Το investment banking πιέζει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 11:28
UPD:11:58

Αποθαρρυντικά, για όγδοο διαδοχικό τρίμηνο, προβλέπονται τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τους αναλυτές να προβλέπουν υποχώρηση έως και 24% των εσόδων από δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για νέο γύρο απολύσεων και μέτρων αναδιάρθρωσης.

Μετά τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από ορισμένες τράπεζες της Wall Street, αρκετοί αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τις οικονομικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια χάνουν σταθερά μερίδιο αγοράς, σημειώνουν οι «FT» σε ανάλυσή τους.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley προβλέπουν πτώση 24% στα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών της Ευρώπης στο πρώτο τρίμηνο, έναντι υποχώρησης 11% για τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street. Οι Citigroup και JP Morgan αναμένουν υποχώρηση κερδών 22% και 20% αντιστοίχως, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες στηρίζονται περισσότερο έναντι των αμερικανικών τραπεζών στα έσοδα από συναλλαγές μετοχών, έναν τομέα που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα στο πρώτο τρίμηνο.

Τα προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου αποτυπώνονται και στην πορεία των μετοχών τους στο χρηματιστήριο -οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών εμφάνισαν απώλειες 25% πέρυσι, χάνοντας 380 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, σύμφωνα με αναλυτές της Autonomous Research.

Ο Σέρτζιο Ερμότι, διευθύνων σύμβουλος της UBS, είχε προειδοποιήσει τον προηγούμενο μήνα ότι οι πρώτοι μήνες του 2019 ήταν από τους χειρότερους των τελευταίων ετών για την επενδυτική τράπεζα, με τα έσοδα να υποχωρούν κατά το ένα-τρίτο. Η UBS ανακοινώνει την Πέμπτη οικονομικά αποτελέσματα. Ο κ. Ερμότι, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών έως και 300 εκατ. δολαρίων, καθυστερεί κινήσεις προσλήψεων και επενδύσεων.

Η Deutsche Bank προετοιμάζεται για όγδοο διαδοχικό τρίμηνο μειωμένων εσόδων επενδυτικής τραπεζικής. Αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι τα έσοδα της Deutsche Bank από συναλλαγές θα είναι μειωμένα 30%. Στη Γαλλία, η Societe Generale έχει ήδη ανακοινώσει την κατάργηση 1.200 θέσεων εργασίας από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα