Ο Νότος κυρίαρχος στην αγορά ομολόγων

Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 12:23
UPD:12:33
REUTERS/PETER NICHOLLS

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και ενάμιση μήνα παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, ενω και εκείνες των ισπανικών επιστρέφουν κοντά σε επίπεδα, που είχαν να συναντήσουν από τα τέλη του 2016. Σταθερές οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά τη χθεσινή πτώση.

Ο ευρωπαϊκός Νότος παραμένει στις πρώτες προτιμήσεις των επενδυτών ακόμη και το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο η απόφαση της Fed να στείλει το μήνυμα ότι δεν σκέφτεται μειώσεις επιτοκίων περιόρισε ελαφρά την όρεξη των επενδυτών για κρατικό χρέος. Μπορεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα να αποφεύγει την χαλάρωση της πολιτικής της, αλλά και η στάση αναμονής δεν πλήττει ιδιαίτερα τα ομόλογα, απλώς μετριάζει τον ενθουσιασμό των προηγούμενων μηνών. Εξάλλου στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ εξακολουθεί να σκέφτεται νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Το κλίμα, που διαμορφώνεται στηρίζει τα σχέδια της Αθήνας να προχωρήσει σε νέα έξοδο στην αγορά, με την έκδοση νέου επταετούς ομολόγου, πριν από τις Ευρωεκλογές και ενδεχομένως ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Οι επενδυτές αισθάνονται ανακουφισμένοι από την απόφαση του Standard & Poor's να δώσει λίγο ακόμη χρόνο στην Ιταλία, αναβάλλοντας την αναμενόμενη υποβάθμισή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ. Ανακούφιση έφεραν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, καθώς φαίνεται να αποφεύγεται μία παρατεταμένη περίοδος ρευστότητας, που πολλοί φοβούνταν.

Τα ομόλογα του Νότου στηρίζουν όμως και τα οικονομικά στοιχεία. Η ελληνική μεταποίηση αναπτύχθηκε τον Απρίλιο με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 19 ετών, ενώ και η ισπανική ανέκαμψε με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Ιανουάριο. Οι επιδόσεις των μεταοποιητικών κλάδων των δύο οικονομιών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα στο σύνολο της Ευρωζώνη, όπου η μεταποίηση παραμένει βυθισμένη σε ύφεση. 

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς διαμορφώνεται σήμερα στο 2,55% έχοντας καταγράψει πτώση τριών εβδομάδων από τις αρχές της εβδομάδας. Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς είναι κοντά στο 1%, έχοντας υποχωρήσει έως και το 0,97% με πτώση 2,5 μονάδων στην εβδομάδα. Στο 3,34% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, που στις αρχές της εβδομάδας είχε σκαρφαλώσει στο 3,38%. 

Αντιθέτως η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς παρουσιάζει εβδομαδιαία άνοδο πέντε μονάδων βάσης. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα