Οι τελευταίοι γύροι στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 06:15
UPD:06:18
REUTERS/Aly Song

Βαλίτσες για το Πεκίνο ετοιμάζουν εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών και ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν και Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. Οι δύο άνδρες θα επισκεφθούν την κινεζική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο αποστολής υψηλόβαθμων αξιωματούχων, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μία εμπορική συμφωνία. 

Οι δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται εδώ και μήνες σε μία σκληρή εμπορική διαμάχη, με την κυβέρνηση Τραμπ να έχει επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 250 δισ. δολαρίων και το Πεκίνο να έχει απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές 110 δισ. δολαρίων. Τα πυρά του πολέμου έχουν πληγώσει όλιες τις μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανία,. 

Ήδη οι αποστολές των δύο χωρών έχουν συναντηθεί επανειλημμένα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον και υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου σε κινεζικό έδαφος, ο Λίου Χε, αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, θα επισκεφθεί στις 8 Μαΐου την Ουάσιγκτον, με την ελπίδα ότι θα ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να μπορέσουν να συναντηθούν οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίγνκ, για να σφραγίσουν τη συμφωνία. 

Η κινεζική πλευρά δεν θέλει σε καμία περίπτωση η συνάντηση να λάβει χώρα, εάν δεν έχουν πρώτα κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα και δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία. Και τούτο γιατί φοβάται ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να σηκωθεί αιφνιδίως από το τραπέζι και να αποχωρήσει από τη συνάντηση όπως έκανε και στο τελευταίο ραντεβού του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα