Nτε Γκίντος: Τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά, η συγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα είναι αναγκαία

Τετάρτη, 01 Μαΐου 2019 13:34
UPD:13:49
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Τα χαμηλά επιτόκια είναι εδώ για να μείνουν. Αυτό μήνυμα στέλνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επισημαίνει πως για να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες συγκέντρωσης. Ο Λουίς ντε Γκίντος τάσσεται έτσι υπέρ την τραπεζικών συγχωνεύσεων, αν και σπεύδει να επισημάνει πως δεν του αρέσουν οι «εθνικοί πρωταθλητές». Το κριτήριο για την όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι η βιωσιμότητα, ξεκαθαρίζει. 

«Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα είναι μαζί μας για το προσεχές μέλλον και οφείλεται εν πολλοίς σε δομικούς παράγοντες διαρκείας» τόνισε ο ντε Γκίντος σε εκδήλωση στο Λονδίνο. «Ακόμη και όταν ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική, τα επιτόκια θα παραμείνουν πιθανότατα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά, που είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες δεκαετίες» πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ είναι κολλημένο στο μηδέν, ενώ το καταθετικό επιτόκιο είναι σε αρνητικό έδαφος, στο -0,4%, ώστε να λειτουργεί ως αντικίνητρο για τις τράπεζες, που θέλουν να «παρκάρουν» τα χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα, αντί να τα ρίξουν στην πραγματική οικονομία. 

Ερωτηθείς για τις προοπτικές συγχωνεύσεων, ο ντε Γκίντος σχολίασε: «Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα οι εθνικοί πρωταθλητές», ωστόσο η ΕΚΤ ενθαρρύνει την περισσότερη συγκέντρωση στον κατακερματισμένο τραπεζικό τομέα. Τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν κερδοφορία σε μακροπρόθεσμη βάση. 

Ο ντε Γκίντος σημείωσε επίσης ότι σήμερα δεν είναι πια τόσο έντονο το λεγόμενο φαινόμενο «doom loop», δηλαδή η σύνδεση κρατικών χρεών- τραπεζών και ο φαύλος κύκλος, που αυτή δημιουργεί. Το μεγάλο αγκάθι στο οποίο πρέπε να εστιάσουν οι τράπεζες, όπως είπε, είναι τα «κόκκινα δάνεια». 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα