Έρευνα Reuters: Τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων από FED- ενισχύεται το σενάριο της μείωσης

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 17:37
UPD:17:46
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Οι αυξήσεις επιτοκίων για την Federal Reserve τελείωσαν. Αυτό εκτιμούν αναλυτές, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, και οι οποίοι δεν βλέπουν καμία αύξηση επιτοκίων έως και τα τέλη της επόμενης χρονιάς από την αμερικανική κεντρική τράπεζα. Μάλιστα το ένα τρίτο εξ αυτών εκτιμά ότι έως τότε θα έχουμε τουλάχιστον μία μείωση επιτοκίων. 

Να θυμίσουμε ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση στις 15 Μαρτίου περισσότερο από το 70% των οικονομολόγων περίμεναν τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2019. Η FED ωστόσο έστειλε λίγες ημέρες αργότερα το σήμα ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και έτσι στην έρευνα της 29ης Μαρτίου, επτά στους δέκα οικονομολόγους δήλωναν ότι δεν βλέπουν αύξηση έως και τα τέλη του 2020. 

Ανάλογο είναι το ποσοστό και στην έρευνα του Απριλίου, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 οικονομολόγοι. Αυτό που αλλάζει είναι ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων, που προβλέπουν μείωση των επιτοκίων την επόμενη χρονιά. 

Η ιστορία δείχνει ότι η FED σχεδόν ποτέ δεν προχωρά σε αύξηση επιτοκίων ύστερα από μία μεγάλη «παύση». Συνήθως η επόμενη κίνησή της είναι η μείωση. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικνομίας, τότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα δει την επόμενη χρονιά να συμβαίνει αυτό που ζητούσε από πέρυσι. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να επηρεάσει την πολιτική της FED με την τοποθέτηση προσώπων, που συμμερίζονται τις θέσεις του για την οικονομία. Ωστόσο και ο Τζερόμ Πάουελ ήταν δική του επιλογή, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποκύψει στις πιέσεις του. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα