ΕΔΣ: Ναι μεν αλλά στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ

Πέμπτη, 02 Μαΐου 2019 15:54
UPD:16:00
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τις μακροοικονομικές προβλέψεις του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας 2019-2022 ενέκρινε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, καθώς όπως επισημαίνει στη σχετική γνωμοδότηση συμβαδίζουν με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για φέτος και το 2020.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αυτές αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται τόσο το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων όσο και το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το πρώτο το απέστειλε ήδη η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2019 καθώς και για τα επόμενα χρόνια. Το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν τις προσεχείς ημέρες.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει ότι το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2019-2022 είναι εντός των αποδεκτών ορίων. Επιπλέον, οι μακροοικονομικές προβλέψεις εναρμονίζονται με τις προβλέψεις της Κομισιόν και άλλων θεσμών(ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Τράπεζα της Ελλάδος) για το 2019 και το 2020.

Ειδικότερα, το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2019, 2,3% το 2020, 2,1% το 2021 και 2% το 2022. Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί από το 17,8% το 2019, στο 16,5% το 2020, στο 15,3% το 2021 και στο 14,2% το 2022.

Η γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου με βάση την νομοθεσία, απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύει τις προβλέψεις αυτές που αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών η ελληνική οικονομία ανέκαμψε από την βαθιά ύφεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του εθνικού εισοδήματος κατά 26% περίπου. Όπως σημειώνει υπάρχουν ενδείξεις ότι η θετική συγκυρία θα διατηρηθεί και ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί με τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα όπως σημειώνει το Συμβούλιο οι διεθνείς αγορές δείχνουν να υιοθετούν τις θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, γεγονός που αντανακλάται στη σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Παρ' όλα αυτά, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις υπόκεινται σε αβεβαιότητα και σειρά κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα που αποκλίνουν σημαντικά από τις προβλέψεις.

Ειδικότερα, το ΕΔΣ αναφέρει ως σημαντικότερους παράγοντες ρίσκου: 

-Ενδεχόμενη επιβράδυνση στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, επηρεάζοντας αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές.

-Τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και του προστατευτισμού.

- Τον κίνδυνο εντεινόμενης χρηματοοικονομικής αστάθειας στην Ευρώπη από ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

- Το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες

- Μακροπρόθεσμα οι δημογραφικές τάσεις δεν είναι ευνοϊκές και πρόβλημα του brain drain ίσως έχουν αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη του εργατικού δυναμικού και της ανεργίας στην Ελλάδα.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα