Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το σχέδιο των ΗΠΑ να μηδενίσουν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, μετά την απόφαση να μην ανανεώσουν το καθεστώς εξαιρέσεων που επέτρεπε σε οκτώ χώρες να εισαγάγουν ιρανικό αργό. Ο αποκλεισμός της Τεχεράνης, σε συνδυασμό με την έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα, εντείνουν την αβεβαιότητα, ενώ προοιωνίζονται ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές.
Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων χαμένων του πετρελαϊκού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς θα χρειασθεί χρόνο να αντικαταστήσει τις πετρελαϊκές εισαγωγές από το Ιράν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι ΗΠΑ αιφνιδίασαν τις αγορές στις 22 Απριλίου, ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται να ανανεώσουν το καθεστώς εξαιρέσεων στις εξαγωγές αργού της Τεχεράνης, ένα καθεστώς που επέτρεπε στους οκτώ μεγαλύτερους πελάτες του Ιράν -μεταξύ των οποίων και η Τουρκία- περιορισμένες εισαγωγές. Επενδυτές και αναλυτές περίμεναν οτι ο Τραμπ θα αυστηροποιούσε κάθε έξι μήνες τις εξαιρέσεις, επιτρέποντας σε Κίνα, Ινδία, Τουρκία και άλλους εισαγωγείς να περιορίσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από το ιρανικό αργό. Με την αιφνίδια κίνηση, η Ουάσιγκτον επιδιώκει το μηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών, που προσφάτως είχαν υπερβεί το ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως ή σχεδόν το 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Για την αναπλήρωση του κενού ώστε να αποφευχθεί ένα απότομο άλμα στις τιμές, ο Τραμπ έχει στραφεί στη Σαουδική Αραβία -τον κορυφαίο εξαγωγέα αργού παγκοσμίως, ζητώντας από το Ριάντ να φροντίσει τον επαρκή εφοδιασμό των αγορών.
Παρότι η Τουρκία έχει καταφέρει σταδιακά να μειώσει την εξάρτησή της από το ιρανικό αργό, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ανέφερε ότι τα διυλιστήρια της χώρας δεν είναι κατάλληλα για πετρέλαιο κάποιων άλλων χωρών.
«Δεν φαίνεται εφικτό για μας να διαφοροποιήσουμε άμεσα τις πηγές από τις οποίες εισάγουμε πετρέλαιο», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της.