Εμπορικός Πόλεμος: Η στιγμή της αλήθειας

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 11:25
UPD:11:30
REUTERS/RONEN ZVULUN

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, εξέφρασε χθες την ελπίδα για «ουσιαστική πρόοδο».

Κίνα και ΗΠΑ επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους δύο επόμενους γύρους εμπορικών συνομιλιών, με τις δύο ισχυρότερες οικονομίες να αναζητούν τρόπους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ώστε να μπει τέλος στην εμπορική διένεξη που έχει ήδη «γονατίσει» την παγκόσμια οικονομία.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, βρίσκονται στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, όπου θα έχουν επαφές με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης. Ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Λιού Χε θα μεταβεί τη επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, για την επόμενη φάση των συνομιλιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας, γράφοντας τον επίλογο στη σινο-αμερικανική εμπορική αντιπαράθεση. 

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, εξέφρασε χθες την ελπίδα για «ουσιαστική πρόοδο» με τους Κινέζους διαπραγματευτές στους δύο επόμενους γύρους επαφών. «Θα συναντηθούμε στο Πεκίνο, και στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης και το επιτελείο του θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον και ευελπιστούμε να σημειωθεί ουσιαστική προόδος στις δύο αυτές συναντήσεις», δήλωσε ο κ. Μνούτσιν σε δημοσιογράφους.

Την ελπίδα ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία εξέφρασε χθες και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ, στις εαρινές οικονομικές του προβλέψεις είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Παρ' όλα αυτά, μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας -εφόσον επιτευχθεί- δεν θα βάλει τέλος στην αντιπαλότητα μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων, εκτιμούν αναλυτές και παράγοντες των αγορών. 

Οι διαφορές τους δεν περιορίζονται μόνο στο εμπόριο, αλλά και σε άλλους κομβικής σημασίας τομείς, όπως η τεχνολογία, όπως δείχνει και το άλλο «μέτωπο» που έχει ανοίξει η κυβέρνηση Τραμπ εναντίον του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακών δικτύων Ηuawei.

«'Εχουμε εισέλθει σε μια νέα τάξη πραγμάτων, κατά την οπία ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντείνεται και εκδηλώνεται πιο έντονα», τονίζει στο BBC ο Μάικλ Χίρσον του Eurasia Group.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα