταχυφαγεία) όλης της χώρας. Η απόφαση (1/2019 Δ.Α. Τριμερούς Επιτροπής) εκτός από την κλιμάκωση των βασικών μισθών προβλέπει και τη χορήγηση επιδόματος γάμου ποσοστού 10% επί του βασικού μισθού, καθώς και επιδόματος τριετιών 10% μέχρι τη συμπλήρωση τριών τριετιών. Ειδικά για τους διανομείς φαγητού (delivery) προβλέπεται και η χορήγηση του ειδικού επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας ποσοστού 10%. Επισημαίνεται ότι από την 1η Φεβρουαρίου του 2019, σύμφωνα με τη νέα Εθνική γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο νέος κατώτατος μισθός ανεξάρτητα από ηλικία είναι 650 ευρώ μικτά τον μήνα.

Στις διατάξεις της νέας διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ εντάσσεται το προσωπικό των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, ψησταριών, οι επιχειρήσεις catering, ντισκοτέκ, κέντρων διασκέδασης, γαλακτοπωλείων, καταστημάτων χορτοφαγίας και γενικά κάθε καταστήματος μέσα στο οποίο λειτουργεί τμήμα καφετέριας, ζαχαροπλαστείου και πιτσαρίας ανεξάρτητα από την άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Η απόφαση της τριμελούς επιτροπής του ΟΜΕΔ για τους εργαζόμενους στις αλυσίδες εστίασης, η οποία κοινοποιήθηκε χθες, προβλέπει ότι δεν θίγονται, σε περίπτωση που υπάρχουν, θετικότερες διατάξεις για τους ήδη εργαζόμενους είτε από ατομικές συμβάσεις εργασίας είτε από άλλες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις. Τα δύο μέρη που αφορά η απόφαση είναι ο «Σύνδεσμος Επωνύμων Αλυσίδων Εστίασης» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Σύμφωνα με τον νομικό - εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, η πλευρά των εργοδοτών έχει τη δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης της Τριμελούς Επιτροπής του ΟΜΕΔ, στη δευτεροβάθμια Πενταμελή διαιτητική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και τρεις τακτικοί δικαστές. Επισημαίνεται ότι διαιτησία είναι η διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας με απόφαση είτε ενός διαιτητή, είτε της Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας, είτε τέλος, αν ασκηθεί έφεση, της Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας.

Τι προβλέπεται για τους διανομείς 
Ειδική αναφορά κάνει η διαιτητική απόφαση για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις αλυσίδες εστίασης ως διανομείς φαγητού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται για την κατηγορία αυτή των εργαζομένων ότι δικαιούνται επίδομα γάμου ύψους 10% επί του βασικού τους μισθού, επίδομα τριετιών ύψους 10%, καθώς και επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας ύψους 10%.

Επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις που πρόκειται να έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει πρόσθετα μέτρα για τους εργαζόμενους με δίκυκλο. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως όταν ο εργαζόμενος μεταφορέας - διανομέας χρησιμοποιεί μεταφορικό μέσο δικής του ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, ο εργοδότης καταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση κίνησης, χρήσης και συντήρησης του οχήματος ίση με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ή της προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα