ΤΕΕ: Απειλή για το κτηματολόγιο η καθυστέρηση του ν/σ

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 14:05

Τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών κοινοτικών πόρων, αλλά και ακύρωσης των εργασιών που έχουν γίνει ως τώρα για το Εθνικό Κτηματολόγιο, εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης κατάθεσης και συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τις τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου, επισημαίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Το ΤΕΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, από τον Ιούνιο του 2004 κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές, προϊόν συνθετικών επεξεργασιών της Διεπιστημονικής Επιτροπής του Κτηματολογίου, που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του και συμμετέχουν σ’ αυτή, εκτός από τεχνικούς, νομικοί, καθηγητές των Πολυτεχνείων, δασολόγοι, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης κ.α.

Στις 24.10.2005 υπέβαλε και τις παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου που λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δηλώνοντας ότι πρόκειται να το καταθέσει άμεσα στη Βουλή, πράξη που εκκρεμεί, πλέον, για πέντε μήνες.

Το ΤΕΕ υπογραμμίζει ότι εδώ και τρία χρόνια έχει αρχίσει η μετατροπή των υποθηκοφυλακείων σε μεταβατικά-προσωρινά Κτηματολογικά Γραφεία, η δημιουργία τους, πράγματι, επεκτείνεται όπου ολοκληρώνεται η σύνταξη του Κτηματολογίου, αλλά ταυτόχρονα επεκτείνονται και τα προβλήματα που ανέδειξε η τρίχρονη εμπειρία και υπαγόρευσε τις τροποποιήσεις που έχουν προταθεί. Έτσι, οδηγούμαστε όχι μόνο σε ελλιπή τήρηση και ενημέρωση των κτηματολογικών εγγραφών, αλλά και στην εμφάνιση γραφειοκρατικών διαδικασιών που επιβαρύνουν τους συναλλασσόμενους (με χρονικό και οικονομικό κόστος), με συνέπεια να ακυρώνεται στην πράξη ο εκσυγχρονισμός του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών.

Όπως προκύπτει από έγγραφες παρατηρήσεις της Ε.Ε.που κοινοποιήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση, διαγράφεται σοβαρός κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων, που είχαν ενταχθεί στο ΚΠΣ για την υλοποίηση υποστηρικτικών εργασιών που εντάσσονται στο πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σε σχέση με το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι θετικές. Αλλά δεν καθησυχάζει η εκ νέου αναγγελία κατάθεσης του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή. Η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες. Είμαστε στο κόκκινο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα