Ρευστότητα 2 δισ. δολαρίων αναζητεί η Tesla

Πέμπτη, 02 Μαΐου 2019 16:43
UPD:17:06
REUTERS/Mike Blake

Την άντληση κεφαλαίων άνω των δύο δισ. δολαρίων μέσω της έκδοσης χρέους και νέων μετοχών σχεδιάζει η Tesla, , με τον ίδιο τον Ίλον Μασκ να συμμετέχει στην προσπάθεια ενίσχυσης ρευστότητας της Tesla με 10 εκατ. δολάρια. Η Tesla υπέβαλε σήμερα τα σχετικά έγγραφα για την έκδοση χρεογράφων, ύψους 1,35 δισ. δολαρίων και μετοχών, αξίας 650 εκατ. δολαρίων. Στην είδηση των προσπαθειών για την άντληση ρευστότητας, η μετοχή της Tesla, που έχει απωλέσει φέτος το 30% της αξίας της, έκανε άλμα πάνω από 5%, ενώ σε ράλι επιδόθηκαν και τα ομόλογα της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είχε επαναλάβει πέρυσι ότι η εταιρεία δεν θα χρειασθεί να αντλήσει νέα κεφάλαια, χρειάσθηκε όμως να αλλάξει στάση, όταν η πτώση ρεκόρ στις παραδόσεις οχήματων και η μεγαλύτερη στην ιστορία της Tesla αποπληρωμή χρέους οδήγησε τη ρευστότητα της εταιρείας σε ναδίρ τριών ετών, μόλις στα 2,2 δισ. δολάρια.

Ο 47χρονος Μασκ θα συμμετάσχει στην προσφορά -που θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 2,3 δισ. δολάρια- αγοράζοντας μετοχές αξίας έως και 10 εκατ. δολαρίων.

Αφότου ανακοίνωσε ζημίες σχεδόν διπλάσιες των προβλέψεων της Wall Street στις 24 Απριλίου, ο Ίλον Μασκ είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η εταιρεία θα επιστρέψει στην κερδοφορία στο τρίτο τρίμηνο.

Η Tesla χρειάζεται την «ένεση» ρευστότητας καθώς σχδιάζει δαπάνες έως και 2,5 δισ. δολάρια φέτος για την ανάπτυξη νέων οχημάτων, όπως το Model Y, το Semi truck και το σπορ αυτοκίνητο Roadster. Παράλληλα, κατασκευάζει εργοστάσιο μπαταριών και οχημάτων κοντά στη Σαγκάη όπου σχεδιάζει την έναρξη της παραγωγής των Model 3 αργότερα εντός του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα