Ομόλογα: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κύπρο - Θερμή υποδοχή στο 30ετές ομόλογο

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 17:29
UPD:17:48
REUTERS/PETER NICHOLLS

Θερμή υποδοχή επεφύλασσαν οι επενδυτές στο 30ετές ομόλογο της Κύπρου, με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει κατά πολύ την προσφορά. Το 30ετές ομόλογο, λήξης τον Μάιο του 2049, αποτελεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια ομόλογο που έχει ποτέ εκδώσει η χώρα. Και η ισχυρή ζήτηση για μακροπρόθεσμους τίτλους δείχνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων προσαρμόζεται στις παρατεταμένες συνθήκες χαμηλών επιτοκίων και υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Μετά την έκδοση 15ετούς ομολόγου τον περασμένο Αύγουστο, η Κύπρος προχώρησε χθες σε διπλή έξοδο στις αγορές, με νέο 5ετές(λήξης τον Δεκέμβριο του 2024) και το 30ετές.

Η ζήτηση, όπως αναφέρουν στο Reuters τραπεζικά στελέχη, έχει ήδη υπερβεί τα εννέα δισ. ευρώ, με τη Λευκωσία να επιδιώκει την άντληση 1,25 δισ. ευρώ.

Η εντυπωσιακή ζήτηση για το 30ετές ομόλογο μιας χώρας που πριν από έξι χρόνια είχε αναγκασθεί να προσφύγει σε οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς.

Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης έχουν στραφεί προς τις μακροπρόθεσμες ομολογιακές εκδόσεις τα τελευταία χρόνια, με τη μέση διάρκεια των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη να ανέρχεται στα 7,4 χρόνια, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. «Αυτό δείχνει τις συνθήκες που επικρατούν αλλά επίσης δείχνει πόσο καλά τα έχει καταφέρει η Κύπρος στην έξοδό της από τις ημέρες της κρίσης», ανέφερε ένας από τους  τραπεζίτες που συμμετείχαν στην κυπριακή κοινοπρακτική έκδοση.

Εν μέσω ισχυρής ζήτησης, η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σχεδόν έξι μονάδες βάσης, στο 1,51%, ενώ αρχικά είχε αγγίξει υψηλά μηνός, περίπου στο 1,61%. Η απόδοση του 15ετούς άγγιξε υψηλά τριών εβδομάδων, στο 2,277%, προτού υποχωρήσει στο 2,18%.

Η Κύπρος επέστρεψε το 2014 στις αγορές ομολόγων, με την αξιολόγησή της να επιστρέφει στη βαθμίδα investment grade από δύο εκ των τριών οίκων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα