Μηδενικές εισαγωγές ιρανικού αργού από τα ελληνικά διυλιστήρια

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 19:19
UPD:19:20
Eurokinissi/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Του Κώστα Δεληγιάννη                                                                                                                                           [email protected]

Καμία επίπτωση στους δύο εγχώριους πετρελαϊκούς Ομίλους δεν θα έχει η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις αγοράς ιρανικού αργού, καθώς έχουν μηδενίσει προ πολλού τις εισαγωγές τους από τη χώρα του Περσικού Κόλπου. Έτσι, τα ΕΛΠΕ έχουν να παραλάβουν φορτίο από το Ιράν εδώ και έναν περίπου χρόνο, ενώ το ίδιο ισχύει εδώ και επίσης πολύ καιρό και για τη Motor Oil.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως από τις πηγές προμήθειας και των δύο Ομίλων απουσιάζει πλήρως το ιρανικό αργό. Επομένως, μένουν ανεπηρέαστοι από τη μη ανανέωση των εξαιρέσεων, που εκπνέουν στις 2 Μαΐου, προς τις οκτώ χώρες-εισαγωγείς, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και η Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές των ΕΛΠΕ, το καθεστώς εξαίρεσης από τις αμερικανικές κυρώσεις ήταν αρκετά ασαφές, για να μπορεί να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που δυνητικά θα είχε ένα ελληνικό διυλιστήριο αν συνέχιζε να προμηθεύεται πετρέλαιο από τη χώρα του Περσικού. Έτσι κι αλλιώς, το διεθνές τραπεζικό σύστημα δεν αναλάμβανε να διεκπεραιώσει τις απαραίτητες τραπεζικές συναλλαγές, κάτι που σημαίνει πως δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί οποιαδήποτε αγοραπωλησία.

Επομένως, μετά την προαναγγελία των αμερικανικών κυρώσεων, τα Ελληνικά Πετρέλαια αποφάσισαν εγκαίρως να αντικαταστήσουν το ιρανικό αργό με προμήθεια από άλλες χώρες, κλείνοντας μάλιστα ποσότητες σε καλή ποιότητα και καλές τιμές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα