Royal & Sun: Επέστρεψε στην κερδοφορία το 2005

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 13:37

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ετήσια κέρδη μέσα σε έξι χρόνια, εμφάνισε το 2005 η δεύτερη σε μέγεθος ασφαλιστική εταιρεία της Βρετανίας, εκτός ασφαλειών ζωής, Royal & Sun Alliance Insurance Group Plc, μετά την πώληση περιουσιακών στοιχείων και την απομάκρυνσή της από την αγορά των ΗΠΑ. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της εταιρείας.

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 555 εκατ. λίρες Αγγλίας (964 εκατ. δολ.) έναντι ζημίας 125 εκατ. λιρών, την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο. Εξι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της εταιρείας θα ήταν 503 εκατ. λίρες Αγγλίας.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Andy Haste, 44 ετών 44, έχει μειώσει το προσωπικό και τις υποχρεώσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ, περιορίζοντας τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις από τους τυφώνες και τις ασθένειες από τον αμίαντο, καθώς και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Η Royal & Sun, η οποία σχεδιάζει να ολοκληρώσει την έξοδό της από την αγορά των ΗΠΑ, εμφάνισε προ φόρων ζημίες ύψους 29 εκατ. λιρών, από 372 εκατ. λίρες το 2004. Ο Haste, σχεδιάζει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις αγορές της Βρετανίας, του Καναδά και της Σκανδιναβίας.

Οι μετοχές της Royal & Sun σημείωσαν άνοδο έως και 5,8% και διαπραγματεύθηκαν 3,6% υψηλότερα, στις 130 πένες η μία, στις 10 π.μ. στο Λονδίνο. Το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσαν άνοδο 47% και είχαν την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 19 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον FTSE ASX Insurance Index, ο οποίος την ίδια χρονική περίοδο σημείωσε άνοδο 35%.

Η Royal & Sun έχει μειώσει την παρουσία της σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ από τέσσερις, σύμφωνα με τη σημερινή της ανακοίνωση. Μείωσε το εκεί προσωπικό της κατά περίπου 860 ανθρώπους, από 6.000 που ήταν το 2003, σύμφωνα με τον Haste.

Η εταιρεία θα καταβάλει τελικό μέρισμα 3,05 πένες ανά μετοχή, 3% υψηλότερο από 2,96 πένες ανά μετοχή που είχε διανείμει την προηγούμενη χρήση.

Η ασφαλιστική εταιρεία πούλησε μερίδιο 21,5% στην ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα της οικογενείας Rothschild, αντί του ποσού των 109,5 εκατ. λιρών Αγγλίας το τέταρτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα