Ομόλογα: Άνοδος στις αποδόσεις δια χειρός... FED

Πέμπτη, 02 Μαΐου 2019 11:06
UPD:11:07
REUTERS/Dylan Martinez

Η απόφαση της Federal Reserve να στείλει στις αγορές το μήνυμα ότι δεν σχεδιάζει μειώσεις επιτοκίων φέτος, παρά την αποδυνάμωση του πληθωρισμού, απογοήτευσε τις αγορές θέτοντας υπό πίεση μετοχές, αλλά και τα όμολογα που βλέπουν τις αποδόσεις τους να ακολουθούν την ανιούσα. 

Η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα αψήφησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ που ζητούσε άμεση και δη δραστική μείωση των επιτοκίων, αλλά και διέψευσε τις ελπίδες της αγοράς ότι θα κινηθεί προς έστω μία μικρή μείωση προς τα τέλη του έτους. Μάλιστα αυτό που προκάλεσε την εντονότερη αναστάτωση ήταν η αναφορά του διοικητή της Τζερόμ Πάουελ ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού οφείλεται σε «προσωρινούς» παράγοντες. 

Με την Fed να απορρίπτει προς το παρόν την χαλάρωση της πολιτικής της, η «όρεξη» για κρατικό χρέος περιορίζεται ελαφρώς, χωρίς να χάνεται. Η εξέλιξη οδηγεί σήμερα το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης σε άνοδο. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς παρουσιάζει αύξηση δύο μονάδων βάσης, στο 0,029%. Άνοδο δύο μονάδων βάσης, στο 0,39% εμφανίζει και η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού, ενώ αύξηση 2 με 3 μονάδες βάσης παρουσιάζουν επίσης οι αποδόσεις ολλανδικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων. 

Σταθερή στο 2,55% παραμένει η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, ενώ ελαφρώς «τσιμπημένη» στο 3,38% είναι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς. 

Για τα ελληνικά ομόλογα υπήρχαν προσδοκίες ώθησης στις τιμές και αποκλιμάκωσης των αποδόσεων από μία αναβάθμιση του S&P, που θα έφερνε το ελληνικό αξιόχρεο λίγο πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο αυτή δεν ήρθε, με τους επενδυτές να περιορίζονται στις θετικές αναφορές του οίκου για την πρόοδο, που έχει σημειώσει η χώρα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα