Ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να μην χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ως μέσο άσκησης πολιτικής επιρροής, φέρεται να δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, απαντώντας τις κατηγορίες του Ιράν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως «όπλο» εναντίον της Τεχεράνης.
Οι ΗΠΑ αναστέλλουν από σήμερα τις εξαιρέσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, απαιτώντας από τις χώρες που εισάγουν καύσιμα πό το Ιράν να πάψουν να προμηθεύονται ιρανικό πετρέλαιο, ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωπες με την επιβολή κυρώσεων. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην ανανεώσει την εξάμηνη περίοδο χάριτος που είχε δοθεί στους οκτώ μεγαλύτερους πελάτες του Ιράν -στην πλεινότητά τους χώρες της Ασίας- και τους επέτρεπε να εισαγάγουν ιρανικό πετρέλαιο.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, προειδοποίησε χθες ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως όπλο θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, υπεραμύνθηκε της ουδετερότητας του Οργανισμού, δηλώνοντας ότι «ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να μην χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο», όπως μετέδωε μέσω Twitter ο ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου. «Έχω πει στους συναδέλφους μου στον ΟΠΕΚ ότι πρέπει να αφήνουν τα διαβατήριά τους στην πατρίδα όταν προσέρχονται στον Οργανισμό», φέρεται να δήλωσε ο κ. Μπαρκίντο.
Η κόντρα Ουάσιγκτον-Τεχεράνης και η έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα οδηγούν το πετρέλαιο σε υψηλά πολλών μηνών. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε χθες κάτω από το όριο των 72 δολαρίων το βαρέλι, στον απόηχο των στοιχείων για ρεκόρ παραγωγής από τις ΗΠΑ και αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2017, στα 470,6 εκατ. βαρέλια.