Aναδυόμενες: Νικητές και χαμένοι από το πετρελαϊκό ράλι

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 17:52
UPD:17:52
REUTERS/STAFF

Το πάγωμα των επιτοκιακών αυξήσεων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ και οι προσπάθειες των Τραμπ και Σι Τζινπίγκ να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» στις εμπορικές συνομιλίες έδωσαν ώθηση στις αναδυόμενες αγορές. Tο ράλι του πετρελαίου, μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις για τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, προιωνίζεται μεγαλύτερα κέρδη για ορισμένα νομίσματα αναδυομένων χωρών, όπως το ρωσικό ρούβλι και το πέσο Κολομβίας. Όχι όμως και για τη λίρα Τουρκίας και τη ρουπία Ινδίας, δύο χώρες που εξαρτώνται άμεσα από εισαγωγές αργού.

Η τιμή του μπρεντ πλησίασε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο τα 75 δολάρια το βαρέλι. Το ράλι των τιμών του αργού αναμένεται να προσφέρει ακόμη ένα στήριγμα στις αναδυόμενες, που ιστορικά επωφελούνται όταν οι τιμές του αργού κινούνται ανοδικά. Στη διάρκεια των μεγαλύτερων πετρελαϊκών ράλι στην ιστορία, ο δείκτης MSCI νομισμάτων από αναδυόμενες εμφάνιζε διψήφια ποσοστά κερδών.

Έξι νομίσματα αναδυομένων χωρών εμφανίζουν το μεγαλύτερο συσχετισμό –αρνητικό και θετικό- με την πορεία των τιμών του αργού, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς του Bloomberg: Ρωσικό ρούβλι, πέσο Κολομβίας, ρεάλ Βραζιλίας, τουρκική λίρα, ρουπία Ινδίας και πέσο Φιλιπινών.

Ρωσία

Το ρωσικό ρούβλι είχε επιδοθεί σε ράλι με κέρδη 21% στη διάρκεια του τελευταίου πετρελαϊκού ράλι, από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Οκτώβριο του 2018. Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για ρωσικό χρέος σε τοπικό νόμισμα έχει εκτοξεύσει σε επίπεδα-ρεκόρ τις ρωσικές ομολογιακές εκδόσεις, με το ενδιαφέρον να ενισχύεται και από την προοπτική χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής ανά τον κόσμο. Από τις αρχές του έτους, το ρούβλι έχει ανατιμηθεί περίπου 8%, έχοντας ως βασικό στήριγμα την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Κολομβία

Το πέσο αποτελεί επίσης πόλο έλξης. Αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. έχουν χαρακτηρίσει το πέσο ως ένα από τα φθηνότερα νομίσματα αναδυομένων αγορών, ενώ θεωρείται από τις πιο καυτές επιλογές μεταξύ των hedge fund managers.

Βραζιλία

Το ρεάλ Βραζιλίας αποτελεί πιο ριψοκίνδυνο στοίχημα, λόγω της έντονης μεταβλητότητας που εμφανίζει. Το θετικό είναι ότι έπειτα από μια σειρά αρνητικών οικονομικών ειδήσεων, το ρεάλ έχει καταστεί φθηνό, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Toυρκία

Η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των εισαγωγέων πετρελαίου και επηρεάζεται από την απόφαση των ΗΠΑ για το Ιράν, καθώς εξαρτάται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα από εισαγωγές ιρανικού αργού.  Αυτό, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, καθιστούν τη λίρα αδύναμο κρίκο, εξηγεί η Φράνσις Χάντσον, στρατηγική αναλύτρια στην Aberdeen Standard Investments. Η λίρα υποχωρεί 10% από τις αρχές του έτους, εντείνοντας τις ανησυχίες για επανάληψη της συναλλαγματικής κρίσης που είχε κλονίσει την τουρκική οικονομία στο δεύτερο ήμισυ του 2018.

Iνδία

Η ινδική ρουπία εμφανίζει την τελευταία πενταετία το μεγαλύτερο, αρνητικό συσχετισμό με το πετρέλαιο μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενες αγορές. Το πετρέλαιο βρίσκεται στην κορυφή των προϊόντων που εισάγει η Ινδία, που αποτελεί παγκοσμίως τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου και από το 2002 εμφανίζει ελλείμματα στο εμπορικό της ισοζύγιο. Βραχυπρόθεσμα, το κλίμα προς τη ρουπία επηρεάζεται από τις εκλογές του επομένου μηνός.

Φιλιπίνες

Πέραν της Αργεντινής και της Τουρκίας, που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της πρόσφατης κρίσης στα νομίσματα των αναδυομένων αγορών, το πέσο Φιλιπινών ήταν από τους «ηττημένους» στο τελευταίο πετρελαϊκό ράλι. Ίσως όμως αυτή τη φορά να εμφανίσει διαφορετικές επιδόσεις, δεδομένου ότι οι συνθήκες που αφορούν την οικονομία της χώρας είναι πιο ευνοϊκές, εξηγεί η Σάλι Γκρέιγκ, money manager στην Baillie Gifford & Co.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα