Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 19:47
UPD:19:47
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Νέα σημαντική επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. καταγράφηκε τον Απρίλιο για δέκατο συνεχόμενο μήνα, ενώ και στην Ελλάδα καταγράφηκε επιδείνωση. Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία εξετάζει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη. Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στην Ευρωζώνη από τις 105,6 μονάδες τον Μάρτιο στις 104,0 τον Απρίλιο και στην Ε.Ε. από τις 105,2 στις 103,7 μονάδες.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώνεται συνεχώς από τον Ιούνιο του 2018. Μάλιστα, η πτώση εντείνεται τους τελευταίους μήνες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε φάση σημαντικής επιβράδυνσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο η πτώση ήταν σε ένταση η μεγαλύτερη των τελευταίων 13 μηνών μαζί με εκείνη του Νοεμβρίου 2018.

Η συνεχής επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι προϊόν διεθνών προβλημάτων (απειλή προστατευτισμού στο εμπόριο), αλλά οφείλεται και σε ενδοκοινοτικούς παράγοντες, όπως το Brexit, το οποίο έχει εισέλθει σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας, δεδομένου ότι κανένας δεν γνωρίζει την τελική έκβαση.

Μεγαλύτερο πλήγμα στο λιανικό εμπόριο

Στην Ελλάδα ο δείκτης εμπιστοσύνης κυμάνθηκε στις 100,3 μονάδες έναντι 101,3 μονάδων που ήταν τον Μάρτιο. Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, η μεγαλύτερη επιδείνωση καταγράφηκε στο λιανικό εμπόριο όπου ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε 6 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ ακολούθησαν ο δείκτης των υπηρεσιών με 4,9 μονάδες και των κατασκευών κατά 1,5 μονάδα. Βελτίωση κατέγραψαν οι δείκτες της βιομηχανίας κατά 1,4 μον. και των καταναλωτών 0,7 μον.

Στην Κύπρο ο δείκτης εμπιστοσύνης κατέγραψε άνοδο 1,6 μονάδα και ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη μετά τη Λιθουανία. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής του Φεβρουαρίου, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος 1,3% και του χρόνου 1,6%. Τον Νοέμβριο προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ 1,9% το 2019 και 1,7% το 2020. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο «κούρεμα» των προοπτικών της οικονομίας (0,6 μονάδα το 2019) των τελευταίων δύο ετών και μάλιστα έγινε σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Η τάση της επιβράδυνσης αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την Κομισιόν και στις εαρινές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, που θα δημοσιοποιήσει στις 7 Μαΐου, όπου αναμένεται να προβεί στην τρίτη αναθεώρηση της ανάπτυξης προς το χειρότερο μέσα σε έξι μήνες τόσο για την Ευρωζώνη όσο και το σύνολο της Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα