Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη γερμανική οικονομία - Επιδείνωση επιχειρηματικού κλίματος

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 13:07
UPD:13:08
REUTERS/Fabrizio Bensch

Μεγαλύτερη επιδείνωση σημείωσε τον Απρίλιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, κόντρα στις προσδοκίες για μικρή βελτίωση. Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις να ρίχνει βαριά σκιά στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατεβάζοντας ανησυχητικά την ταχύτητα της γερμανικής «ατμομηχανής».

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 99,2 τον Απρίλιο, από 99,7 του Μαρτίου, που ήταν και η ανοδική εξαίρεση στο καθοδικό σερί των έξι τελευταίων μηνών. Η πορεία του δείκτη διέψευσε τις προσδοκίες των αναλυτών, που προέβλεπαν μικρή ανάκαμψη στο 99,9.

«Η ήπια αισιοδοξία του Μαρτίου όσον αφορά τις προοπτικές τους επόμενους μήνες έχει εξανεμισθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουστ. «Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να χάνει μέρος της δυναμικής της», παραδέχθηκε ο κ. Φουστ, που είναι και ένας και των «σοφών» που συμβουλεύουν την κυβέρνηση του Βερολίνου σε οικονομικά ζητήματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας, αναμένοντας ανάπτυξη μόλις 0,5% φέτος , έναντι ρυθμών 1,4% του 2018. Η Γερμανία μετά βίας κατάφερε να αποφύγει την ύφεση τους τελευταίους μήνες του 2018.

Με τις γερμανικές εξαγωγές να απειλούνται από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, το βάρος πέφτει στην καταναλωτική δραστηριότητα ως στήριγμα της οικονομικής ανάπτυξης.

«Η απόκλιση  μεταξύ της εσωτερικής κατανάλωσης και της μεταποίησης συνεχίζεται», σχολιάζει  η  Citi, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων του Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα. «Είναι πολύ νωρίς για ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα. Από την άλλη, παραμένει η απειλή των αμερικανικών δασμών σε βάρος των γερμανικών εξαγωγών», τονίζει ο επενδυτικός οίκος.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα