ΥΠΑΝ: Στόχος να δικαιώσουμε τις δυνάμεις της παραγωγής

Τρίτη, 07 Μαρτίου 2006 17:07

«Δύο χρόνια ανηφορικά και δύσκολα, έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, για ανάπτυξη στη χώρα. Αισιοδοξούμε, εργαζόμαστε εντατικά και συστηματικά, ώστε τα επόμενα δύο χρόνια να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού μας προγράμματος. Να υπάρχει όφελος για όλους τους πολίτες... Να δικαιώσουμε τις δυνάμεις της παραγωγής και της προόδου. Να φέρουμε περισσότερες δουλειές. Να δικαιώσουμε εκείνους που ψάχνουν για δουλειά. Να κάνουμε τους νέους και τις νέες μας να προσβλέπουν στο μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Να διασφαλίσουμε προοπτική αισιοδοξίας για τον αγροτικό κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ και κωδικοποίησε τους βασικούς στόχους, τις πολιτικές, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται:

«Σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία χτίζουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Προωθούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας του Έλληνα, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την τόνωση της απασχόλησης, τη βελτίωση των εισοδημάτων.

- Κηρύξαμε όλα τα χρόνια από το 2005 έως το 2010 Έτη Ανταγωνιστικότητας και σηματοδοτήσαμε έτσι την έμφαση που δίνουμε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, ώστε να χτίσουμε, όλοι μαζί, την ανταγωνιστική Ελλάδα με ποιότητα παντού.

- Αναπτύξαμε συγκροτημένη πολιτική για την απελευθέρωση των αγορών. Απελευθέρωση με κανόνες και διαφάνεια, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας, τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

- Προωθήσαμε και προωθούμε σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Ανάμεσα στ’ άλλα υπογραμμίζονται:

1ον Η συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης, τόσο στην κατάρτιση από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, όσο και στην εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου,

2ον­ Η επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης και η διεύρυνση των ορίων και των ποσοστών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (με την ένταξη για πρώτη φορά των επιχειρήσεων του εμπορικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών και την αύξηση μέχρι 55% του ποσοστού ενίσχυσης των ΜμΕ, εξαντλώντας τα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων).

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο του ΕΠΑΝ βρίσκεται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους τομείς της μεταποίησης, της ενέργειας, του τουρισμού, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Δίνεται έμφαση στη χρηματοδότηση Δράσεων για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των μικρομεσαίων), την ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογίας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και την προστασία του περιβάλλοντος, την ανασυγκρότηση των βιομηχανικών περιοχών και την ίδρυση νέων, καθώς και βιομηχανικών πάρκων.

Το ΕΠΑΝ έχει πραγματοποιήσει από το Μάρτιο του 2004 έως σήμερα το σημαντικότερο ποιοτικό και ποσοτικό άλμα στην πορεία του. Η απορρόφηση του Προγράμματος από το 14,7% που ήταν το Μάρτιο του 2004 έχει φτάσει ήδη το 42,82%. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα 22 μηνών. Αύξηση που ξεπερνά το 190% της αρχικής απορρόφησης. Μόνο μέσα στο 2005, διατέθηκαν, μέσω του Προγράμματος, πάνω από 530 εκατομμύρια ευρώ, για την πραγματοποίηση έργων υποδομών και την επιδότηση επιχειρήσεων.

Μέχρι σήμερα, έχουν επωφεληθεί από τις Δράσεις του περισσότερες από 80.000 επιχειρήσεις. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τις 20.000 που έχουν ενταχθεί σε Δράσεις του ΕΠΑΝ (στο ΕΤΠΑ) οι 11.500 (δηλαδή ποσοστό 57,5%) εντάχθηκαν μέσα στο 2005.

3ον Το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, που οδηγεί στη μείωση του χρόνου και του κόστους που απαιτείται για την ίδρυσή τους, μειώνει τη γραφειοκρατία και διευκολύνει την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ανάλογο θεσμικό πλαίσιο καταρτίζεται και πρόκειται να προωθηθεί σύντομα για τις επιχειρήσεις του εμπορίου και των υπηρεσιών.

4ον Η επιβολή όρων διαφάνειας, ισονομίας και αντικειμενικότητας στο σύστημα ανάθεσης των κρατικών προμηθειών και των δημόσιων έργων.

5ον Η ενίσχυση των πρωτοβουλιών που αποβλέπουν στην αξιοποίηση της νέας γνώσης, της Έρευνας και της Καινοτομίας, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, μεγάλης προστιθέμενης αξίας.

6ον Η αναβάθμιση και η δικτύωση των δομών υποστήριξης των επιχειρήσεων (ΚΥΕ, ΚΕΤΑ).

7ον Το νέο πλαίσιο για το εμπόριο του αύριο, που, ανάμεσα στ’ άλλα, ρυθμίζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου, την αύξηση του τζίρου των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών καθώς επίσης και την εξυγίανση του υπαίθριου εμπορίου. Μετά τη ψήφιση του νόμου για το νέο εθνικό πλαίσιο ωραρίου έχουν ήδη δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο.

8ον Η θεσμοθέτηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και ο εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.

9ον Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ολοκληρωμένης παρέμβασης για τη δημιουργία νέων Βιομηχανικών Περιοχών συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ.

10ον Η αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και η προώθηση νέας πολιτικής για την Έρευνα και την Τεχνολογία. Η προώθηση πολιτικών για το φθηνό internet στους φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω του προγράμματος ΔΙΟΔΟΣ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.

11ον Η θεσμοθέτηση και η αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε και δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του καταναλωτή-πολίτη. Για το σκοπό αυτό:

- Ενεργοποιήσαμε τη Γραμματεία Καταναλωτή.

- Θεσπίσαμε το Συνήγορο του Καταναλωτή.

- Αναβαθμίσαμε το Εθνικό Συμβούλιο του Καταναλωτή.

- Στηρίζουμε τις Ενώσεις Καταναλωτών.

- Αναβαθμίσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Ποιότητας για την ανάπτυξη.

- Εντείναμε τους ελέγχους στην αγορά για την περιστολή του παραεμπορίου, της νοθείας των τροφίμων και των καυσίμων, της αισχροκέρδειας και της απάτης.

Βασικός στόχος της Νέας Αναπτυξιακής Πολιτικής είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας του Έλληνα και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό εφαρμόστηκαν, στα δύο χρόνια της Νέας Διακυβέρνησης, περισσότερα από τριάντα (30) μέτρα, ανάμεσα στα οποία:

- Η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

- Η πρόσθετη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (έως και δεκαπέντε (15) ποσοστιαίες μονάδες) μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.

- Η ένταξη, για πρώτη φορά, στο ΕΠΑΝ των εμπορικών δραστηριοτήτων και των υφιστάμενων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, συνολικού προϋπολογισμού 369 εκατ. ευρώ.

- Η απλούστευση των διαδικασιών για την ένταξη των ΜμΕ στα προγράμματα του ΕΠΑΝ.

- Η διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε κεφάλαια, με την πλήρη ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ.

- Η διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων του ΕΠΑΝ για τη στήριξή τους.

- Η αναβάθμιση των ΚΕΤΑ, των ΒΕΠΕ και του ρόλου του ΕΟΜΜΕΧ.

- Η κατάρτιση (σε συνεργασία με το Υπουργείο Απασχόλησης) προγράμματος επιδότησης της μερικής απασχόλησης στις πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

- Το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Ανάπτυξης, προχώρησε πρόσφατα στην έγκριση της Γ΄ Προκήρυξης των Δράσεων προς τις ΜμΕ των τομέων της μεταποίηση και του τουρισμού, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), Μέσω των συγκεκριμένων Δράσεων των ΠΕΠ πρόκειται να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2004 δημιουργήθηκαν 24.096 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν και το 2005 δημιουργήθηκαν 28.401 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν. Και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις δουλειάς.

Βασική πτυχή της αναπτυξιακής πολιτικής αποτελεί η νέα ενεργειακή πολιτική που αναπτύσσεται σε συγκεκριμένους άξονες:

- Την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών.

- Την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της Χώρας.

- Την προώθηση των ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος.

- Την προώθηση μεγάλων έργων που καθιστούν τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό δίαυλο, στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό.

Ανάμεσα στ’ άλλα επισημαίνονται:

- Η πολιτική συμφωνία με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

- Τα εγκαίνια για την έναρξη κατασκευής του ελληνο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, που ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2006

- Η συμφωνία με την Ιταλία για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου.

- Η ιδρυτική συνθήκη για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας με τη συμμετοχή της Ε.Ε. και των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, που υπεγράφη στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της Νέας Ενεργειακής Πολιτικής εντάσσονται:

- Ο νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

- Ο νόμος για την ένταξη των βιοκαυσίμων στο ενεργειακό μας ισοζύγιο.

- Η ενίσχυση του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

- Ο νέος Κώδικας Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

- Η κατάρτιση νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.

- Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 13 νομούς.

Βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι:

- Η περαιτέρω επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΠΑΝ και η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για το Δ΄ ΚΠΣ.

- Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο ενεργειακό τομέα με έμφαση στην προώθηση των διεθνών διασυνδέσεων στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις 3 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ιδιώτες, το νέο πλαίσιο για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και την ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων.

- Η προώθηση νέου νόμου για το σύστημα αδειοδότησης εμπορικών επιχειρήσεων.

- Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου περί προμηθειών και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κρατικών προμηθειών με έμφαση στη διαφάνεια και τη νομιμότητα.

- Η προώθηση ενός σύγχρονου πλαισίου για την έρευνα και τεχνολογία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.

- Η περαιτέρω ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου με έμφαση στην προστασία του καταναλωτή-πολίτη που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής μας. Η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΦΕΤ σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελέγχων στην αγορά και τη δυναμικότερη παρουσία του κράτους σε όφελος του καταναλωτή-πολίτη.

- Η συνεργασία με την ΕΝΑΕ και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για τον καλύτερο συντονισμό όλων των μηχανισμών ελέγχου του κράτους για την προστασία του καταναλωτή-πολίτη.

- Η προετοιμασία για την πλήρη αξιοποίηση της μεγάλης διαρθρωτικής τομής που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για να αποκτήσει η Χώρα Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, αλλά και ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για τη μεταποίηση, τις ΑΠΕ, τον Τουρισμό».

Στην ανακοίνωση παρατίθενται οι 13 νόμοι που προωθήθηκαν από το ΥΠΑΝ, και οι επτά συμφωνίες και συμβάσεις που κυρώθηκαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα