Market Beat: Συνέχεια στην αναδιάρθρωση σημαντικών χαρτοφυλακίων

Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 09:42
UPD:09:43
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σταθεροποιητική πορεία φαίνεται πως επιλέγουν οι θεσμικοί στο ΧΑ και μάλιστα αυτό που έγινε σαφές στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν ότι στις κινήσεις των ξένων θεσμικών το διεθνές κλίμα βαραίνει λιγότερο από ότι τα τοπικά δεδομένα. Η φάση στην οποία βρέθηκε η ελληνική οικονομία και προσδοκίες που αντιστοιχούν σε αυτή ωθούν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια σε κινήσεις που κάνουν τις ελληνικής αξίες άξιες προσοχής. Για παράδειγμα ο ΡΜΙ εμφάνισε την καλύτερη μεταβολή το μήνα που πέρασε και οι αποδόσεις των 10ετών αναφοράς αμέσως το «κατάλαβαν» επιστρέφοντας πάλι κοντά στο 3,30%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το ταμπλό, απέναντι στην κάθοδο των βασικών δεικτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κατέληξε γρήγορα σε ισοδύναμα στρατόπεδα νικητών και ηττημένων. Ένδειξη αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων, αλλά όχι γενικευμένης φυγής από το ρίσκο. Με κέρδη από +2% ως +4,5%  εμφανίστηκαν ΓΡΙΒ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΕΕ ενώ από -0,9% ως -2,9% έχασαν ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ.

Οι εγχώριοι αναλυτές διαπιστώνουν την εξάντληση της ισχύος της διάθεσης για ρίσκο αλλά παράλληλα δεν υπάρχει τάση φυγής και για αυτό εκτιμούν πως η συσσώρευση ταιριάζει στην περίοδο αυτή ως την ώρα που μια νέα δέσμη θετικών εξελίξεων ωθήσει τις τιμές ψηλότερα:

Χθες η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επεσήμαινε: Με την ολοκλήρωση του 1ου τετράμηνου, κλείνει ο ανοδικός κύκλος με τα γεγονότα που οδήγησαν το ΓΔ στις παρυφές των 800 μονάδων. Η Επενδυτική Κοινότητα προσβλέπει σε νέους καταλύτες, προκειμένου να επαναπροδιορίσει τη στάση της, σε σχέση με τη συνέχιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχικούς τίτλους. Το ενδεχόμενο της στάσης αναμονής, επομένως, είναι το πιθανότερο βραχυχρόνιο σενάριο.

Η Beta Sec ανέφερε: Η  Αγορά φαίνεται πως έχει ‘χωνέψει’ τη μη αναβάθμιση από τη S&P την περασμένη Παρασκευή και δείχνει πως μπορεί να καταγράψει μία ακόμη θετική, αν και μικρότερης έντασης συνεδρίαση σήμερα. Περιμένουμε συσσώρευση με την τάση να είναι ανοδική.

Από την Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησαν: O ΓΔ, μετά τα ενδοσυνεδριακά υψηλά στις 23/4, δείχνει σημάδια ήπιας κόπωσης, με πιθανό πρώτο στόχο διόρθωσης την περιοχή γύρω στις 750 μονάδες. Οι ταλαντωτές, ενισχύουν το σενάριο και δέχονται βοήθεια από τις αρνητικές ειδήσεις (ΔΕΗ, S&P, ΕΛΠΕ), που είχαμε προεξοφλήσει θετικά. Πρώτες σοβαρές στηρίξεις στις 750 μονάδες, ενώ αντιστάσεις έχουμε στα γνωστά επίπεδα 780 – 787.  

Υπάρχει ένα σταθερό μοτίβο για τις συναλλαγές των ημερών, που ίσως να σχετίζεται, με την πρόθεση των θεσμικών να αναγνωρίζουν ανά σύνοδο ποια επίπεδα τιμών ενεργοποιούν τη διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων. Όταν δε θεωρήσουν ότι εκτός απροόπτου έχουν καταλάβει τα όρια ταλάντωσης των τιμών, προσπαθούν να μαζεύουν την προσφορά χωρίς η ζήτηση να προκαλεί στους πωλητές την διάθεση να ανεβάζουν το τίμημα για να την καλύψουν. Είναι ένα «διακριτικό» σχέδιο σχηματισμού θέσεων, χωρίς να δίνεται θάρρος στους διαχειριστές που ρευστοποιούν ώστε να ξεφορτώσουν με πλήρη επιβράβευση της επενδυτικής απληστία τους. Δηλαδή χωρίς να βάζουν νερό στο κρασί τους, αναφορικά με το τίμημα που ζητούν για να δώσουν τις μετοχές που, έτσι και αλλιώς, θέλουν να ρευστοποιήσουν. 

Οι μάχες συνεπώς δίνονται με ενσυνείδητα επαγγελματικές προσεγγίσεις, ανά ημέρα, στο ζήτημα της fair value κάθε μετοχής που τους ενδιαφέρει. Αλλά στο δεύτερο μισό του δεύτερου μέρους, η κατάσταση «αγριεύει». Η αγορά μας εξακολουθεί να εμφανίζει την γνωστή «ανεξαρτησία» στην τάση έναντι των υπολοίπων αγορών του ευρώ. Οι αγορές μετοχών παγκόσμια βρέθηκαν σε νέα υψηλά από την αρχή του έτους. Τις στήριξαν, η προσδοκία για νομισματικές πολιτικές υπέρ χαλάρωσης σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει επίσης συμβάλει, ένας θετικός τόνος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αλλά έξω, οι αναλυτές αναρωτήθηκαν κατά πόσον η ανοδική αυτή πορεία μπορεί να συνεχιστεί. Κάθε κίνηση συνεπώς των ξένων θεσμικών δεν αφορά στην ατμόσφαιρα διεθνώς, αλλά στις προσδοκίες που σχετίζονται κύρια με ελληνικές εισηγμένες. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε στη χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 26.307,79 μονάδες, μειωμένος κατά 122,35 μονάδες ή -0,46%.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κινήθηκε πτωτικά, φτάνοντας τις 8.036,77 μονάδες, με πτώση 12,87 μονάδων ή -0,16%. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, μειώθηκε κατά 6,21 μονάδες (-0,21%) και έκλεισε στις 2.917,52 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Το ουδέτερο μήνυμα της FED και τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη άσκησαν πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, αν και η άνοδος του κλάδου αυτοκινήτων και τραπεζών προσέφερε ανάχωμα.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τον DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης να ξεχωρίζει καταγράφοντας ήπια κέρδη, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν από την αργία της Πρωτομαγιάς. Οριακές μεταβολές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να κινείται εντός στενών ορίων διακύμανσης.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, στη χθεσινή συνεδρίαση, απογοήτευσαν τους επενδυτές, καθώς ο επικεφαλής της FED άφησε να εννοηθεί ότι θα τηρήσει στάση αναμονής, απογοητεύοντας όσους προσδοκούσαν κάποια κίνηση αναπροσαρμογής των επιτοκίων -ακόμη και μείωση- στο άμεσο μέλλον.

Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο, με άνοδο πάνω από 1%, καθώς τα λειτουργικά κέρδη της Volkswagen ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις, παρά τις προβλέψεις ενός δισ. ευρώ για την κάλυψη νομικών απαιτήσεων. Τα θετικά αποτελέσματα της BNP Paribas επέτρεψαν στον τραπεζικό δείκτη να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, παρά τις αρχικές απώλειες.

ΧΑ

Αρχή μήνα με μέτριο τζίρο ενώ κέρδη +0,25% έφεραν μετοχές εκτός τραπεζών

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών σταθεροποιητική πορεία, με κίνηση για τον μέσο όρο κυρίως πάνω και για μικρό διάστημα, στο πρώτο ημίωρο, κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης του Πάσχα. Μετά τις 13:28 όμως, ο ΓΔ αφού είχε ήδη βρεθεί τρεις φορές πάνω από τις 777 μονάδες, εμφάνισε σταθερής κλίσης πτωτική κατεύθυνση στην πορεία του και έφθασε στις 15: 53 στο ελάχιστο του δεύτερου μέρους, που ήταν στις 773,5 μονάδες. Από εκεί κατάφερε να πηδήξει ως τις 776,6. Αλλά το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε νωρίς (10:38), ήταν οι 772,05 από 767,32 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Η αντίδραση αμέσως μετά ήταν έντονη και σε 25 λεπτά μετά το κατώτερο ήρθε το μέγιστο στις 777,41 από τις 776,16 την προηγούμενη που δεν ξεπεράστηκε ως το πέρας των δημοπρασιών.

Στη διάρκειά της συνόδου η νευρικότητα έφερε τρεις φορές προσέγγιση στο ανώτερο μέρας, το οποίο έμεινε αρκετά χαμηλότερα από το νέο υψηλό έτους στις 785,31. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 772 και σημειώθηκε μια φορά. Ακολούθησε η πορεία που περιγράψαμε πιο πάνω, αλλά πριν από τις δημοπρασίες σταμάτησε στις 775,29 σαν κατάληξη μιας σύντομης ανόδου από το κατώτερο στο δεύτερο μέρος.

Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν από τους θεσμικούς στρατηγικά, πάντοτε μέσα σε θετικό πεδίο, ενώ φάνηκε σαν πλάγια κίνηση η διακύμανση μεταξύ 16:04 και 17:20 σε ζώνη τιμών από 774,8 και 776,8 μονάδων. Συνεπώς, κυριάρχησε η ισορροπία ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση σε ένα κρίσιμο διάστημα και σημειώθηκε κατώτερο μέρας στο πρώτο μέρος και η επίτευξή του κατάφερε πάλι να προκαλέσει αντίδραση.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (171,93 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, με την ισορροπία της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 0,13 μονάδες χαμηλότερα από εκεί που τον άφησαν στις 17:00.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 3,022 εκατ. ευρώ (για ΠΕΙΡ  και ΜΠΕΛΑ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε πιθανά κάποια σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη  διακύμανση της απόδοσης τους (4 έναντι 9 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά 3,0 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 3,37% κατέληξε στο 3,34%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 775,16 μονάδες, ήταν 3,11 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 2,25 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (5,4 από 8,8 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 54,903 από 54,673 δις ευρώ. Δώδεκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΜΟΗ -2,81%, ΤΕΝΕΡΓ -2,31%, ΠΕΙΡ -1,77%, ΑΛΦΑ -1,45%, ΟΤΕ -1,05%, ΜΠΕΛΑ -0,93%, ΣΑΡ -0,54%, ΦΡΛΚ -0,37%, ΤΙΤΚ -0,31%, ΕΧΑΕ -0,22%, ΟΠΑΠ -0,10% και ΜΥΤΙΛ -0,10%, ενώ 13 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,43% από -1,31%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,45% από -4,03%, την ΕΤΕ στο +0,15% από -0,31%, ΕΥΡΩΒ +1,14% από +1,22% και την ΠΕΙΡ στο -1,77% από +0,78%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,52% από -2,22%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 8) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,25% και έφθασε στις 775,16 από 773,24 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2012,13 από 2005,73 με μεταβολή +0,32%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν αισθητά προς τα πάνω ή προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πλησιέστερα στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,197 από 70,228 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,022 από 13,179 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 38,686 από 54,750 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,368 από 1,016 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 60 από 43, των καθοδικών 46 από 55 και 27 από 26 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Οι πρόσφατες επιλογές των traders αποτυπώνουν θετικές προσδοκίες

Στην δεύτερη σύνοδο της Εβδομάδας του Πάσχα, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων κίνηση αποκλειστικά πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Το άνοιγμα στις 2013,77 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 8,03 μονάδων. Οι νευρικότητες στα 34 πρώτα λεπτά έφεραν το μέγιστο μέρας στις 2019,35 μονάδες. Το ελάχιστο ορίστηκε στις 15:53 και ήταν οι 2005,86. Με τιμή στις 17:00 τις 2010,18, το κλείσιμο στις 2012,13 μονάδες αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,32%. Ο τζίρος ανήλθε στα 8,667 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του FTSE25, για τη σειρά Μαΐου, διαμορφώθηκε όγκος 797 συμβολαίων με ανώτερο τις 2023,25, κατώτερο τις 2007,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 2018,00 από 2003,25. Διακινήθηκαν επίσης 66 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο τις 2019,00 και κατώτερο τις 2007,00 με τελευταίες πράξεις στις 2014,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Μαΐου έγιναν 7945 από 7765 και για τη σειρά Ιουνίου 252 από 255.

Στα calls λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 22 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1950 και τις 2050 μονάδες Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 20 για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 78 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 140 για τιμές εξάσκησης τις 1975 και 2000 μονάδες.

Η αγορά της Αθήνας μετά από διαδοχή αργιών, με ενδιάμεσα διαλείμματα συναλλαγών, κινείται με βάση τις επιλογές των ξένων θεσμικών επιφυλακτικά μεν, ανοδικά δε. Στο πρώτο μέρος είχαμε την επανάληψη της δυναμικής των συνόδων μέσα στις αργίες. Αυτή αποτελείται από έντονη νευρικότητα στην πρώτη ώρα, με προτίμηση από τους ισχυρούς παράγοντες της αγοράς να σημειώνεται τότε το μέγιστο μέρας.  Στις 11:03 λοιπόν με τζίρο που μόλις πέρασε τα 4 εκατ. ευρώ ο ΓΔ βρέθηκε στις 777,41 μονάδες αφού προηγούμενα όρισε πυθμένα στις 772,05. Τότε την άνοδο «χρεώθηκαν» συγκεκριμένα blue chip. Ήτοι ΟΛΠ +4,6%, ΔΕΗ +4,44% και ΓΡΙΒ +3,17%. Η εικόνα των μεταβολών των Τραπεζικών μετοχών ήταν μεικτή και έτσι έμεινε ως τις 14:30, αλλά στο διάστημα που μεσολάβησε η αγορά πέρασε άλλες δυο φορές οριακά πάνω από τις 777.

Σύμφωνα με την AENAON MARKETS, “τα δύο σημεία – κλειδιά για τον ΔΤΡ, είναι οι 670 και 616 μονάδες. Διαφυγή θα δώσει κίνηση είτε προς τις 770, είτε προς τις 550 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Παρά την αδυναμία διάσπασης του επιπέδου των 780 μονάδων, συνεχίζεται η συσσώρευση και οι ‘αψιμαχίες’ με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μεταφορά του ενδιαφέροντος σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Για άλλη μια φορά 2 εταιρείες βγήκαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης (ΚΡΕΤΑ, ΓΕΔ), για σοβαρούς λόγους.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που συνεχίζουν να δημοσιεύονται, δημιουργούν αντικρουόμενη εικόνα για την Ελληνική Οικονομία , παρά το καλό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων. Αν και ο πρόδρομος δείκτης επενδυτικού κλίματος του ΙΟΒΕ παρουσίασε κάμψη το Απρίλιο (100,1), κυρίως λόγω της υστέρησης των επενδύσεων, ο δείκτης Μεταποίησης της Markit παρουσίασε άνοδο (56,6), εμφανίζοντας την υψηλότερη τιμή από το Ιούνιο του 2000.

Παρόλα αυτά οι Κυβερνητικές προβλέψεις του ΑΕΠ προς την Κομισιόν αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα κάτω στο 2,3%, αν και η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να έχει χαμηλότερες προσδοκίες (1,9%). Θετικό στοιχείο αποτελεί η έγκριση του μεγαλύτερου Δανειστή της Χώρας (EFSF), για έναρξη του προγράμματος μέτρων υποστήριξης του χρέους, επιστρέφοντας με διάφορους τρόπους 974 εκατ. € και δίνοντας την αναμενόμενη έγκρισή του, για μερική πρόωρη αποπληρωμή 3,7 δισ. € στο ΔΝΤ.

Έτσι αν και το Δημόσιο χρέος έφτασε στο 181,1% του ΑΕΠ (334,5 δισ. πηγή Eurostat) και αρκετά ποιοτικά μακροοικονομικά στοιχεία δημιουργούν επιφυλάξεις, οι Διεθνείς οίκοι συνεχίζουν τις θετικές αναφορές τους, οδηγώντας την 10ετη έκδοση πέριξ του 3,30%, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια νέα 7ετη έκδοση μέχρι το τέλος Μαΐου.

Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να παραμένει ασταθές, ευμετάβλητο και πολωτικό, ενώ όλοι αναμένουν το εύρος της διαφοράς που θα διαμορφωθεί στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου, που θα καθορίσει και τις επόμενες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ο Γενικός Δείκτης, δυσκολεύεται να ξεπεράσει το επίπεδο των 790 - 800 μονάδων και τυχόν έγκυρη διάσπασή του, δημιουργεί νέες προσδοκίες για προσέγγιση των 823, 845 & 860 μονάδων. Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 762, 751(εκθετικός ΚΜΟ 25), 730 & 725 (εκθετικός ΚΜΟ 50) μονάδες.

Αντίστοιχα ο FTSE25 παλεύει να διασπάσει την ζώνη των 2010 μονάδων. Μόνο έγκυρη διάσπαση των ανωτέρω επιπέδων, θα δημιουργήσει συνθήκες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με επόμενους στόχους να εντοπίζονται στις 2043, 2055 & 2082 μονάδες. Κοντινές στηρίξεις πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών, εντοπίζονται στις 1965, 1942 (εκθετικός ΚΜΟ 25) & 1890, 1880 (εκθετικός ΚΜΟ 55) μονάδες.

Συμπερασματικά αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, η διασπορά της κινητικότητας στην μικρότερη κεφαλαιοποίηση, μας προϊδεάζει για το σενάριο μιας πιθανής τεχνικής διόρθωσης. Επικεντρωνόμαστε στην εύρεση καλύτερων σημείων εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές και στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

Δεν αφήνουμε κερδοφόρες θέσεις να γυρίσουν ζημιογόνες, αλλά δεν βιαζόμαστε και να βγούμε από την ανοδική Αγορά, διαμορφώνοντας προσχεδιασμένες στρατηγικές κυλιόμενων ‘profit taken’,σε συνεργασία με τους Επενδυτικούς μας Συμβούλους. Έτσι και αλλιώς, λόγω ειδικών συνθηκών, ο Μάιος χρήζει αυξημένης επαγρύπνησης.

Σήμερα

Οι αγορές στην Ασία διαπραγματεύονται χαμηλότερα σήμερα το πρωί, παρακολουθώντας τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας στη Wall Street.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές στην Ιαπωνία ήταν κλειστές σήμερα λόγω δημόσιων αργιών.

Στο Χονγκ Κονγκ, η Sunny Optical Technology Group και η CNOOC μειώθηκαν κατά 1,2% και 1,9% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες Sino Biopharmaceutical και Techtronic Industries έχουν κερδίσει 1,9% και 2,4% αντίστοιχα. Στη Νότια Κορέα, η SK Innovation και η Amorepacific έχουν μειωθεί κατά 2,4% και 5,9%, αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, η Hanmi Science και η NCsoft σημείωσαν άνοδο 1,4% και 2,9% αντίστοιχα.

Ο δείκτης Hang Seng διαπραγματεύεται 0,3% χαμηλότερα στις 29.862,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi διαπραγματεύεται 0,6% χαμηλότερα στις 2.199,4.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα