To παράδοξο του καφέ: Στα ύψη η ζήτηση, στον πάτο οι τιμές

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 16:50
UPD:16:54

O καφές δεν ήταν πιο ποτέ πιο δημοφιλής, με τις πωλήσεις του σε διαρκή άνοδο. Ωστόσο οι τιμές του έχουν χάσει το 1/4 της αξίας τους από τον περασμένο Οκτώβριο και κινούνται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δεκατρία χρόνια. H τιμή του αράμπικα διαμορφώνεται στα 93,90 σεντ ανά λίβρα. Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο; 

Οι τιμές βρίσκονται υπό πίεση καθώς η προσφορά έχει αυξηθεί εντυπωσιακά φέτος, με τη σοδειά στις μεγάλες παραγωγούς χώρες να υπερβαίνει κάθε προσδοκία. Η Βραζιλία έχει δει την παραγωγή της να αυξάνεται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς από άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, χάρη σε κρατικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης. 

«Το πρόβλημα είναι πως οι υπόλοιπες χώρες δεν μπορούν να αντέξουν την πλημμύρα προσφοράς από τη Βραζιλία» εξηγεί στη Wall Street Journal ο Κιθ Φλέρι, επικεφαλής της ED&F Man, θυγατρικής της Volcafe Coffee Research. 

Από την πλευρά του ο Τζέφρι Ζακς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, σημειώνει πως όσο πιο φθηνό είναι το νόμισμα της Βραζιλίας, το ρεάλ, τόσο πιο φθηνός είναι ο καφές για τον υπόλοιπο κόσμο, αφού η Βραζιλία πουλάει την παραγωγή της σε δολάρια. Το ρεάλ έχει υποτιμηθεί 60% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από το 2011. Μόνο τον τελευταίο χρόνο καταγράφει πτώση 12%. 

Έτσι το γεγονός ότι η παγκόσμια κατανάλωση του καφέ αράμπικα αναμένεται να καγράψει νέο ρεκόρ, για πέμπτη διαδοχική σεζόν, το 2019-20 όπως προβλέπει η Rabobank, δεν είναι ικανό να δώσει ώθηση στις τιμές. 

Πηγή: Wall Street Journal 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα