Απόφαση-«βόμβα» της Eurostat για την εγγραφή των αμυντικών δαπανών

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 15:53
UPD:17:34

Απόφαση-βόμβα της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε. για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Όπως αποφάσισε η Eurostat, μετά την εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων και τις διμερείς διαβουλεύσεις με κράτη-μέλη στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η εγγραφή των στρατιωτικών δαπανών θα πρέπει να γίνεται κατά την παράδοση των εξοπλισμών και όχι κατά την παραγγελία τους.

Χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing) στρατιωτικού εξοπλισμού

Η Εurostat αποφάσισε πως οι χρηματοδοτικές μισθώσεις leasing στρατιωτικού εξοπλισμού, που έχουν οργανωθεί από τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να θεωρούνται ως χρηματοοικονομικές μισθώσεις και όχι ως λειτουργικές μισθώσεις. Κατά συνέπεια η επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος πρέπει να υπολογίζεται τη στιγμή που ο εξοπλισμός τίθεται στη διάθεση των στρατιωτικών αρχών και όχι τη στιγμή των πληρωμών. Οι πληρωμές αυτές στη συνέχεια αφομοιώνονται ως εξυπηρέτηση χρέους, με ένα μέρος τους να καταγράφεται ως τόκος και το υπόλοιπο ως χρηματοοικονομική συναλλαγή.

Μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Στις περιπτώσεις μακροπρόθεσμων συμβολαίων, όπου οι παραδόσεις εξοπλισμών πραγματοποιούνται σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου, ή όπου οι πληρωμές καλύπτουν την πρόβλεψη τόσο των αγαθών, όσο και των υπηρεσιών, οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να καταγράφονται τη στιγμή της πραγματικής παράδοσης του κάθε τμήματος του εξοπλισμού, ή της υπηρεσίας.

Η Eurostat αποφάσισε επίσης ότι στην περίπτωση των μακροπρόθεσμων συμβολαίων που αφορούν εξοπλιστικά συστήματα, οι δαπάνες θα πρέπει να καταγράφονται τη στιγμή της παράδοσης των τμημάτων του εξοπλισμού που αποτελούν ένα αμυντικό σύστημα, και γενικότερα όχι κατά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης του συμβολαίου.

Η Eurostat επισημαίνει ότι σήμερα οι περισσότερες χώρες μέλη της Ε.Ε. εγγράφουν τις αμυντικές δαπάνες στο έλλειμμα τη στιγμή της πληρωμής -ως επί το πλείστον- και στη συνέχεια προβαίνουν στις αναγκαίες διορθώσεις. Η Eurostat επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να συνεχιστεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, και συγκεκριμένα τις εξής:

· Οι δαπάνες που εγγράφονται με την ταμειακή μέθοδο θα διορθώνονται επί τη βάση των όρων του συμβολαίου που τις αφορούν

· Η ταμειακή μέθοδος θα εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις μικρών παραδόσεων ή διορθώσεων, εφόσον πρόκειται για μεγάλες παραδόσεις

· Η ημερομηνία πληρωμής δεν απέχει πολύ χρονικά από την παράδοση και συγκεκριμένα το πολύ ένα χρόνο.

Η Eurostat επισημαίνει ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις που στόχο έχουν την παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων από τα κράτη μέλη, θα τεθούν σε εφαρμογή από την επόμενη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., και συγκεκριμένα ως την 1η Απριλίου 2006.

Η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. επισημαίνει ότι με την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες μεταβολές στα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών μελών της Ε.Ε..

Παράλληλα, ωστόσο, η Eurostat αναφέρει ότι τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να μη μεταβάλουν τη μέθοδο καταγραφής των αμυντικών δαπανών στο έλλειμμα για την περίοδο 2002-2004, υπό τον όρο ότι θα πρόκειται για συμβόλαια βάσει των οποίων έχουν δοθεί μόνο προκαταβολές.

Όταν ένα κράτος μέλος επιλέγει αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη διπλή εγγραφή των δαπανών, να καταγράφει το στρατιωτικό υλικό που θα παραλάβει από το 2005 και μετά, αφαιρώντας όμως τις προκαταβολές που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν.

Περισσότερα: http://epp.eurostat.cec.eu.int/pls/portal/docs/PAGE/PGP_PRD_CAT_PREREL/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2006/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2006_MONTH_03/2-09032006-EN-AP.PDF



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα