Ταϊλάνδη: Στο 4,5% η αύξηση των επιτοκίων

Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2006 09:54

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για ενδέκατη φορά μέσα σε 19 μήνες, με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό και να αυξήσει τις καταθέσεις, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης.

Η Bank of Thailand αύξησε τα επιτόκια στο 4,5%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του αναπληρωτή διοικητή της στην Μπανγκόκ. Και οι εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεψαν αυτήν την κίνηση.

Πέρυσι η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης, διπλασίασε τα επιτόκια, καθώς η αύξηση του κόστους του πετρελαίου, ώθησε τον πληθωρισμό κοντά στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, εμφανίζοντας έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, για πρώτη φορά από το 1997. Η Bank of Thailand ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός παραμένει απειλή για την οικονομία, παρά τη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Thaksin Shinawatra, ότι η πολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να επηρεάσει την οικονομία φέτος.

Ο Thaksin θέλει να κερδίσει τις εκλογές στις 2 Απριλίου, που ανακηρύχθηκαν πριν από 12 ημέρες, όταν διέλυσε τη Βουλή, μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκόκ.

Στις 6 Μαρτίου, η αρμόδια επιτροπή οικονομική και κοινωνικής ανάπτυξης της κυβέρνησης είπε ότι η ανάπτυξη το 2006 θα είναι χαμηλότερη και θα κυμανθεί από 4,5% έως 5,5%, από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για ανάπτυξη 4,7% έως 5,7%.

Το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Ταϊλάνδης, της δεύτερης σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκε – εποχιακώς προσαρμοσμένη – 0,9% το τέταρτο τρίμηνο έναντι του τρίτου, χαμηλότερη από την ανάπτυξη του 2,3% το τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους του πετρελαίου και του εμπορικού ελλείμματος.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ταϊλάνδη, αυξήθηκαν 5,6%, τον Φεβρουάριο, έναντι του προηγούμενου έτους, από άνοδο 5,9% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, στη 1 Μαρτίου. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένου του κόστους των τροφίμων και της ενεργείας, αυξήθηκε 2,7% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξηση 2,5% τον Ιανουάριο. Η αύξηση τον προηγούμενο μήνα ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 1999.

Η Ταϊλάνδη εμφάνισε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 3,71 δισ. δολ. πέρυσι και το 1996 είχε έλλειμμα ρεκόρ 14 δισ. δολ., αναγκάζοντας τη χώρα να άρει τον περιορισμό διαπραγμάτευσης του μπατ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ ένα χρόνο μετά και να αφήσει το νόμισμα να διαπραγματευθεί ελεύθερα με την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-1998.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα