Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 18:00

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (Ε.Σ.Η.Δ.Π.). Όπως εκτιμάται, εντός του 2008 θα γίνουν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί του Δημοσίου.

Όταν το έργο ολοκληρωθεί, όλα τα σχετικά με ένα διαγωνισμό έγγραφα θα μπορούν να υποβάλονται και να δημοσιοποιούνται ηλεκτρονικά (η προκήρυξη, οι προδιαγραφές, οι προσφορές κλπ). Στόχος του έργου είναι να δοθεί η δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, και τελικά σε όλους τους φορείς που εντάσσονται στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών, να διενεργούν διαγωνισμούς ηλεκτρονικά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο.

Με τη λειτουργία του συστήματος, η χώρα μας θα μπορέσει να υλοποιήσει και νέες μεθοδολογίες δημοσίων προμηθειών, όπως αυτές προδιαγράφονται στις σχετικές κοινοτικές οδηγίες 17 και 18/2004, προς τις οποίες το εθνικό μας Δίκαιο θα εναρμονισθεί με δυο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί από τους συναρμοδίους υπουργούς και έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ. Οι νέες αυτές διαδικασίες είναι οι ηλεκτρονικοί ανάστροφοι πλειστηριασμοί (reverse e-auctions), οι συμφωνίες - πλαίσιο (framework agreements) κλπ.

Πρόσθετο όφελος από τη λειτουργία του συστήματος θα είναι και η πλήρης και συστηματική καταγραφή όλων των δεδομένων των δημοσίων προμηθειών, με δυνατότητα ανάλυσης απολογιστικών στοιχείων, γεγονός που αυξάνει τη διαφάνεια του συστήματος.

Η διάρκεια υλοποίησης του έργου προβλέπεται 19μηνη. Στο τέλος της περιόδου αυτής, ξεκινά ένα εξάμηνο πιλοτικής λειτουργίας, μετά το οποίο το σύστημα θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Στόχος είναι εντός του 2008 να έχουν γίνει οι πρώτοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί.

Πρόκειται για έργο πληροφορικής, εντεταγμένο στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός πρόκειται να διενεργηθεί τη Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 και απευθύνεται, σύμφωνα με τη διακήρυξή του, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ενώσεις προμηθευτών που υποβάλλουν κοινή προσφορά, συνεταιρισμούς και κοινοπραξίες προμηθευτών που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Μέρος Α της διακήρυξης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα) και να παραλαμβάνουν το πλήρες κείμενο της διακήρυξης, κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών από 10:30 - 14:00. Προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων το πλήρες κείμενο της διακήρυξης διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα