Επιτροπή μελέτης του ασφαλιστικού συστήματος

Ανακοίνωσαν Αλογοσκούφης, Τσιτουρίδης
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2006 15:12

Τη σύσταση Επιτροπής Μελέτης του ασφαλιστικού συστήματος, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης, μετά από σύσκεψη που είχαν για το θέμα του Ασφαλιστικού.

Οπως ανακοινώθηκε, θα επιδιωχθεί να υπάρξει πρόεδρος κοινής αποδοχής από τα πολιτικά κόμματα, ενώ στην Επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους τα κόμματα και οι φορείς.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το Ασφαλιστικό είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που αφορά όλους τους πολίτες της χώρας και στόχος του διαλόγου είναι να διαμορφωθούν οι ευρύτερες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, οι οποίες, όπως τόνισε, θα απαιτήσουν χρόνο που εξαντλεί τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί διάλογος μακράς πνοής για το Ασφαλιστικό, ώστε να καθοριστούν όλες οι παράμετροι του συστήματος και να προσδιοριστεί η φύση του προβλήματος. Ετσι, όπως είπε, θα διαμορφωθεί στέρεο υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα αναζητηθούν οι συναινέσεις.

Οπως ανακοινώθηκε, η Επιτροπή Μελέτης θα καταρτίσει σχετική έκθεση για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε σήμερα στοιχεία που προκύπτουν από παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, οι δαπάνες για συντάξεις θα ανέλθουν από 12,5% του ΑΕΠ, στο 22,5% του ΑΕΠ το 2050, ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού πρόκειται να αυξηθούν από το 5% του ΑΕΠ σήμερα στο 15% του ΑΕΠ το 2050. Την ίδια στιγμή το αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων υπολογίζεται σε 400 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι στο υφιστάμενο καθεστώς υπάρχουν μεγάλες αδικίες μεταξύ επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, αλλά και μεταξύ των γενεών, οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν. Ανακοίνωσε δε ότι ο διάλογος θα προχωρήσει και στη Βουλή, στις δυο Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια», τονίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει «κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποτελεσματική μεταρρύθμιση μακράς πνοής». Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε, θα προχωρήσουν η ενοποίηση των ταμείων, την οποία προβλέπει ο νόμος του 2002, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 25% των εσόδων των ταμείων, καθώς και η δημιουργία κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος στο οποίο θα υπαχθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναφερόμενος στη σύσταση της Επιτροπής Μελέτης του ασφαλιστικού συστήματος, ο υπουργός Απασχόλησης είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους να ορίσουν εκπροσώπους. Επανέλαβε ότι δεν θα συζητηθούν λύσεις τώρα, τονίζοντας ότι ισχύουν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός.

Ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στο διάλογο, τόνισε ότι κανείς δεν δικαιούται να αρνηθεί τη συμμετοχή σε αυτόν. Πρόσθεσε επίσης ότι ο διάλογος θα διεξαχθεί χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου τα συμπεράσματά του να τα αξιοποιήσουν οι επόμενες κυβερνήσεις.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε διαβούλευση με τα κόμματα προκειμένου να αναζητηθεί πρόεδρος κοινής αποδοχής για την Επιτροπή Μελέτης του Ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Επιτροπή θα είναι 15μελής.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα