Τo περιεχόμενο των μέτρων που θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το Πάσχα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο φόντο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος που έκλεισε στο 4,4% για το 2018, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 0,9% .
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, προωθείται η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ως ένδειξη επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων.
Επίσης, τα μέτρα που προωθούνται θα ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες: Αυτά που θα έχουν μόνιμο κόστος για τον προϋπολογισμό (διότι η εφαρμογή τους θα διατηρηθεί και μετά το 2019) αλλά και τα μέτρα με εφάπαξ χαρακτήρα.
Στην πράξη, αμέσως μετά το Πάσχα θα οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα και θα έχουν άμεση εφαρμογή, καθώς όπως ισχυρίζονται πλέον στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχει πλέον λόγος να περιμένει κανείς στο τέλος του έτους.
Αυτομάτως, αυτό σηματοδοτεί και αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων για το 2019 και για τα επόμενα χρόνια οι οποίες και θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής.
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το τρέχον έτος,καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται είναι υψηλότεροι από τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 1,3%.
Επίσης στον δημοσιονομικό τομέα διαπιστώθηκε ότι και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί-παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση βάζοντας τέλος στην δεκαετή επιβολή λιτότητας.
Στη σύσκεψη αναγνωρίστηκε επομένως η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις) .
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμήθηκε ότι μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις αποφάσεις για την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων, είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας
Η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και οι οριστικές αποφάσειςγια τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα (θα αφορούν και το 2019) θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο.
«Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018. Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης.