ΥΠΑΝ: Αλλο ακρίβεια, άλλο ανακρίβεια

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 20:02

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό πρωταγωνιστές της ανακρίβειας. Οι απαντήσεις της κυβέρνησης στηρίζονται στα επίσημα και δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΣΥΕ, της Τράπεζας της Ελλάδας και της Eurostat και όχι στις επιλεκτικές αναφορές ή ανακρίβειες της Χαριλάου Τρικούπη», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου με αφορμή τα όσα δήλωσαν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια .

Οι κ.κ. Σιούφας και Παπαθανασίου αναφέρουν μεταξύ άλλων:

- Η μέση ετήσια διαφορά πληθωρισμού Ελλάδας - Ευρωζώνης σύμφωνα με τη Eurostat, στη διετία 2004-2005, μειώθηκε στις 1,1 εκατοστιαίες μονάδες, όταν την περίοδο 1997 - 2003 η αντίστοιχη διαφορά ήταν σχεδόν διπλάσια, στις 1,9 μονάδες.

- Η μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των τιμών στα φρέσκα λαχανικά, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, αλλά και με τα στοιχεία της Eurostat και της Τράπεζας της Ελλάδας, την περίοδο 1996-2003 ήταν συν 8,4%, ενώ την περίοδο 2004-2005 ήταν μείον 8%.

- Η μέση ετήσια μεταβολή των τιμών στα φρέσκα φρούτα, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, αλλά και με τα στοιχεία της Eurostat και της Τράπεζας της Ελλάδας, ήταν την περίοδο 1996-2003 συν 9,5%, ενώ την περίοδο 2004 -2005 ήταν μείον 11%.

- Η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των επεξεργασμένων προϊόντων που ανακοινώνουν υποχρεωτικώς οι βιομηχανίες στο υπουργείο Ανάπτυξης κάθε χρόνο, είναι για πρώτη φορά φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και μάλιστα για πρώτη φορά κάτω από το προσδοκώμενο μέσο ετήσιο πληθωρισμό, στο 3,1%.

«Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε στη μάχη κατά της ακρίβειας είναι ασφαλώς καλύτερα από αυτά των αποτυχημένων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΠΑΣΟΚ: Αυξήσεις σε τουλάχιστον 500 προϊόντα

Σειρά δράσεων με στόχο να συμβάλει στην ενημέρωση, ενεργοποίηση και στήριξη του Eλληνα καταναλωτή, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με σειρά προτάσεων για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών διοργανώνεται την Κυριακή 12 Μαρτίου εκδήλωση στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με θέμα «Το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα. Σύγχρονες προσκλήσεις και προτεραιότητες δράσης», με εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, η υπεύθυνη του Τομέα Αννα Διαμαντοπούλου έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο 35 σελίδων με τίτλο «Ακρίβεια-Οι καταναλωτές στο κέντρο των επιθέσεων της κερδοσκοπίας και της κυβερνητικής ανεπάρκειας», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται το πρόβλημα της ακρίβειας.

Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι από την αρχή του έτους σημειώθηκαν αυξήσεις σε τουλάχιστον 500 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, ενώ αυξήσεις έχουν σημειωθεί στα 41 από τα 48 προϊόντα που μετρά η ΕΣΥΕ και μάλιστα στα 26 είναι μεγαλύτερες του πληθωρισμού. Πρόσθεσε ότι η επιπλέον επιβάρυνση της μηνιαίας δαπάνης μιας οικογένειας για καύσιμα θέρμανσης και αυτοκινήτου έφτασε τα 55 ευρώ.

Η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι το καλάθι του νοικοκυριού με τα βασικά προϊόντα και την θέρμανση έχει επιβαρυνθεί με 100 ευρώ σε μηνιαία βάση, φθάνοντας τα 1.200 ευρώ σε ετήσια βάση με ταυτόχρονη μείωση εισοδημάτων. Πρόσθεσε ότι τα δάνεια των νοικοκυρών που βρίσκονται σε καθυστέρηση τον τελευταίο χρόνο, σημείωσαν αύξηση 32%, ενώ οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγές αυξήθηκαν πάνω από 50%.

Το ΠΑΣΟΚ, για την καταπολέμηση της ακρίβειας, προτείνει την μη επιβολή ανατιμήσεων στις ΔΕΚΟ και την μη επιβολή φόρων εντός του 2006, την προστασία του πραγματικού εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων με άμεσες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το ΕΚΑΣ και την σύνταξη του ΟΓΑ, την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους χαμηλόμισθους, ανέργους και κατοίκων ορεινών περιοχών, την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΝΔ για τα αγροτικά και συγκεκριμένα την μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, την ρύθμιση των καθυστερημένων οφειλών και την επιδότηση των επιτοκίων, καθώς και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων και καλύτερα τιμές στον παραγωγό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα