Goldman Sachs: Ενδιαφέρεται να αγοράσει τουρκικά δάνεια

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 17:09
UPD:17:17
REUTERS/Murad Sezer

Ολοένα και περισσότερες τουρκικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους σε ξένο νόμισμα, εξαιτίας της αδύναμης λίρας.

Σε συζητήσεις με τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις για την αγορά μεγάλου πακέτου επισφαλών δανείων βρίσκεται η Goldman Sachs, όπως αναφέρει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, καθώς η νομισματική κρίση του 2018 και η οικονομική ύφεση οδήγησαν σε κύμα εταιρικών χρεοκοπιών. Η συνολική αξία των δανείων στα χαρτοφυλάκια των τουρκικών τραπεζών ανέρχονται στα 2,5 τρισ. λίρες(378 δισ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Οι επισφάλειες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 6% του συνόλου έως τα τέλη του έτους.

Οι τουρκικές τράπεζες, αντιμέτωπες με την ύφεση και την αδύναμη λίρα, φαίνεται να ενδιαφέρονται να «ξεφορτωθούν» τα κόκκινα δάνεια, ώστε να ενισχύσουν τον ισολογισμό τους, ανέφεραν στο Reuters οι πηγές, που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι πηγές δεν κατονόμασαν το μέγεθος των υπό αναδιάρθρωση δανείων, αλλά ανέφεραν ότι η Goldman ενδιαφέρεται για δάνεια αξίας μεταξύ 2 και 6 δισ. δολαρίων.

Εκπρόσωποι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας και των τουρκικών αρχών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ολοένα και περισσότερες τουρκικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους σε ξένο νόμισμα, εξαιτίας της αδύναμης λίρας, που πέρυσι έχασε έως και το ήμισυ της αξίας της ενώ από τις αρχές του έτους έχει υποτιμηθεί περίπου 10%. Η ανακούφιση των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια αποτελεί μια από τις προτεραιότητες για την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Η συνολική αξία των δανείων στα χαρτοφυλάκια των τουρκικών τραπεζών ανέρχονται στα 2,5 τρισ. λίρες(378 δισ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Οι επισφάλειες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 6% του συνόλου έως τα τέλη του έτους.

Ορισμένα από τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στην Τουρκία που είτε είναι υπό αναδιάρθρωση είτε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσής τους είναι το δάνειο 5,5 δισ. δολαρίων της Yildiz Holding -που παρασκευάζει τις σοκολάτες Godiva- το δάνειο 2 δισ. ευρώ(2,2 δισ. δολάρια) του ομίλου εστιατορίων Dogus Holding και το δάνειο 4,75 δισ. δολαρίων της OTAS, πρώην μετόχου της Turkish Telekom.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα